Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Kristallvägen 9
  [Område] => Hägersten - Solberga
  [Våning] => 2 av 2, ej hiss
  [Rum] => 5 rum och kök
  [Area] => 89 kvm
Förvaltarens information
Våning 1+2, ej markplan. 4 rok enligt lägenhetsförteckning. [Tomtareal] => [Avgift] => 3 702 kr/mån Inkl. Värme, V/A. Det tillkommer obligatoriskt tillägg för bredband om 299 kr/mån samt för hushållsel 507 kr/mån. )

Kristallvägen 9

EXKLUSIV FUNKTIONALISM - ETAGELÄGENHET MED MYSIG KAMIN OCH BALKONG I SYDVÄST

FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM TEXT: BECK REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Kristallvägen 9
Område
Hägersten - Solberga
Våning
2 av 2, ej hiss
Rum
5 rum och kök
Area
89 kvm
Förvaltarens information
Våning 1+2, ej markplan. 4 rok enligt lägenhetsförteckning.
Avgift
3 702 kr/mån Inkl. Värme, V/A. Det tillkommer obligatoriskt tillägg för bredband om 299 kr/mån samt för hushållsel 507 kr/mån.

Driftskostnader

El
6 000 kr/år
Försäkring
5 000 kr/år
Total driftskostnad
11 000 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
2 vuxna och 1 barn i hushållet. Elen är ett obligatoriskt tillägg på avgiften om 507kr/månad.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Restaurang Buffalo Bill
Café Kristallen
Restaurang Landet vid Telefonplan
Parkleken Kristallen
Solbergaskogen

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Backström & Reinius 1950

I norra Solberga ligger Kristalltorget som omringas av bebyggelse ritad av arkitektduon Backström och Reinius, kända för bland annat de berömda stjärnhusen i Gröndal, delar av Vällingby, Farsta centrum och Åhléns city. Ett av husen är Beryllen 2 med adress Kristallvägen 9-11. Det är ett trevåningshus med två sammanlänkande kroppar, fint och originellt utformade med breda, välkomnande trapphus med marmorsteg och järnsmidesräcken. Lägenheterna är unika i sitt utförande, totalt finns endast 16 stycken av denna typ av lägenhet, varav 8 st är hyresrätter i huset mittemot. Då huset stod klart flyttade Konsums snabbköp in på bottenvåningen, och de stora butiksfönstren finns kvar än idag.

FÖRENINGEN

Brf Kristallen 9

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen Kristallen 9 äger fastigheten Beryllen 2 på Kristallvägen 9-11. Föreningen består av 20 stycken bostadsrätter, 1 lägenheter med hyresrätt samt 4 lokaler och 2 mindre förrådslokaler med hyresrätt. Den totala bostadsrättsytan är 1124 kvm. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1950 av arkitekterna Backström och Reinius. För ca 8 år sedan byggdes lokalerna på bottenvåningen om till studiolägenheter och under 2020 omvandlades och såldes den näst sista hyresrätten.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades 2007 och föreningen förvärvade fastigheten 2010.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Fastighetsskötseln sköts av Jensens drift och underhåll AB och den ekonomiska förvaltningen sköts av Kanold redovisning AB.

Urval renoveringar

Takarbeten (ny takpapp, säkerhetsutrustning, snörasskydd, nya takfönster), 2021. Ny energideklaration, 2020. OVK samt fönster- och fasadrenovering, 2018. El- och rörstambyte, 2011.

Kommande renoveringar

Det finns inga planerade stora renoveringar i dagsläget. Under 2022 ska löpande underhåll ske så som stamspolning/relining av avloppsrör, uppfräschning av cykelrum, backventiler i avloppssystem under huset. Inget av följande beräknas påverka avgifterna.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 12 Mkr, vilket ger cirka 10 600 kr per kvm boyta. De har ca 2,4 Mkr i kassa & bank (årsredovisning 2020). Det finns inga beslutade avgiftshöjningar i dagsläget. Föreningen sätter årligen av pengar för kommande underhåll. Den kvarvarande hyresrätten är i dagsläget värderad till ca 2 mkr, vilket är ett dolt kapital. Samtliga lokaler är uthyrda.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Se föreningens stadgar.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar Stockholm.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för städning av trapphus så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har en städdag per år där medlemmarna deltar.

Tvättstuga

Tvättstugan är belägen i källaren och är utrustad med 3 st tvättmaskiner, 1 torktumlare, 1 torkskåp samt en mangel.

Gemensamma utrymmen

Gemensam tvättstuga i källaren samt cykelförråd.

Parkering

Föreningen har 16 parkeringsplatser, samtliga uthyrda. Det är i dagsläget 3 personer i kö till platserna. Platser utan el kostar 460kr/mån och med el kostar 550kr/månad. Gatuparkering gäller annars längst gatorna, ej avgiftsbelagd parkering.

Månadsavgift, Bredband och Kabel-TV

Värme, V/A, kabel-tv bas ingår i grundavgiften. Föreningen har gemensam el och 4:orna debiteras 507kr/månaden. Föreningen har även ett gruppavtal med Telia som levererar bredband till en obligatorisk avgift om 299kr/månad, det som ingår är 100/100 mBit. Kabel-tv levereras av ComHem och basutbudet ingår i avgiften. Det finns även anslutning till ComHem kabelnät.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift 2,5% av gällande prisbasbelopp (ca. 1 100 kr) debiteras av köparen. Pantsättningsavgift om 1% av gällande prisbasbelopp debiteras köpare. Minsta ägarandel är 10%.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2022-03-17, föreningens hemsida, stadgar samt senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i ett lugnt kvarter intill Kristalltorget med stenläggning, träd, sittbänkar och tidstypiska lokaler som bland annat hyser restaurang och café med utéservering om sommaren. Du bor nära Solbergaskogen och parkleken Kristallen med bl.a. grillplats, plaskdamm och enklare servering. Det är tio minuters promenad såväl till pendeltåget i Älvsjö som till tunnelbanan vid Telefonplan. Buss åt båda håll stannar på gatan utanför porten, och då tar resan endast fem minuter. Det finns också en snabbbuss från Västbergavägen till Fridhemsplan som tar ca 15 min.