Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Fatbursgatan 33
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 0 av 3, ej hiss
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 42 kvm
Föreningens information. [Tomtareal] => [Avgift] => 2 894 kr/mån inkl. värme, v/a )

Fatbursgatan 33

MYSIGT SEKELSKIFTE MED KAKELUGN – MÖJLIG 2:A

FOTO: JOHANSEN STYLING: RYDMAN TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Fatbursgatan 33
Område
Södermalm
Våning
0 av 3, ej hiss
Rum
1 rum och kök
Area
42 kvm
Föreningens information.
Avgift
2 894 kr/mån inkl. värme, v/a

Driftskostnader

El
3 100 kr/år
Försäkring
1 950 kr/år
Total driftskostnad
5 050 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Bad i Årstaviken
Lochness bar
Morfar Ginko
Tantolunden
Johan & Nyström

Arkitekturen

Arkitekt: Dahl & Johansson 1901

Huset på Fatbursgatan 31–35 byggdes under åren 1900–1901. I början av 1900-talet uppförde Stockholms stad ett flertal bostadshus för arbetare, och fastigheten Färdknäppen 2 var ett av dem, men då hette kvarteret Lehusen. Arkitekt och byggmästare var byggnadsfirman Dahl & Johansson. Huset har tre våningar och tre trapphus. Fasaden är mycket fin och till stora delar välbevarad. Bottenvåningen är klädd i släthuggen natursten och ovan detta är fasaden putsad i en gulröd nyans där spritputs bryts av med slätputsade lisener, fönsteromfattningar och fält. En mjukt svängd fronton kröner husets mitt. Huset var så sent som på 1990-talet eftersatt men rustades då upp av Svenska Bostäder och såldes därefter till Brf Färdknäppen 2.

FÖRENINGEN

Brf Färdknäppen 2

Föreningen

Brf Färdknäppen 2 (org. nr 769616-8355) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Färdknäppen 2 år 2009. Föreningen består av Fatbursgatan 31-35 och omfattar 33 lägenheter med bostadsrätt, 3 lägenheter med hyresrätt samt en lokalyta (extra vindsförråd för uthyrning). Husen förenas av en vacker lummig gård. Marken innehas med tomträtt.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2019 till 6,2 milj kr, vilket ger cirka 4063 kr/kvm boyta. Varken någon amortering eller ett nytt lån är tecknat sedan årsredovisningen 2019.

Mark

Föreningen innehar marken med tomträtt. Ang. tomträttsavgälden: Den är bestämd till 358 400 kronor för nästa avtalsperiod, men med nedsättning de fyra första åren blir det: 22-23: 244 400 kr 23-24: 272 900 kr 24-25: 301 400 kr 25-26: 329 900 kr

Avgifter

Det finns inga planerade avgiftsförändringar kontrollerat med styrelsen 2021-05-12. I avgiften ingår värme och vatten, den betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC. Fastighetsskötsel sköts av Hutta Fastighetsförvaltning AB, och städning av Södermalms Hustomte.

Bredband och Kabel-TV

Bredband och kabel-tv levereras via Comhem.

Juridisk person

Föreningen godkänner inte juridisk person.

Delat ägande

Delat ägande accepteras mellan sambos/makar.

Avgifter

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr av köparen och 476kr vid lån av pantsättaren.

Gemensamma utrymmen

Föreningens medlemmar disponerar gemensamt samlingslokal, hobbyrum, gym, bastu, två cykelförråd, två tvättstugor samt grovsop- och återvinningsrum för glas, metall, papper samt elprodukter. Dessutom finns en mycket fin gemensam grönskande innergård längs med hela fastigheten med soffgrupper, gräsmattor samt bl a buskar med vinbär och krusbär. Möjlighet att förvara cyklar under tak.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd. Det finns dessutom möjlighet att hyra extra vindsförråd för boende i huset.

Renoveringar

2021 stamspolning, 2020 rörelsesensorer för belysning, nya cykelställ, 2018 målning av fönster och portar, byte av koddosor, 2017 byte av undercentral, nya trädgårdsmöbler, byte av låssystem, renovering av portdörrar, 2016 stamspolning, tätning av tak, byte duschblandare i hyreslägenheter, injustering av värmesystem, 2014 byte vitvaror i hyreslägenheter, 2013 byggnadsinventering, 2011 reparation takvärme 2010 stamspolning, låsbyte, snörasskydd tak, 2009 trapptavlor, trädfällning, 1990-talet stammar kök och bad, el-stigare, tak, fasad, fönster, trapphus och tvättstugor.

Planerade renoveringar

Föreningen håller på att upphandla en ny OVK som troligen genomförs efter sommaren. Upphandling pågår även för renovering av badrum i hyresrätter. Blir troligtvis tidigast i höst enligt styrelsen 2021-05-12. Föreningens bästa alternativ för att stärka ekonomin långsiktigt och hålla avgifterna nere är att konvertera råvindar till lägenheter för att fördela medlemmarnas kostnader över fler lägenheter och få in en engångsintäkt vid försäljning. Arbetet med att undersöka detta alternativ går långsamt framåt och styrelsen har varit i kontakt med några olika entreprenörer för att undersöka möjligheterna. Inget beslut är dock fattat och om de skulle vilja gå vidare med planerna så kommer ingenting att ske förrän föreningen har ett stämmobeslut där alla fått en chans att göra sin röst hörd.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma trädgårdsdagar förekommer två gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från årsredovisning 2019, hemsida samt kontakt med styrelsen 2021-05-12. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På denna adress bor du ungefär mitt på Södermalm och har därmed gångavstånd till det mesta i stadsdelen. Du bor bara ett par kvarter från både Mariatorget och Medborgarplatsen och just intill Södra station, så kommunikationerna är de allra bästa för boende på denna adress. Ett flertal busslinjer trafikerar också området. Här kan du även välja och vraka bland trevliga restauranger och caféer. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan ett kvarter bort en gågata med många uteserveringar och ett mysigt folkliv. I området finns även många både större och mindre parkområden; det tar till exempel inte många minuter att gå ner till Tantolunden och där tar man sig också snabbt till Årstaviken för ett dopp.