Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
  [Adress] => Norrliden 3
  [Område] => Lidingö-Skärsätra
  [Våning] => 
  [Rum] => 10 rum
  [Area] => 294 + 62 kvm
taxeringsinformation
Enl. lantmäteriet: 275 kvm + 90 kvm [Tomtareal] => 2 102 kvm [Avgift] => [Pris] => 25 000 000 kr kr/bud )

Norrliden 3

TILL TONER AV MUSIK - SEKELSKIFTESCHARM MED KAKELUGNAR, GLASVERANDOR & BURSPRÅK

TEXT: REMNES STYLING: RYDMAN

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Markus Elias
VD & Reg Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Norrliden 3
Område
Lidingö-Skärsätra
Rum
10 rum
Area
294 + 62 kvm
taxeringsinformation
Enl. lantmäteriet: 275 kvm + 90 kvm
Tomtareal
2 102 kvm
Pris
25 000 000 kr kr/bud

Byggnad

Byggnadstyp
2-plans villa med vind och källare
Byggnadsår
1910
Uppvärmning
Bergvärme
Energideklaration
Utförd 2014-05-12
Energiklass
F
Energiförbrukning
103 kWh/kvm per år
Fasad
Trä
Stomme
Trä
Fönster
2-glas
Bjälklag
Trä
Tak
Betongpannor
Grundläggning
Krypgrund
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Utförda renoveringar/underhåll
2009 installation av Bergvärme 2015 Våning 1 renoverades (inkl kök och badrum) 2016 Ventilation översyn exkl. vindsplan. 2017 målades fasaden samt byte av skadad fasad. Omläggning av tak inklusive plåt. Byggde av ny förstutrapp. 2018/2020 Våning 2 renoverades (inkl badrum exkl. kök) 2018 Källaren renoverades
Övriga byggnader
På fastigheten finns en lekstuga, en trädgårdsbod och ett gästhus. Gästhuset är i dåligt skick och nyttjas som förvaringsutrymme.
Fastighetsbet.
Lidingö 9:4

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
20 000 kr/år
El
30 000 kr/år
Renhållning
10 000 kr/år
Sotning
2 000 kr/år
Försäkring
15 000 kr/år
Total driftskostnad
77 000 kr/år
Drift räknat på
7 personer
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
10 568 000 kr
Summa pantbrev
6 660 000 kr
Tomtareal
2 102 kvm
Tomttyp
Natur och trädgårdstomt
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Rättigheter
Samfällighet: Lidingö Lidingö S:52
Planbestämmelser
Detaljplan

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Ernst Stenhammar 1907

Under 1890-talet fick nationalromantiken sitt genombrott i litteraturen, och inom musiken märktes liknande strömningar. Även arkitekturen påverkades och i början av 1900-talet slog nationalromantiken igenom på bred front. Bröderna Ernst Stenhammar (arkitekt) och Wilhelm Stenhammar (tonsättare) var båda två i framkant inom sina respektive fält och därför är det extra passande att få presentera den vackra villan vid Norrliden på Lidingö då den ritades av Ernst Stenhammar för broderns räkning. Tidens arkitekter fann ofta inspiration bland allmogens byggnader och stormaktstidens solida fästningar. Gamla byggnadstraditioner plockades ofta upp av arkitekterna som ville skapa autentiska byggnader som gjorde sig fria från 1800-talets pråliga snickarglädje. En röd liten stuga med hantverksmässigt utformade snickerier var att föredra – vilket för oss tillbaka till Villa Dalgången som stod klar år 1907, bestående av två våningar med källare och en inredd vind. Den får sin karaktär av småspröjsade fönster och en mängd utbyggnader och prång såsom burspråk, frontespiser och balkonger. Huset disponerades ursprungligen med två lägenheter om fyra rum och kök samt hall med öppen spis. I båda lägenheternas mitt placerades en stor sal (bostadens viktigaste rum) och till höger om den fanns ett mindre serveringsrum samt ett rymligt kök. Till vänster om salen finns ytterligare ett större rum med skjutdörrar emellan - allt detta är detaljer som går att finna i huset än idag!

Trädgård

Det höga läget uppe på kullen skapar en trygg och överblickande känsla med en stor parktomt som breder ut sig i alla riktningar. Hit når solen ända fram, ljuset sipprar in mellan trädtopparna och sprider skuggor på den varma husfasaden. Huset ligger i söderläge med den största delen av trädgården i samma riktning. Soldäck finns även på baksidan. Här bor du med det vilsamma ljudet av knastrande grus under skorna och från naturlivet i skogen runt omkring där man ofta ser rådjur, räv, harar samt ett rikt fågelliv. Husets tomtarea på ca 2100 kvm omgärdas av kommunens parkmark vilket ger en känsla av att vara på landet trots närheten till stan. Kommunen strävar efter att behålla sina gröna områden och därmed slipper man också tät bebyggelse runt omkring. Den lummiga naturtomten har stora stenblock, bergknallar, gamla ekar och vackra perenna-växter. Plommonträd, äppelträd och körsbärsträd ger god skörd tillsammans med hallonbuskar, krusbär och vita vinbär. Längst bort väntar en köksträdgård och en tillhörande örtagård med oregano, timjan och rabarber. Här finns också gästhus, bod och träkoja, och ytterligare plats för exempelvis ett växthus tillsammans med sittgrupper under träden. Uppfarten har även utrymme för flertalet bilar.

Fastighetskarta

OMRÅDET

Huset är beläget på en unik plats på höjden framför en dalsänka och kallas av detta skäl för ”Villa Dalgången.” Norrliden är en lugn gata som sträcker sig nedanför tomtgränsen, utan trafik då gatan endast leder fram till huset och därför slipper genomfart. Här bor du nära Kottlasjön med tillhörande klippbad och naturreservat. Omringad av skog och grönska är det enkelt att ta skogspromenader och joggingturer, och mysiga promenadstråk finns i din direkta närhet. Detta är en underbar plats för återhämtning efter en dag i staden. Från huset har du samtidigt nära till skolor och lokaltrafik med enkel kommunikation från Ropstens tunnelbana in till city, och självaste ön erbjuder flertalet matbutiker, Lidingö Centrum, Lidingö saluhall och vackra Millesgårdens museum.