Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Cedergrensvägen 29
  [Område] => Telefonplan - Midsommarkransen
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 51 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 981 kr/mån Inkl. värme, V/A, bredband och kabel-tv bas. )

Cedergrensvägen 29

HÖGST UPP I HUSET - GAVELTVÅA MED SKANDINAVISKA INFLUENSER I VACKERT LJUS

FOTO: OZOLLAPA STYLING: LINDHOLM TEXT: BECK REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Cedergrensvägen 29
Område
Telefonplan - Midsommarkransen
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
51 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 981 kr/mån Inkl. värme, V/A, bredband och kabel-tv bas.

Driftskostnader

El
4 000 kr/år
Försäkring
2 800 kr/år
Övrigt
3 000 kr/år
Total driftskostnad
9 800 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
2 vuxna & 1 barn i hushållet. Övrigt avser gas!

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Tellus Bio
Film och spelkvällar i Midsommarkransen.
Landet
Trevlig bar med uteservering och god öl.
A.B. Café
Goda luncher & fika, ligger på Valborgsmässovägen.
Söderbergs Bageri
Mysigt bageri som ligger längre ned på Cedergrensvägen.
Pita i Parken
Med trevlig uteservering intill Svandammsparken.

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Ahlberg, Backström & Reinius 1939

Arkitektur: Hakon Ahlberg, Sven Backström, Leif Reinius Arkitekter SAR (Arkitektkontor)

Det är framför allt tre stora historiska strömningar och samhällsomvandlingar som utgör bakgrund till LM-stadens uppbyggnad. Den första tar sin början i politisk ideologi. Under 1920- och 1930-talet började tanken på ett folkhem växa fram. Man tänkte sig att alla, även de som tidigare inte haft råd, skulle få tillgång till ljusa, funktionella och bekväma bostäder. Den andra handlar om estetik och arkitektur där funktionalismens enkla, raka linjer och rationella byggnadssätt går helt i linje med den stil som LM-stadens smalhus byggdes i. Den tredje historiska strömningen och samhällsomvandlingen beskriver det företag som kom att bli bland landets absolut viktigaste och största. LM Ericsson hade till en början lokaler i Vasastaden i centrala Stockholm men växte snabbt ur dem i samband med sin kraftiga expansion under 1930-talet. Ute i Midsommarkransen, bara ett begynnande bostadsområde denna tid, fanns mark att tillgå. Området var i stort sett obebyggt och utan kommunikationer och man fick löfte om att spårvägen skulle dras ända fram till fabriksområdet. LM Ericssons hade redan hundratals, snart tusentals, anställda vars bostadsbehov ingalunda täcktes av den befintliga bebyggelsen i området. Marken köptes upp och bostäder började byggas omkring år 1937, och området stod klart för de sista inflyttande år 1940.

FÖRENINGEN

Brf Tellusborgshus

Antal lägenheter och lokaler

Brf Tellusborgshus är en stor förening belägen mellan Telefonplan och Midsommarkransen som bildades 1939. Föreningen äger och förvaltar 22 stycken bostadshus med 349 stycken lägenheter varav 1 är upplåten med hyresrätt och resten bostadsrätter. Det finns även 15 bostadsrättslokaler samt 19 hyresrättslokaler.

Mark

Föreningen innehar med tomträtt fastigheterna sedan år 1939. Tomträttsavtalet sträcker sig fram till 2023.

Förvaltare

Den ekonomiska samt tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna AB. Föreningens grönområden sköts av Nordena entreprenad.

Renoveringar i urval

Nya fiberkablar 2020. OVK 2019. Stamspolning 2018. Byte avloppsrör i mark & källargolv 2017. Omläggning av tak på vissa av husen 2016. Byggnation gästlägenhet 2015. Nya tvättmaskiner (Valborgsmässovägen) 2013. Totalrenovering tvättstuga (Trettondagsvägen) 2007. Radonmätning (under gränsvärdena) 2006. Löpande underhåll fönster 2001-2004. Löpande renovering fasadbeläggning from 1994. Löpande fasadrenovering, 1991 och framåt. Byte elstammar under 80-talet. Stamrenovering 1977.

Kommande renoveringar

Undercentralen kommer att bytas ut under 2021. Föreningen planerar för en fortsättning / avslutning av utbyte av de horisontella avloppsstammarna, samt renovering av tak. I båda fallen har 6 fastigheter av totalt 22 stycken redan renoverats. Det formella beslutet för dessa arbeten är ej taget, men de planerar att påbörja arbetena under 2021-2022. Vidare planerar de även för renovering av fönster i föreningen och inte heller för detta projekt är ett formellt beslut taget. Det pågår även ett löpande arbete med OVK.

Ekonomi

Föreningen har sedan husen uppfördes ägt och förvaltat husen. Belåningen är idag cirka 1.500 kr/kvm vilket är mycket lägre än snittet på cirka 6.500 kr/kvm i området. Inga uppgifter om planerade avgiftsändringar. De kommande renoveringarna kommer mest troligt innebära att föreningen behöver ta upp nya lån. Styrelsen är redan i kontakt med sin bank och ytterligare banker runt en eventuell upplåning. Hittills har alla de banker de varit i kontakt med ställt sig mycket positiva till att låna ut medel till dem, även till mycket förmånliga villkor. Detta helt beroende på föreningens mycket starka ekonomi.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar.

Parkering

Föreningen förfogar även över 63 garageplatser för uthyrning. Hyra garageplats 800 kr/månad. Hyra fastighetsgarage 900 kr/månad. Det finns även fyra parkeringsplatser à 650 kr/månad. Mer info finns på webbplatsen. Boendeparkering gäller på gatan, se information på Stockholms stads webbplats.

Städdagar

Föreningen har en gemensam höst och vårstädning under trevliga former.

Tvättstuga

I föreningen finns 2 stora tvättstugor (digitalt bokningssystem via webbplatsen). Tvättstuga 1 ligger på Trettondagsvägen 12 och har 4 tvättmaskinsgrupper med totalt 8 tvättmaskiner samt 1 grovtvättmaskin. Här finns även centrifug, 4 torktumlare, 3 torkskåp, 3 torkrum samt en mangel. Den andra tvättstugan ligger bredvid Valborgsmässovägen 4. Denna är utrustad med 3 tvättmaskinsgrupper med totalt 6 tvättmaskiner, 3 torktumlare, 3 torkskåp, 2 torkrum, 3 centrifuger och 1 mangel.

Gemensamma utrymmen

Vädringsbalkong finns i varje trapphus. Föreningen disponerar över härliga gårdar med både sittgrupper och grillar. Det finns odlingsplatser på grönområdena och föreningen har en grupp som samordnar detta. Föreningen har en nybyggd gästlägenhet med fyra sängplatser på Valborgsmässovägen som kan hyras av medlemmarna (400 kr per natt). Föreningen har även en hobbylokal (Valborgsmässovägen 11), festlokal (Trettondagsvägen 6-8). Föreningen har även grovsoprum på Trettondagsvägen 12. För medlemmarna finns 15 stycken cykel- /barnvagnsrum.

Bredband och Kabel-TV

Kabel-TV ComHem ingår i avgiften. Bredband genom Stockholms Stadsnät (1000/1000 mbit), ingår i avgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Minsta ägarandel

Tio procent.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, den senaste årsredovisningen från 2020 samt föreningens stadgar. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Föreningens webbplats: www.tellusborgshus.se

OMRÅDET

Här bor du i spännande kvarter med ett härligt folkliv och bestyr så som loppisar, utställningar och konstrundor. Mitt emellan Midsommarkransen och Telefonplan bor du underbart nära naturområden likväl som affärer och service. Området är rikt på matställen och gott fika, och runt omkring hittas gröna och lummiga skogspartier för promenader och motion. Husen är byggda i parkmiljö vilket bidrar till den naturliga terrängen. Det finns många möjligheter till träning i närområdet. Nära är det också till tunnelbana och bussar. Med cykel är du vid Hornstull på tio minuter och på vägen har du även Liljeholmen och dess galleria.