Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Upplandsgatan 54 A
  [Område] => Vasastan / Odenplan
  [Våning] => 3 av 5, hiss finns
  [Rum] => 5 rum och kök
  [Area] => 138 kvm
Föreningens information. [Tomtareal] => [Avgift] => 5 402 kr/mån Inkl; värme, v/a, kabel-tv, bredband )

Upplandsgatan 54 A

EN BIT AV VASASLOTTET – BEVARAT SEKELSKIFTE, KAKELUGN & FLERA RUM I FIL

FOTO: JOHANSEN STYLING: RYDMAN TEXT: BECK-REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Upplandsgatan 54 A
Område
Vasastan / Odenplan
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
5 rum och kök
Area
138 kvm
Föreningens information.
Avgift
5 402 kr/mån Inkl; värme, v/a, kabel-tv, bredband

Driftskostnader

El
11 220 kr/år
Försäkring
6 527 kr/år
Total driftskostnad
17 747 kr/år
Drift räknat på
4 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Hagaparken
Vasaparken
Vasa club gym
Cliff Barnes uteservering
Österqvist Delikatesser

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Hagström & Ekman 1905

Kejsarkronan 7 är en storslagen byggnad som uppfördes 1904–1905 efter ritningar av arkitektduon Georg Hagström och Frithiof Ekman. De ritade runt 144 byggnader inom Stockholm, och Kejsarkronan 7 är ett av de stilfulla hus de är upphovsmän till. Fastigheten består av ett gathus i fem våningar som har flyglar in mot gården som är sammanbyggda med gårdshuset som också det har fem våningar. Mellan dem finns en stor innergård med en monumental uppfart från gatuhusets körport. Fasaden mot Upplandsgatan är putsad i en beige kulör och förhållandevis enkel medan gårdsfasaderna är häpnande vackra i vit puts med ornament och kontrasterande grönmålade och småspröjsade originalfönster. På gårdsfasaden som möter finns ett slingrande ornament med bland annat en maskaron och initialerna HB som står för Håkan Bergkvist som var husets byggmästare. Att lägga så mycket omsorg om gårdsmiljön var alls inte vanligt vid denna tid. Gården är terrasserad och en liten backe leder mellan nivåerna. Om sommaren finns stolar, bord och grillar här. Husen är blåklassade i Stockholms stads kulturklassificering, vilket innebär att byggnaderna har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Författarinnan Elin Wägner bodde i fastigheten under en tid 1907, vilket fått avtryck i hennes genombrottsroman Norrtullsligan där Kejsarkronan 7 är med. Brf Kejsarkronan 7 köpte fastigheten 1982 och är idag en skuldfri förening. Här finns 56 lägenheter fördelade på sex uppgångar, en av dem är fortfarande en hyresrätt. Föreningen har även tre lokaler där en är bostadsrätt och två hyresrätter.

FÖRENINGEN

Brf Kejsarkronan 7

Föreningen

Brf Kejsarkronan 7 (org. 716417-5700) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Kejsarkronan 7 år 1982. Föreningen består av ett flerbostadshus med adress Upplandsgatan A-F och omfattar 54 lägenheter och en lokal med bostadsrätt samt en lägenhet och två lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningen är skuldfri sedan 2018 och har goda hyresintäkter från lokalerna. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar, avgiften betalas månadsvis i förskott.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr av säljaren.

Renoveringar, i urval

2020 nya torkskåp och cirkulationsfläktar i tvättstugan, 2019 renovering av tak i uppgång E, säkerhetsdörrar installerades och nya lås installerades i portarna, underhåll av fasaden, 2016-2017 relining av stammar, 2016 renovering av hiss i uppgång A, 2015 fasadrenovering uppgång A och E, 2011 ommålning av tak, 2010 renovering av tvättstuga.

Planerade renoveringar

En besiktning gjordes av huset under 2019 vilken visade att det finns ett renoveringsbehov av tak, fasad och fönster. En projektplan har tagits fram men inga beslut om genomförandet har fattats. Detta skulle finansieras både med egna medel och genom upptagande av lån, förenings ekonomi är dock mycket god och det skulle inte innebära några höjningar av avgifterna.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har nyligen tecknat avtal med Ownit för bredband (1000/1000 Mbit/s ) och kabel-tv (Ownit mini) En obligatorisk avgift om 93 kr / månad tillkommer. Medlem har möjlighet att utöka tv-abonnemang hos Ownit separat.

Förråd

Lägenheten disponerar ett rymligt vindsförråd.

Gemensamma utrymmen

Mycket vacker innergård, föreningslokal, tvättstuga med två enheter varav den ena är bokningsbar och den andra drop-in, soprum med miljösortering, cykelställ och cykelrum (under uppgång D)

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar sker två gånger / år, höst och vår.

Medlemskap

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen.

Hemsida

www.hemsidan.com/kejsarkronan7

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i juni 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i Vasastans absoluta kärna, med Odenplans goda kommunikationer i form av både tunnelbana, pendeltåg och innerstadsbussar. Vasastan är levande och härligt med närheten till Vasaparken, Hagaparken och Vanadisparken för utomhusaktiviteter. Mysiga krogar så som klassiska Tranan, Wasahof och Tennstopet finns i din omedelbara närhet, liksom en rad trevliga fik och mataffärer. Åt ena hållet väntar Stockholms Stadsbibliotek och Observatorielunden, och åt andra Karlbergsjöns vackra promenadstråk.