Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Bysistorget 4, 4 tr
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 4, hiss finns
  [Rum] => 3,5 rum
  [Area] => 105 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 852 kr/mån inkl. värme och vatten )

Bysistorget 4

FLÖDANDE LJUS, 12 KVM BALKONG & ÖPPEN SPIS – VACKER HÖRNVÅNING VID BYSISTORGET

FOTO: BOUKARI STYLING: VAN KEPPEL TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bysistorget 4, 4 tr
Område
Södermalm
Våning
4, hiss finns
Rum
3,5 rum
Area
105 kvm
Föreningens information
Avgift
2 852 kr/mån inkl. värme och vatten

Driftskostnader

El
4 000 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
6 000 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Uppskattade driftskostnader av mäklaren

planskiss

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Bocander & Cronvall 1930-1931

Fastigheten Fällan 1 ligger i hörnet av Bysistorget och Torkel Knutssonsgatan. Här står ett pampigt funkishus som uppfördes mellan 1930 och 1931 efter ritningar av Martin Bocander och Albin Cronvall. Bocander och Cronvall var byggnadsingenjörer och ritade många byggnader i centrala Stockholm under 1920- och 1930-talen. De drev egen firma tillsammans, som de övertagit av ett annat mycket anlitat arkitektpar, Hagström och Ekman. Fällan 1 har en fasad putsad i gult, stora balkonger som löper över hörnet samt mindre halvcirkelformade balkonger på båda ytterfasaderna. Varje ytterfasad har också ett burspråk. Fönstren är av en-, två, och treluftstyp och ursprungliga. Interiört går huset mer åt 1920-talsklassicism, vilket till exempel kan ses i lägenheternas snickerier och eldstäder. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att den är särskilt värdefull utifrån historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

HSB Brf Fällan

Antal lägenheter och lokaler

HSB Brf Fällan i Stockholm är en s.k. äkta bostadsrättsförening bestående av 37 lägenheter med bostadsrätt och 1 lägenhet (ca 30 kvm) och 9 lokaler med hyresrätt. Föreningen äger marken där deras hus står.

Medlemskap HSB

Förutom medlemskap i själva föreningen krävs medlemskap i HSB.

Delat ägande/juridisk person

Den som bor i lägenheten ska vara delägare och skriven på adressen. Samägande brukar normalt sett accepteras. Juridisk person accepteras inte som medlem.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen, hos Trygg Hansa.

Renoveringar

Se sid 2 i årsredovisningen där bland annat stambyte och elstigarbyte utfördes 1995.

Kommande renoveringar

Föreningen genomför just en renovering av ytskikt och armaturer i entré och trapphus. Tanken är att gå tillbaka till kulörskalor som harmoniserar med skärningspunkten mellan funkis och tjugotalsklassicism. En känd dekormålare har kollat original i dokumentationen och underliggande färgskikt.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder ligger på ca 1,76 mkr vilket ger oss ett nyckeltal på 553 kr/kvm. En mycket låg belåning och förklaringen är självfallet de fina hyresintäkterna som 2020 uppgick 1,5 mkr. Föreningens vindar är delvis bebyggda och kvarvarande hyresrättslägenhet är att anse som en dold tillgång. Föreningen visade positivt resultat 2020 (plus 403 tkr).

Gemensamma utrymmen

Tvättstugan ligger i källaren med tre tvättmaskiner, två torkskåp, torktumlare, mangel, strykplats. Skyddsrum samt bakgård mot Brännkyrkagatan. Cykelparkering på bakgården och i källaren.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett vindsförråd på ca 5 kvm.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Telenor och kabel-tv via Comhem.

Antal rum

Lägenheten i föreningens lägenhetsregister registrerad som en tvåa.

Kontroll information

Ovanstående information kommer från årsredovisning 2020 samt avstämning med styrelsen den 7 oktober 2021.

OMRÅDET

Själva Bysistorget formades i den tid då de tre funkishusen på platsen uppfördes, indragna från Hornsgatan med torgmiljö emellan. Men adressen Bysistorget har faktiskt bara funnits sedan 2005 då husen bytte adress från Hornsgatan 76–80 till Bysistorget 2–8. Platsen är både urban och omgiven av mycken grönska. De rosa blommande körsbärsträden på torget är en attraktion varje år. Vid torget ligger bland annat Kaffebar, Bysis Bok & Papper och den vegetariska restaurangen Legumes. Området bjuder på fantastiska panoramavyer över staden från Stockholms innerstads högsta berg Skinnarviksberget och hela Hornsgatan och Mariatorget med dess omgivningar erbjuder restauranger och caféer av alla de slag. Här finns Söders charm och det är nära till allt.