Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Bondegatan 5B, Högst upp
  [Område] => Södermalm - Sofo
  [Våning] => 4 av 4, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 83 kvm
Enligt uppmätning
Enligt föreningens information är lägenheten 82 kvm [Tomtareal] => [Avgift] => 4 832 kr/mån Inkl. Värme, VA, Kabel-TV basutbud, Bredband och Balkongavgift )

Bondegatan 5B

Sekelskiftestrea med rum i fil, köksdröm, kakelugn och balkong mot gård!

TEXT: BECK-REMNES STYLING: VAN-KEPPEL FOTO: ONO

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Oliver Källenfors
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bondegatan 5B, Högst upp
Område
Södermalm - Sofo
Våning
4 av 4, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
83 kvm
Enligt uppmätning
Enligt föreningens information är lägenheten 82 kvm
Avgift
4 832 kr/mån Inkl. Värme, VA, Kabel-TV basutbud, Bredband och Balkongavgift

Driftskostnader

El
3 900 kr/år
Försäkring
2 500 kr/år
Total driftskostnad
6 400 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
Enligt säljarens förbrukning

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Ta med frukostkorgen till bryggan vid Eriksdal
En kaffe på Nytorget
Köpa frukostbrödet på Pascal
Takeaway som äts på balkongen från susherian
Grilla och åka pulka i Blecktornsparken

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Hagström & Ekman 1907

Kvarteret Höken var till stora delar bebyggt redan på 1800-talet, men då med låga trä- och stenhus i ett par våningar. I slutet av 1800-talet och under 1900-talet förnyades bebyggelsen successivt och höga stenhus ersatte de gamla byggnaderna. Höken 21 uppfördes under åren 1907–1909 av byggmästarna Lars Petter Törnvall och G Höglund efter ritningar av Hagström & Ekman. Höken 21 är ett bostadshus i fem våningar med två trapphus. De större lägenheterna fick en klassisk borgerlig planlösning med tre rum i fil som här benämndes sovrum, vardagsrum och mottagningsrum. Fastigheten är på många sätt ett tidstypiskt jugendhus som vilar på en släthuggen granitsockel. Fasaden har dock ändrats en del sedan byggåret, portarna finns kvar än idag, men putsdekoren är borta. Enligt ritningarna hade även fönstren ursprungligen småspröjsad överdel och på våning fyra var de helt och hållet spröjsade, till skillnad från dagens som helt saknar spröjs. Idag ägs fastigheten av en familjär och bra förening som tillhandahåller en mysig innergård med pergola, utemöbler och grill. Högst upp på vinden finns en oexploaterad råvind som kan ses som dold tillgång för föreningen, alternativt köpas loss på etage-bygge.

FÖRENINGEN

Brf Inlandsisen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Höken 21. Föreningen består av 18 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lokal (149 kvm) med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1907 arkitektduo Hagström & Ekman.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen köpte fastigheten 2001.

Mark

Marken är tomträtt. Tomträttsavgälden är 175 800 kr per år och den är satt fram till 2024-05-31.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SC Redoviskonsult.

Garage och parkering

Boendeparkering på gatorna. Tillstånd ansöks hos Stockholm stad. Taxa 3.

Renovering

1977 - Fastigheten genomgick en omfattande renovering/ombyggnad: fasaden omputsades, nya stammar för vatten och avlopp, installation av fjärrvärme, elinstallation utbytt, hissar installerades, tak utbytt. 1989 - Ny undercentral. 2000 - Tvättstugan och hissarna renoverades. 2001 - Målning tak. Slipning och behandling av golv i entréerna. 2003 - Tre nya branddörrar installerades mot gården. Inköp en tvättmaskin och torkskåp till tvättstugan. 2009 - 10 balkonger byggdes. Inköp en tvättmaskin till tvättstugan. 2010 - Samtliga fönster renoverades. Spolning stammar. 2011 - Fasaden omputsades. 2012 - Entrédörr och skyltfönster till lokalen monterades. Installation av nytt ventilationssystem i lokalen. Ventilationsåtgärder (därefter godkänd OVK) i samtliga lägenheter med montering av fönsterventiler och nya don i badrum. 2013 - En balkong byggdes. 2014 - Entréportar mot gata totalrenoverades. Installation av nytt passersystem med porttelefoni, automatiska dörröppnare och nya lås/nycklar. Snörasskydd monterades utmed taket på gatsidan. 2015-2020 - Installation av nytt sophanteringssystem. Injustering av fastighetens värmesystem. Installation av fibernät för bredband. Inköp en tvättmaskin och torktumlare till tvättstugan. Installation av ny ventilation i tvättstugan. Målning av nedre del av fasaden mot gatan. Trapphuset renoverades: Nya säkerhetsdörrar till samtliga lägenheter och hyreslokalen.Målning av väggar, tak och snickerier. Infasning av elkablar på entréplanen. Installation av ny armatur. Djuprengöring och ytbehandling av stengolv och trappor.

Kommande renoveringar

Föreningen planerar i dagsläget att genomföra ett stambyte inom kort. Just nu hämtar föreningen in anbud gällande entreprenaden och planeras att genomföras i höst. Tidsplanen är inte spikad än, men föreningen har sagt att det tidigast kommer igång i augusti. Vid stambytet kommer både badrum och WC att renoveras om totalt. Köparen av denna lägenhet kommer att ges möjlighet att göra tillvalen själv, alternativt låta föreningens standard ingå utan kostnad. Totalt finns 3 st stammar i fastigheten och respektive stam beräknas ta ca 4-5 veckor att färdigställa. För mer information om stambytet, vänligen fråga mäklaren.. Allt kring stambytet bekostas av föreningen.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2019 till ca 7,9 mkr. Detta uppgår till en belåning per kvadratmeter om ca 6.000 kr. För att finansiera stambytet så kommer föreningen att ta ett nytt lån om ca 7,0 mkr, det skulle motsvara en ny belåning per kvadratmeter om ca 11.000 kr. Oexploaterad råvind finns kvar som dold tillgång i föreningen.

Avgifter

Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp faktureras säljaren. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp faktureras pantsättaren per pantsättning. För att finansiera stambytet och ta höjd för eventuella räntehöjningar, höjdes avgifterna med 15% per den 1 april 2021.

Förråd

Till bostaden hör ett vindsförråd.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en trevlig innergård som kan erbjuda skön vila, fika, grillning och umgänge. Cykelrum/barnvagnsrum, ett hobbyrum samt ett pingis- lekrum.

Tvättstuga:

Föreningens medlemmar har tillgång till en modern tvättstuga med två tvättmaskiner, ett torkskåp, en torktumlare samt en mangel.

Bredband och tv

Fiberanslutning via Ownit.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. För mer information angående stambytet, vänligen fråga mäklaren. Samtlig information som tilldelats de boende kommer att delges eventuell köpare.

OMRÅDET

Läget kring Bondegatan är i stort sett oslagbart på Södermalm. Lägenheten ligger två kvarter från det härliga och levande Nytorget och inom två minuters promenad finns massor med bra restauranger, butiker och caféer. Här kan du enkelt handla fina råvaror på Urban Deli till kvällens middag eller fikabröd på någon av områdets bagerier. Vitabergsparken och Blecktornsparken ligger båda två på promenadavstånd tillsammans med Årstavikens bryggor och bad. Det finns också bra kommunikationer i form av bussar och tunnelbanan vid Skanstull och Medborgarplatsen.