Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Ålgrytevägen 59, högst upp
  [Område] => Mälarhöjden/Bredäng
  [Våning] => 2 av 2, ej hiss
  [Rum] => 5 rum
  [Area] => 118 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 5 177 kr/mån inkl. värme och vatten )

Ålgrytevägen 59

GRÖNSKANDE LUGN IDYLL I MÄLARHÖJDEN/BREDÄNG FÖR HELA FAMILJEN

FOTO: BOUKARI/OZOLLAPA STYLING: COPPARSTAD TEXT: TÄCKENSTRÖM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Ålgrytevägen 59, högst upp
Område
Mälarhöjden/Bredäng
Våning
2 av 2, ej hiss
Rum
5 rum
Area
118 kvm
Förvaltarens information
Avgift
5 177 kr/mån inkl. värme och vatten

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

KONDITORI LYRAN
Vår närmsta granne, ett klassiskt konditori i fantastisk tornvilla. Uttrycket att ”Vara på Lyran” skall ha myntats här i Villa Lyran som var den givna festplatsen under 1870-talet. Selma Lagerlöf, Jenny Lind, Henrik Ibsen, Carl David af Wirsen hängde här – således en litterär och musikalisk salong med anor. En plats att hämta inspiration och energi från. Vårt extra vardagsrum. Sitter här ofta och jobbar, skriver eller fikar med barnen. Sommartid går vi över och tar ett glas Prosecco på terrassen.
JAKOBSBERGS GÅRD MED YOGA
Herrgårdsliknande Jakobsbergs gård från 1700-talet är vår andra närmaste granne. Här erbjuds olika aktiviteter bland annat yoga på måndagar och boulecafé sommartid. Och inte att förglömma, södra Stockholms finaste midsommarfirande.
SÄTRASKOGENS NATURRESERVAT
Mälarhöjdsbadets sandstrand och utegym har vi på badrocksavstånd precis utanför dörren. I naturreservatet kan du vandra genom öppna ängar, ekbackar och gammal granskog på ljuvliga promenad och motionsstigar i kuperad natur längs Mälarvattnet. Vi tröttnar aldrig på naturen här. Strandpromenaden som går längs hela reservatet sträcker sig från Vårberg till Liljeholmen.
SKEPPSBRO BAGERI
Från brödbilen Skeppsbro bageri köper vi de godaste croissanterna och levainbrödet. Gör helgmorgnarna magiska, inled dagen med morgontidningen, croissanter och au lait i sängen.
ÅNGBÅTSBRYGGAN
Med turtrafik till Stadshuset och Drottningholms slott, ett trevligt inslag i omgivningen.

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt:

Dessa låga bostadshus byggdes med den typiska 60-talsarkitekturen. Dessa är bra familjelägenheter där flera stora och praktiska rum är invävda i den välplanerade planlösningen. 1964 bestämdes att det skulle byggas en miljon bostäder under en 10-årsperiod för att på så sätt komma till rätta med den stora bostadsbristen och den låga standarden i de äldre omoderna husen. Miljonprogrammet innebar inte att man bara skulle bygga stora skivhus, utan också byggdes fler villor, radhus och två- och trevåningslängor. Under 50-talet var den vanligaste familjebostaden 2-3 rum, medan man på 60-talet började öka bostädernas yta och det byggdes betydligt fler 4-5-rummare. Köken blev rymligare och frysen började också bli en del av vardagen. Badrummen blev större och ofta kompletterades de med ett separat wc.

FÖRENINGEN

Brf Lyran i Bredäng

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen förvärvade fastigheten Odd Fellow 1 år 2011. Föreningens byggnader utgörs av fem flerbostadshus i två plan. Vid 2020 upplåts 43 lägenheter med bostadsrätt, 13 lägenheter med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1965.

Mark

Föreningens tomt innehar tomträtt. Tomträttsavgälden förhandlas om år 2025. Tomträttsavgälden uppgår till ca 209 700 kr/år.

Lägenhetsfördelning i föreningen:

20 st 2 rum och kök

28 st 4 rum och kök

8 st 5 rum och kök

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo.

Garage och parkering

Föreningen har 42 parkeringsplatser. Separat kö. Kostnad 200 kr per månad.

Renovering

2004 – Lagt om tak. Värmesystem och samtliga radiatorer utbytta i samtliga lägenheter.

2005-06 – Stående stammar till lägenheter bytta. Omdragen el i samtliga lägenheter.

2007- Gårds- och grönyteupprustning.

2012- Stambyten i krypgrunderna

2016- Värmeväxlare i undercentral utbytt. Byte av all yttre belysning.

2017 – Tilläggsisolering av samtliga bjälklag

2019- Fasadrenovering. Renovering av miljöstugan.

Kommande renoveringar:

2021 kommer samtliga rör i krypgrunden att ses över samt åtgärdas vid akuta behov. Värmesystemet kommer att ses över och åtgärdas i de fall då brister identifieras. Renovering av skyddsrum.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2020 till 16,2 mkr, vilket ger cirka 4 450 kr/kvm boyta, vilket får ses som en normal belåningsgrad.

Avgifter:

Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp (ca 1190 kr) faktureras köparen. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp (ca 476 kr) faktureras pantsättaren per pantsättning.

Inga kommande höjningar på månadsavgiften.

Gemensamma utrymmen:

Gemensam tvättstuga. Innergård med lekplats och odlingsgrupp för den odlingsintresserade.

Andrahandsuthyrning:

Får ske efter tillstånd från styrelsen.

Bredband och tv

Tecknas separat. Föreningen håller på att förhandla med Com Hem om gemensamt avtal.

Ägande

Juridiska personer accepteras inte. Delat ägande godkänns, minsta ägarandel 10 %.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2019 samt avstämt med styrelsen i samband med annonspublicering. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Mellan Mälarhöjden och Bredäng hittar ni Södra Stockholms mest trivsamma idyll. I området samsas klassiska villor med funkisfastigheter och nybyggda lägenhetsbostäder, där alla får dela på de natursköna omgivningarna kantade av Mälarens vatten. Med trevliga promenadstråk, mysiga caféer och ett utomhuscentrum finns allt i närheten. Förskolor, skolor, sportanläggningar, fritids och simhall gör området extra bra för familjen och möjligheterna till äventyr och utflykter i närområdet tycks aldrig ta slut. Samtidigt är kommunikationerna goda med både buss och tunnelbana, till Slussen tar det endast en kvart att ta sig.