Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Brännkyrkagatan 73
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 1 av 5, hiss finns
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 71 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 1 371 kr/mån inklusive värme och vatten.
)

Brännkyrkagatan 73

TEXT: TÄCKENSTRÖM STYLING: RYDMAN FOTO: SPINNELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Brännkyrkagatan 73
Område
Södermalm
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
3 rum
Area
71 kvm
Avgift
1 371 kr/mån inklusive värme och vatten.

Driftskostnader

El
3 865 kr/år
Försäkring
5 599 kr/år
Total driftskostnad
9 464 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
baseras på säljarnas förbrukning.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Bysis torg
Med soliga Kaffe Bar, restauranger och bokhandel.
Folkbaren
Bara bäst i alla tider
Second hand-butikerna kring Hornsgatan
För både kläder och inredning - från Judits till Brandstationen och alla fynd som går att göra på Myrorna och stadsmissionen.
Skinnarviksberget (södermalms högsta punkt!)
Med Skinnarviksparken - lika mäktigt varje kvällspromenad, med utsikten över hela stockholm - oavsett årstid är det lika häftigt.
Svedjan bageri
Nyöppnat förstklassigt bageri och osttillverkning på vår gata!

Arkitekturen

Arkitekt: 1907 Ivar Engström

Ivar Engström är arkitekten till denna byggnad uppförd 1907-1909. Ivar ritade under sina år över ett hundratal fastigheter, främst i Stockholm. Hans utbildning kom bland annat från Kungliga tekniska högskolan samt studier i Österrike, Tyskland, England och Italien. Byggnaden på Brännkyrkagatan 73 har putsad fasad med drag åt den tidiga 20-talsklassicismen och dess lugna symmetri av fönsternas placering och form. Den välvda porten med pardörr är inramad av stensättning i vackert mönster och högre upp på huset finns diskreta utskurna detaljer i fasaden. I föreningen Uven större 5 bor medlemmarna bra. Tvättstugan finns i bottenvåningen, utrustad med 2 tvättmaskiner, 1 torktumlare, 1 torkskåp och 1 mangel. Då många boende i huset har egen tvättmaskin finns det oftast gott om tider för den som önskar utnyttja tvättstugan. Till fastigheten hör även gemensamhetslokal, bastu med relax, snickarrum, barnvagnsförråd och cykelförvaring.

FÖRENINGEN

BF Ufven Större 5 UPA

Antal lägenheter och lokaler

Bf Ufven Större 5 u.p.a huserar på Hornsgatan 84 & Brännkyrkagatan 73. Föreningen upplåter 33 andelsrätter och 5 lokaler med hyresrätt. Föreningen beskattas som en äkta sådan.

Om bostadsförening

En bostadsförening är en äldre version av bostadsrättsförening men har samma ändamål – att främja medlemmarnas ekonomiska intresse genom upplåtelse av bostadslägenheter under nyttjanderätt och utan tidsbegränsning. Verksamheten regleras under lagen om ekonomisk förening och beskattas som en äkta förening.

Mark

Föreningen äger marken.

Renovering i urval

2020 - energideklaration.

2019 - OVK, nya ventilationssystem i lokalerna mot Brännkyrkagatan.

2018 - hissreparation.

2017 - fasad mot Hornsgatan samt brandgaveln omputsad och målad.

2016 - reparation och målning av fönster mot norr.

2013-2014 - nya plåttak på båda husen.

2012 - tätning gårdens ytskikt.

2010 - ny fjärrvärmecentral.

2009 - renovering av tvättstuga med nya maskiner.

1982-1984 - byte samtliga stammar för el, vatten och avlopp.

Kommande och pågående renoveringar

En gårdsrenovering inklusive en bärbalk är pågående och beräknas vara färdig under hösten 2021. Efter det påbörjas byte av föreningens badrumsstammar.

Ekonomi

Föreningens låneskuld är per årsskifte 2020/2021 knappt 1 mkr, vilket översätts till 278 kr/kvm/boyta. I samband med renoveringarna av gård samt byte av stammarna kommer ca 25 mkr tas upp. Föreningens fem lokaler utgör en bra intäktskälla, under 2020 genererade de ca 2 mkr. Lokalerna var uthyrda hela 2020, med viss hyreslättnad för tre av dem med de möjligheter som gavs från regeringens stödpaket (se not 2 i årsredovisningen). I kassan finns 3 mkr.

Avgifter

I avgiften ingår värme och vatten.

Inga avgiftsförändringar är planerade. Kommande renoveringar och högre räntekostnader beräknas täckas av hyrorna från lokalerna.

Vid försäljning tas en överlåtelseavgift om 2,5 % av prisbasbeloppet ut av köparen. Vid belåning tas pantsättningsavgift ut om 1 % per pant ut.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett källarförråd.

Gemensamma utrymmen

Gemensam innergård som efter renovering kommer vara grönskande med trädgårdsmöbler. Tvättstuga med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt mangel. Gemensamhetslokal med pingis- och biljardbord, bastu med relax, snickarrum, barnvagnsförråd samt cykelförvaring.

Bredband och tv

Bredband och kabel-tv via ComHem.

Medlemskap

Delat ägande godkänns. Juridisk person godkänns inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2020 samt uppgifter från styrelsens kontaktperson i maj 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Med Hornsgatans, Mariatorgets och Swedenborgsgatans restaurangstråk utanför porten finns möjlighet att äta mat från världens alla hörn i både enklare tappning till högsta lyx. Självklart hittar vi här stans bästa vintageshopping, trevliga bokhandlar och underbara caféer. Från denna del av Söder går det att njuta av trevliga promenader i både längre och kortare etapper: Skinnarviksberget, Södermälarstrand eller ner till Årstaviken för den som vill gå lite längre, och för den som vill vara kvar i närheten går det att bara ta med kaffet och slå sig ner i en av de trevliga parkerna runt omkring. Ett brett urval av träningsanläggningar, både större gym och mer personliga föreningar som Saga gym, går att välja i området. Med flera busslinjer och tunnelbanelinjer blir kommunikationerna enkla och tidsvänliga, 4ans buss stannar utanför porten och det är bara 400 meter till tunnelbanan. Den som kör bil behöver inte oroa sig, på gatorna runt omkring finns gott om parkeringsmöjligheter.