Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Bondegatan 5B, Högst upp
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 4 av 4, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 83 kvm
Enligt uppmätning
Enligt föreningens information är lägenheten 82 kvm [Tomtareal] => [Avgift] => 4 832 kr/mån Inkl. Värme, VA, Kabel-TV basutbud, bredband och balkongavgift )

Bondegatan 5B

Sekelskiftestrea med rum i fil, köksdröm, kakelugn och balkong mot gård!

TEXT: BECK-REMNES STYLING: VAN-KEPPEL FOTO: ONO

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Oliver Källenfors
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bondegatan 5B, Högst upp
Område
Södermalm - SoFo
Våning
4 av 4, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
83 kvm
Enligt uppmätning
Enligt föreningens information är lägenheten 82 kvm
Avgift
4 832 kr/mån Inkl. Värme, VA, Kabel-TV basutbud, bredband och balkongavgift

Driftskostnader

El
3 900 kr/år
Försäkring
2 500 kr/år
Total driftskostnad
6 400 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
Enligt säljarens förbrukning

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Ta med frukostkorgen till bryggan vid Eriksdal
En kaffe på Nytorget
Köpa frukostbrödet på Pascal
Takeaway som äts på balkongen från susherian
Grilla och åka pulka i Blecktornsparken

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Hagström & Ekman 1907

Kvarteret Höken var till stora delar bebyggt redan på 1800-talet, men då med låga trä- och stenhus i ett par våningar. I slutet av 1800-talet och under 1900-talet förnyades bebyggelsen successivt och höga stenhus ersatte de gamla byggnaderna. Höken 21 uppfördes under åren 1907–1909 av byggmästarna Lars Petter Törnvall och G Höglund efter ritningar av Hagström & Ekman. Höken 21 är ett bostadshus i fem våningar med två trapphus. De större lägenheterna fick en klassisk borgerlig planlösning med tre rum i fil som här benämndes sovrum, vardagsrum och mottagningsrum. Fastigheten är på många sätt ett tidstypiskt jugendhus som vilar på en släthuggen granitsockel. Fasaden har dock ändrats en del sedan byggåret, portarna finns kvar än idag, men putsdekoren är borta. Enligt ritningarna hade även fönstren ursprungligen småspröjsad överdel och på våning fyra var de helt och hållet spröjsade, till skillnad från dagens som helt saknar spröjs. Idag ägs fastigheten av en familjär och bra förening som tillhandahåller en mysig innergård med pergola, utemöbler och grill. Högst upp på vinden finns en oexploaterad råvind som kan ses som dold tillgång för föreningen, alternativt köpas loss på etage-bygge.

FÖRENINGEN

Brf Inlandsisen

Brf Inlandsisen är en äkta förening som äger fastigheten Höken 21 på Bondegatan 5B. Huset ritades 1907 arkitektduo Hagström & Ekman. Föreningen köpte fastigheten 2001 och innehar marken med tomträtt.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen består av 18 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lokal (149 kvm, butik i dagsläget) med hyresrätt.

Mark

Marken ägs med tomträtt. Tomträttsavgälden är 175 800 kr per år och är satt fram till 2024-05-31, därefter kommer den att avtalas på nytt och gälla i 10 år till.

Ekonomi

De kortfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2020 till ca 8,8 mkr vilket ger en belåningsgrad om 6 420 kr/kvadratmeter. Oexploaterad råvind finns kvar som dold tillgång i föreningen.

Årsavgift

Betalas månadsvis i förskott. I den ingår värme, vatten, kabel-tv (grundutbud via ComHem) och bredband. Föreningen har Ownit som leverantör av bredband. Samtliga lägenheter är anslutna till ett fibernät med 500-1000 Mbt/s. Föreningen höjde avgifterna 2021 pga stambytet.

Stadgar

Delat ägande godkänns, juridisk person godkänns ej.

Förråd

Till bostaden hör ett ovanligt stort vindsförråd om ca 10-12 kvm.

Eldstad

Tolv lägenheter är utrustade med kakelugn. I denna lägenhet har det tidigare funnits kakelugn i både sovrum och vardagsrum. Skick på rökkanalerna är ovisst men kan undersökas av framtida köpare".

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en trevlig och väldigt väl omhändertagen innergård som kan erbjuda skön vila, fika, grillning och umgänge. I Källaren finns cykelrum/barnvagnsrum, ett hobbyrum där man kan snickra samt ett pingis/lekrum för barnen. Föreningens medlemmar har även tillgång till en modern och lättbokad tvättstuga med två tvättmaskiner, ett torkskåp, en torktumlare samt en mangel.

Renovering

1977 - Fastigheten genomgick en omfattande renovering/ombyggnad: fasaden omputsades, nya stammar för vatten och avlopp, fjärrvärme, hissar installerades, tak utbytt 2000 - Tvättstugan och hissarna renoverades 2001 - Målning tak. Slipning och behandling av golv i entréerna. 2003 - Tre nya branddörrar installerades mot gården. Inköp en tvättmaskin och torkskåp till tvättstugan. 2009 - 10 balkonger byggdes 2010 - Samtliga fönster renoverades. Spolning stammar 2011 - Fasad omputsades. 2013 - 2014 - Entréportar mot gata totalrenoverades. Installation av nytt passersystem med porttelefoni, automatiska dörröppnare och nya lås/nycklar. 2015-2020 - Installation av nytt sophanteringssystem. Injustering av fastighetens värmesystem. Installation av fibernät för bredband. Inköp en tvättmaskin och torktumlare till tvättstugan. Trapphuset renoverades: Nya säkerhetsdörrar till samtliga lägenheter och hyreslokalen, målning av väggar, tak och snickerier. Infasning av elkablar på entréplanen. Installation av ny armatur. Djuprengöring och ytbehandling av stengolv och trappor 2021 -Stambyte

Avgifter

Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp faktureras säljaren. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp faktureras pantsättaren per pantsättning.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SC Redoviskonsult.

Föreningens hemsida

http://www.hemsidan.com/inlandsisen

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2020, hemsida samt avstämning med ordförande Fredrik i Mars 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Läget kring Bondegatan är i stort sett oslagbart på Södermalm. Lägenheten ligger två kvarter från det härliga och levande Nytorget och inom två minuters promenad finns massor med bra restauranger, butiker och caféer. Här kan du enkelt handla fina råvaror på Urban Deli till kvällens middag eller fikabröd på någon av områdets bagerier. Vitabergsparken och Blecktornsparken ligger båda två på promenadavstånd tillsammans med Årstavikens bryggor och bad. Det finns också bra kommunikationer i form av bussar och tunnelbanan vid Skanstull och Medborgarplatsen.