Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Helgagatan 36 F, högst upp
  [Område] => Södermalm - Helgalunden
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 90 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054 [Tomtareal] => [Avgift] => 4 997 kr/mån inkl värme, vatten, kabel-tv grundutbud från Comhem, bredband 1gigabyte/sec från Ownit )

Helgagatan 36 F

HÖRNLÄGENHET HÖGST UPP – FANTASTISK VY MOT HELGALUNDEN

FOTO: OZOLLAPA STYLING: LINGSELL TEXT: KLANG

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Helgagatan 36 F, högst upp
Område
Södermalm - Helgalunden
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
4 rum och kök
Area
90 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
Avgift
4 997 kr/mån inkl värme, vatten, kabel-tv grundutbud från Comhem, bredband 1gigabyte/sec från Ownit

Driftskostnader

El
8 400 kr/år
Försäkring
3 396 kr/år
Total driftskostnad
11 796 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
2 vuxna och 2 barn

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Petrus och Pascal
Två bagerier som är toppen att ta sig förbi på morgonpromenaden för att köpa hem nybakt bröd till frukosten
Restaurang Dryck
Mysigt ställe vid Mariatorget med unika viner att prova och det är alltid spännande att gå dit och ta sig ett glas
Larrys Corner
Ett intimt krypin som kombinerar kafé i miniformat med böcker och unika konsertupplevelser
Allhelgonakyrkan
Från fönstret kan man njuta av den otroligt vackra byggnaden och följa livets gång genom dop, bröllop och begravningar
Innergården
Ständigt nya upptäckter av växter, blommor och bär - allt efter årstid

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1926

Fastigheten Metern 9 stod färdig 1926 och ritades av Sven Wallander, chefsarkitekt på HSB, som ritade det mesta av deras produktion i Stockholm under denna tid. Det är en kvartersstor byggnad med en ståtlig entré i form av en klassicistiskt utformad och välvd portal och som omringar en grön innergård. Fasaden är putsad i gult och pryds av en hel del dekorativa detaljer. Fastigheten bevarar i hög grad sitt ursprungliga utseende, och de detaljer som under årens lopp har förändrats har sedan återskapats, vilket gör kvarteret till en riktig kulturskatt. Så är den också blåklassad i Stockholms stads kulturminnesklassificering, vilket innebär den högsta klassificeringen där byggnader med synnerligen högt kulturhistoriskt värde hamnar. Brf Metern är en av Stockholms äldsta bostadsrättsföreningar och bildades 1925, och består idag av 225 lägenheter fördelat på 15 trapphus. Föreningen är lågt belånad, har god ekonomi och trevliga och engagerade medlemmar som ordnar många aktiviteter. Invändigt finns flera gemensamma faciliteter såsom festlokal, hobbyrum, pingisrum, bastu, prylbytesrum, grovsoprum/sopsortering, cykelkällare och flera tvättstugor. På den stora och grönskande gården hänger du gärna, bland träd och rabatter finns många utegrupper och grillar att nyttja. Bland grönskan gården finns bland annat pyramidalmar, granatäppelträd, hagtornsträd, syrener, äppelträd, robinia, kaukasisk vingnöt och magnolia plus många rabatter och urnor. Barnen springer hem till varandra över gården och det finns ett leksaksrum där man får låna saker. Föreningen har även en trädgårdsmästare och en bemannad expedition.

FÖRENINGEN

HSB Brf Metern i Stockholm

Föreningen

Brf Metern (org. nr 702001-4291) är en s.k. äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheterna Metern 9 och Vågskivan 18 då byggnaderna stod klara 1926 och 1927. Föreningen består av en rad flerbostadshus belägna på Helgagatan 36 och Blekingegatan 27-29 och omfattar 225 lägenheter med bostadsrätt samt 5 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 1 065 kr/kvm boarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Föreningens intäkter från de fem hyreslokalerna uppgår årligen till strax över en miljon kr. Föreningen har dessutom visat kraftigt positiva resultat de två senaste räkenskapsåren (plus ca 2,3 respektive 1,6 mkr).

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB och den tekniska förvaltningen sköts av föreningen som har en anställd fastighetsskötare.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Comhem för kabel-tv och Ownit för bredband. Bredband och Comhems grundutbud ingår i avgiften.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras med en lägsta ägarandel om 10 %.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på ca 1 700 kr av säljaren, pantsättningsavgift på ca 500 kr/pant betalas av pantsättaren.

Försäkring

Föreningen är fullvärdesförsäkrad genom Folksam. I försäkringen ingår bostadsrättstillägg för medlemmarna.

Gemensamma utrymmen

Tvättstugor och mangel/strykrum finns i uppgång 9. Där finns även bastu, motionsrum med boxningssäck och pingisbord, föreningslokal i två plan, hobbyverkstad, soprum med viss källsortering. Föreningen planerar just nu för en gästlägenhet. Framförallt finns en härlig och stor innergård med syrénberså, gräsmatta, en fontän och vackra träd. Det finns ett flertal rabatter som sköts av föreningens trädgårdsgrupp och trädgårdsmästare. Här finns även grillar och utemöbler.

Renoveringar, i urval

2017 samtliga fönster har målats, upprustning av entréer och balkonger i trapphus, inreglering av värmesystem. 2016-2017 indragning av fiber och anslutning till bredband, målning fönster. 2011 ommålning av trapphus. 2010 bastun renoverades, putsning av fasad. 2004 elstigar byttes. 2000 taket renoverades. 1990 elstammar. 1980 stambyte i kök och badrum.

Planerade renoveringar

Byte av dörrar på vinden för att förbättra brandsäkerheten, ommålning av tvättstugor, förstärkning av lägenhetsdörrar.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer under trevliga former en till två gånger per år.

Sammanslagen lägenhet

2017 slogs två separata lägenheter samman till nuvarande fyra. Formellt sett gäller köpet två lägenheter med separata lägenhetsnummer, andelstal osv. Lägenhetsyta enligt föreningen är 37+51,5=88,5 kvm. Det finns ett färskt mätbevis från 2021 som visar att nuvarande lägenhet är 90 kvm.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, senaste årsredovisning samt samtal med föreningens ordförande den 19 nov 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Nästan som en uppenbarelse några kvarter från Götgatans puls ligger idyllen Helgalunden. Runt den fina Allhelgonakyrkan i trä ligger vackra klassicistiska byggnader med fasader putsade i olika milda nyanser. Bebyggelsen är anpassad till terrängen, vilket ger området en speciell karaktär, här är den både kuperad och slingrande, med hög småstadskänsla. På kort promenad når du knutpunkter som Skanstull, Södra station och Mariatorget som tar dig vidare till andra delar av Stockholm. Oavsett vilken fas i livet eller intressen och behov finns det mesta med allt vad det innebär av butiker, restauranger, kultur och även Södersjukhuset. Du har dessutom nära till både SoFo-kvarteren och Vitabergsparken, och till fina promenadstråk och motionsmöjligheter vid till exempel Årstaviken och Eriksdalsbadet där man även kan kasta sig i vattnet och bada om man vill det.