Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Långholmsgatan 13
  [Område] => Södermalm - Hornstull
  [Våning] => 5 av 5, ej hiss
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 36 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 097 kr/mån inkl värme, vatten och bredband. En balkongavgift om 50 kr/mån tillkommer avgiften. )

Långholmsgatan 13

EN SPRAKANDE PLATS I HORNSTULL – ETTA MED FÖRMIDDAGSSOL, BALKONG & KAKELUGN

TEXT: BECK REMNES FOTO: SPINNELL STYLING: VAN KEPPEL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Långholmsgatan 13
Område
Södermalm - Hornstull
Våning
5 av 5, ej hiss
Rum
1 rum
Area
36 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 097 kr/mån inkl värme, vatten och bredband. En balkongavgift om 50 kr/mån tillkommer avgiften.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Tjoget
Restaurang med bar runt hörnet med mat i världsklass och prisvinnande bartenders. (Deras whiskey sour är magisk.)
Biergarten (Hornhuset)
I princip vägg i vägg. Billig kall öl i frostade glas. Till detta; en favorit på menyn. Korv. Korv på olika sätt.
Laika
En trappa upp från Biergarten hittar du Laika. Kittlande fantasifull stämning med Södermalms härliga blandning av människor.
Mickes vinyl
Till och från hemmet passerar du Mickes vinyl (lilla butiken). Det innebär att ett stående erbjudande om goda vinylfynd kommer att rama in din vardag.
Löprundan
En perfekt löprunda på ca 8 km sträcker sig runt Årstaviken med start vid porten.

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1912 Jonsson

Bulten 17 uppfördes under åren 1912-1913 och ritades av Rikard Jonsson. Som arkitekt är han ganska okänd, kanske var han inte ens formellt arkitektutbildad, vanligt vid denna tid var ofta att hus ritades av till exempel byggmästare eller byggnadsingenjör. Bulten 17 består av ett gatuhus i sex våningar och ett gårdshus i fem våningar. Fastigheten försågs med många smålägenheter, vilket var det som efterfrågades i området där det fanns flera stora industrier. Det var ett klassiskt 1910-talshus som uppfördes. Genom åren har fasaden delvis förenklats genom fasadrenovering och de från början småspröjsade fönstren har bytts till ospröjsade funkisfönster med två och tre lufter, som dessutom har fått nytt bullerdämpande glas. Bf Bulten upa är en bostadsförening med 50 lägenheter med bostadsrätt och två lokaler med hyresrätt. En restaurang, Helens sushi, och två butiker finns i gatuplanet. Föreningen har en riktig oas i sin nyrenoverade (2018) innergård med pergola, trätrall, stenläggning, gräsmatta, växter, utemöbler, grill och belysning.

FÖRENINGEN

Bf Bulten u.p.a

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsföreningen Bulten UPA äger fastigheten Bulten 17 där det står två flerfamiljshus. Husen består av 51 lägenheter med andel i bostadsförening och 2 lokaler med hyresrätt. Föreningen förvaltas i all väsentlighet och beskattas på samma sätt som en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1912 av R Jonsson.

Om bostadsförening

En bostadsförening är en äldre version av bostadsrättsförening men har samma ändamål – att främja medlemmarnas ekonomiska intresse genom upplåtelse av bostadslägenheter under nyttjanderätt och utan tidsbegränsning. Verksamheten regleras under lagen om ekonomisk förening och beskattas som en äkta förening.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen har ägt marken sedan 1926.

Mark

Föreningen äger marken.

Renoveringar

Huset byggdes 1913 och en fullständig lista på renoveringar från 1970-talet finns på föreningens hemsida. Nedan följer ett urval.

2020 Byte av köksstammar. 2019 ovk. 2018 byte horisontell avloppsstam mellan husen. Installation av nya termostater i lägenheterna. Mark- och trädgårdsarbeten. 2017 målning av plåttak, upprustning av innergården med ny pergola, stenläggning, nyplantering av träd och ombyggnad av cykelställ. 2015 spolning av köksstammar. 2014 balkongbygge och byte avloppsrör i källaren. Nya förrådsutrymmen. 2011 installation fibernät och renovering av dörrar. 2009 två nya tvättmaskiner och en ny torktumlare. 2007 byte vattenstammar. 2006 stambyte badrum, nya elstigar fram till lägenheterna. 2003 renovering av fasad och fönster. Renovering ventilation.

Kommande renoveringar

Inga större planerade renoveringar. Under benämningen "så småningom" på föreningens hemsida nämns översyn och renovering av ytskikt i trapphusen, byte av plåtdörrar till källarutrymmena, renovering av gårdshusets källare och byte eller renovering av port mot gatan.

Ekonomi

Föreningen har långfristiga skulder på ca 13 mkr, vilket ger oss en belåningsgrad på ca 6700 kr/kvm/boyta. Föreningen har intäkter från hyreslokaler samt annonsvägg mot Hornstulls torg som 2019 uppgick 459 tkr.

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten, bredband och basutbud kabel-tv. Föreningen höjer avgiften regelmässigt med någon procent per år. Vid försäljning tas en överlåtelseavgift om 3 470 kr ut av köparen. Vid belåning tas pantsättningsavgift ut om 400 kr/pant.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett vindsförråd om ca 5 kvm.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga utrustad med två tvättmaskiner, två torktumlare, ett torkskåp samt kallmangel. Cykelförvaring finns i cykelrum i källare. Föreningen har dessutom en mycket trevlig och lummig innergård.

Städning

Höst och vår har föreningen städdagar och översyn av fastigheten. Deltagande vid dessa är obligatoriskt för medlemmar. Om man uteblir tas en avgift på fn 1 000 kr ut.

Bredband och tv

Föreningen är ansluten till tv och bredband via Bredbandsbolaget (100/100 Mbit/ sek). Anslutningen ingår i avgiften. Eventuella övriga avtal tecknas av bostadsinnehavaren.

Medlemskap

Delat ägande av lägenheter är möjligt. Juridiska personer godkänns inte som medlemmar i föreningen.

Andrahandsuthyrning

Uthyrning i andrahand är tillåtet, men en månadsavgift på 20 % av grundavgiften tillkommer. Föreningen tillåter inte Airbnb-uthyrning.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida samt årsredovisning 2019 samt kontakt med styrelsen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du mitt i Hornstullspulsen men in mot en lugn och fin innergård. Runt hörnet ligger Hornstulls torg med butiker, restauranger, kommunikationer och service. Hemköp Hornstull som är närmaste matbutik har ett mycket bra utbud, spana in deras chark och färskdisk (Hornstullsröran på nybakat bröd är en favorit. Baguetten köper du färsk på Gateau som ligger bredvid Hemköp). Du behöver inte promenera långt för att komma till vatten. Här väntar fina joggingrundor och kvällspromenader. Det finns flertalet utegym som kantar löpsträckan både på södra och norra sidan. Tröttnar du på Tantolunden och Årstaviken runt, ligger Långholmen och Reimersholme åt andra hållet med natursköna områden och flera härliga badplatser. Både tunnelbanan, många busslinjer och flygbussarna nås precis runt knuten och läget mitt emellan Västerbron och Liljeholmsbron tar dig smidigt vidare runt i staden.