Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Rödabergsgatan 10, 2 tr
  [Område] => Vasastan - Rödabergen
  [Våning] => 2 av 4, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 99 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053
BOA om 88 kvm enligt förvaltarens uppgifter. [Tomtareal] => [Avgift] => 4 442 kr/mån inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband )

Rödabergsgatan 10

Tjugotalsvåning med gedigna snickerier, fönster i två väderstreck och öppen spis

TEXT: BECK-REMNES STYLING: LINGSELL FOTO: EMILSSON

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Oliver Källenfors
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Rödabergsgatan 10, 2 tr
Område
Vasastan - Rödabergen
Våning
2 av 4, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
99 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053
BOA om 88 kvm enligt förvaltarens uppgifter.
Avgift
4 442 kr/mån inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband

Driftskostnader

El
5 000 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
8 000 kr/år

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Marcos!
Be om att få smaka på den 30-åriga romen, eller nyttja deras Mojito-bar på uteserveringen på somrarna.
Haga Bageri
gediget bageri/konditori och distansarbete-vänligt.
Systrarna Andersson
som en andra familj.
Pulkabacken utanför fönstret!
Mycket populärt på vintern, i synnerhet kombinerat med Haga-fika efteråt.
ARC Rooftop
Takterassen på Blique Nobis med milsvid utsikt över stan.

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Björn Hedvall 1924

Fastigheten Fatet 5 i hörnet av Rödabergsgatan och Torsgatan ritades 1925 av Björn Hedvall, som är en av Stockholms mest anlitade och produktiva arkitekter genom tiderna. Hans byggnader utgör en icke försumbar del av stadsbilden, framförallt på Kungsholmen i Stockholm där han under sent 1920-tal och tidigt trettiotal ritade många hus, både i klassicistisk och utpräglat funktionalistisk stil. I slutet av 1910-talet fick den nordiska klassicismen fäste och ersatte därmed de nationalromantiska arkitekturideal som tillsammans med jugendstilen dominerat decenniet. En detalj som verkligen karaktäriserar dessa hus är tvåluftsfönster med två spröjs i varje båge, likt husen på Rödabergsgatan. Fatet 5 är ett bostadshus i fem våningar med två trapphus och delvis inredd suterrängvåning. Våningarna ritades uteslutande som lägenheter om ett till tre rum och kök där just trerummarna fick en ståndsmässig planlösning med två rum i fil mot gatan och sovrum och kök mot gården. Porten mot Rödabergsgatan har en omfattning i sandsten och pryds av en konsolburen överliggare. Den är byggd i trä och dekorativt utformad med glasade fyllningar.

Det är god gemenskap i föreningen, familjär stämning där grannarna i området hälsar på varandra, och har du tur händer det till och med att grannen kilar över med nybakat bröd! Innergården går att boka så att man kan ha samkväm på egen hand. Den är väldigt fin med träd och grönska och mysiga lampor om kvällen tillsammans med både grill och sittgrupper.

FÖRENINGEN

Brf Eken 8

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Fatet 5 och består av Rödabergsgatan 10 samt Torsgatan 69. Föreningen består av 35 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lokal (101 kvm) med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1924 arkitekt Björn Hedvall.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen köpte fastigheten 1994.

Mark

Föreningen äger marken och påverkas ej av eventuellt höjd tomträttsavgäld.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Renovering

2020 - Fasadrenovering gatusidan. Beskärning träd innergård. Målnings trapphus Rödabergsgatan. 2019 - Energideklaration. 2018 - Nytt gruppavtal IP-tv. Målning yttertak. 2017 - Installation av elmätare för kollektivt elavtal. 2016 - Renovering av fönsterventiler. 2015 - Dragning av fibernät, införande av gruppavtal för bredband. Målning av trapphus på Torsgatan. 2014 - Målning av hiss på Torsgatan. Målning av ytterdörrar. Målning av tvättstuga. 2013 - Byte av koddosor i entréer. 2012 - Byte av stamventiler. Målning källare. Byte av torkskåp och torktumlare. Målning och reparation av nedre fasad. 2011 - Byte el och belysning på Vind. Radonmätning. 2010 - Målning av gemensamma utrymmen i källaren. Byte el och belysning i källare. 2009 - Renovering av fönster. Dränering av innergård. Utvändig målning av samtliga fönster. 2002 - Spolning av stammar. Installation av ny fjärrvärmeläggning. 1993 - Stambyte.

Kommande renoveringar

2021 - Ytbehandling samtliga portar. Nytt gruppavtal bredband. Målning källarfönster. 2022 - Slipa entrégolv. 2023 - Elcentral byte. Fönster- renovering/målning. Målning väggar källare. 2025 - Fjärrvärme uc, renovering.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2019 till 2,8 milj kr. Vilket motsvarar ca 1500:-/kvm, detta anses vara mycket lågt.

Avgifter

Ingen planerad avgiftsändring.

Förråd

Till bostaden hör ett vindsförråd samt ett källarförråd.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en mysig grönskande innergård med sittmöbler och grill. Här finns en örtträdgård för den som tycker om att odla och en porlande fontän. I byggnaden finns också cykelförråd och barnvagnsrum.

Tvättstuga:

Det finns en tvättstuga med två tvättmaskiner, ett torkskåp (2012) samt en torktumlare (2012). Det finns en mangel i anslutande rum (badrum) samt ett stort cykelrum med ingång via Torsgatan.

Bredband och tv

Fiberbredband via Ownit och analog kabel-TV från Comhem.

Juridisk person

Juridisk person accepteras ej.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Kvarteret kring Röda Bergen är lugnt och trivsamt trots sitt centrala läge, med närhet till rikt kulturellt liv samtidigt som det är barnvänligt. Här har du tillgång till Vasastans breda utbud av restauranger, barer och caféer likväl som de stora stadsparkerna Vasaparken, Vanadislunden och Observatorielunden som ligger på promenadavstånd. Mysiga Hagaparken ligger nästgårds och även Karlbergsjön väntar med sina vackra promenadstråk. Nya Hagastaden har dessutom fått Röda Bergsområdet att blomstra på nytt och en underbar kontrast med det gamla mot det nya. Här bor du med närhet till Odenplan, Sankt Eriksplan och framförallt Torsplan, ypperliga kommunikationer på kort avstånd, såsom tunnelbana, pendeltåg, flygbuss och busstorg, flera matbutiker, restauranger, gym med mera och om bara några år står nya tunnelbanelinjen redo med närmsta station vid Torsplan.