Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Högalidsgatan 40A
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 1 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 62 kvm
Enligt uppmätning
I föreningens register är lägenheten registrerad som 61 kvm. [Tomtareal] => [Avgift] => 2 604 kr/mån Inkl. Värme, VA och Bredband )

Högalidsgatan 40A

LJUVLIG VY ÖVER HÖGALID - STOR TVÅA MED FÖNSTER I FIL & ÖVER TRE METERS TAKHÖJD

TEXT: BECK REMNES FOTOGRAFI: OZOLLAPA STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Oliver Källenfors
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Högalidsgatan 40A
Område
Södermalm - Högalid
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
2 rum
Area
62 kvm
Enligt uppmätning
I föreningens register är lägenheten registrerad som 61 kvm.
Avgift
2 604 kr/mån Inkl. Värme, VA och Bredband

Driftskostnader

El
3 600 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
6 600 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Enligt säljarens uppgift i indikativt syfte. Förbrukning och avtal är alltid individuella.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Svedjan Bageri
Mysigt med de bästa ut av bröd och bakelser. De gör även sin egen ost som serveras på Nobelmiddagen!
Restauranger
Bitza och Barbro med utsikt över vattnet, art deco-biografen Indio Studios (Bio Rio) där man kan äta och dricka och samtidigt se på bio, Vurma för vegansk mat och rödbetskaffe.
Utsiktsplatser
Inom 100 meter väntar storslagna vyer över Stadshuset och Riddarfjärden
Badbryggor
Långholmen och Reimersholme
Parker
Tanto, Högalid och höjderna vid Skinnarviksberget!

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: E HJELM 1912

Jugendstilen växte fram under 1890-talets sista år efter decennier präglade av diverse nystilar. Jugend, som bland annat har sin grund i Arts and Craftsrörelsen, inspirerades av naturen och hämtade många av sina ornament därifrån. Mjukt böjda burspråk, frontoner och detaljer i natursten eller kakel karaktäriserar dessa hus. Samtidigt växte också en nationalromantisk rörelse fram som satte sin prägel på arkitekturen. Jugend och nationalromantik blandas ibland inom en och samma byggnad precis som jugend och barock. Bebyggelsen i kvarteret Muttern uppfördes till största delen under åren 1909 till 1916. Tomterna 12–18 hade köpts upp av Fastighetsaktiebolaget City och dessa såldes en efter en till privata byggherrar eller bebyggdes av bolaget. Muttern 16 är ett exempel på det sistnämnda alternativet och fastigheten uppfördes under åren 1912–1913 av byggmästare C F Dahl efter ritningarna av E Hjelm. Hjelm har bara signerat planritningarna och det är oklart om han även ritade fasaden, eller lejde bort det arbetet till någon annan som föredrog att vara anonym. Hjelm var troligtvis inte utbildad arkitekt men ritade en hel del under 1900-talets första decennier och hade också rollen av byggmästare och byggherre. För det mesta stod han bara för planerna och överlät fasaden till en namnkunnig arkitekt. Muttern 16 består av ett gathus i sex våningar och ett gårdshus i fyra våningar. Mot Högalidsgatan inreddes tre butiker, varav den västra blev en mjölk- och matvaruaffär. Våningsplanen därovan disponerades uteslutande för bostadsändamål. Muttern 16 är ett tidstypiskt jugendhus som vilar på en solid sockel av natursten. Bottenvåningen är spritputsad med välvda öppningar för entréer och butiker. Entréerna är indragna från fasadlivet och portarna är i trä och glas med spröjsade överljus och glasade sidopartier. Horisontella ritsningar i putsen avdelar bottenvåningen från övriga våningsplan som är slätputsade. I fasadens mitt skådas ett litet burspråk som avslutas av en tornhuv och en prydnadsgavel ovan takfoten. Föreningen köpte fastigheten år 1916 erbjuder en fullutrustad tvättstuga, cykelrum och källarförråd. De boende har på innergården en mysig grön oas med planteringar och två uteplatser med utemöbler och grill. Det är sällan lägenheter saluförs i denna förening just för att medlemmarna trivs och gärna bor kvar länge.

FÖRENINGEN

Brf Muttern 16

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Muttern 16. Föreningen består av 58 bostadslägenheter varav 55 är upplåtna med bostadsrätt och 3 med hyresrätt samt 4 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1913 arkitekt E. Hjelm.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen köpte fastigheten 1916.

Mark

Föreningen äger marken och påverkas ej av eventuellt höjd tomträttsavgäld.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB. Övrig förvaltning av föreningen.

Urval av renoveringar

2020 - Renovering av fastighetens el-stigare & elcentraler. 2018 - Genomförd OVK inkl. åtgärder2017/2016 - Renovering köksstammar, Säkring gångvägar tak. 2016 - OVK, Balkongbytte. 2014 - Innergården renoverades. 2013 - Stamspolning samt utbyte av låssystem. 2012 - Ommålning av fönster. 2011 - Vindsrenovering samt takrenovering 2010 - Stambyte i resterande lägenheter. 2008 - Ny värmecentral. 2006 - Balkonger. 2004 - Stamrensning. 2002 - Stambyte. 1992 - Fjärrvärmeinstallation. 1984 - Fasarenovering.

För utförligare beskrivning av utfört och planerat underhåll, se föreningens hemsida.

Kommande renoveringar

Inget större planerat underhåll.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2020 till ca 1,9 mkr. Detta innebär en belåningsgrad om ca 800 kr/kvm. Från hyresrätter och lokaler får föreningen en intäkt om ca 550.000 kr/år.

Avgifter

Ingen planerad avgiftsändring.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 4 kvm.

Gemensamma utrymmen

De boende har på innergården en mysig grön oas med planteringar och två uteplatser med utemöbler och grill. Inomhus finns tvättstuga, cykelrum och källarförråd.

Tvättstuga

Tvättstugan är i bra skick och inrymmer 3 tvättmaskiner, 2 torktumlare, 1 torkskåp och 1 torkrum.

Bredband och tv

Föreningen tillhandahåller fiber från Bahnhof 100/100 som ingår i avgiften. Tv-kanaler tecknas separat och finns tillgänglig från Bahnhof.

Juridisk person

Juridiska personer kan accepteras ej.

Hemsida

Föreningen har en mycker bra och informativ hemsida

https://muttern16.bostadsratterna.se/

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2020, samt föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras direkt med föreningen.

OMRÅDET

Bostaden är fint belägen med Högalidsparken precis utanför dörren. Gatan har ingen genomfartstrafik och är därmed lugnare i sin karaktär. Naturnära och samtidigt mitt i stadsvimlet. Vid Hornstull skruvas pulsen upp. Ett eget centrum bestående av butiker, mataffärer, apotek, bibliotek, gym, systembolag, barer, takbar, restauranger och caféer. Samtidigt bidrar närheten till bad och promenadstråk på Långholmen och Reimersholme till den mysiga atmosfären. I grannkvarteren finns även Kristinehovs Malmgård som är en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer, en fin trädgård och höns som får spatsera omkring fritt. Här bor du ca 200 meter från tunnelbana och ca 50 meter från busshållplatsen med tät trafik samt stadsbuss 4 som tar dig över till Kungsholmen och vidare.