Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Völundsgatan 11
  [Område] => Vasastan - S:t Eriksplan
  [Våning] => 2 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 67 kvm
Faktisk uppmätning [Tomtareal] => [Avgift] => 3 668 kr/mån Inkl; värme, v/a. Bredband tillkommer med 160 kr / månad )

Völundsgatan 11

LJUS OCH FLEXIBEL 1920-TALSTVÅA MED BALKONG I MYSIGA ATLASOMRÅDET, MÖJLIG TREA

FOTO: JOHANSEN STYLING: RYDMAN TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Völundsgatan 11
Område
Vasastan - S:t Eriksplan
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
67 kvm
Faktisk uppmätning
Avgift
3 668 kr/mån Inkl; värme, v/a. Bredband tillkommer med 160 kr / månad

planskiss

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Bocander & Cronvall 1929

Kvarteret Loket i Atlasområdet består av hela 38 fastigheter där merparten av husen uppfördes under åren 1926–1928. Loket 21 uppfördes något senare i perioden, 1928–1929, efter ritningar av Martin Bocander och Arvid Cronvall. Bocander och Cronvall ritade många byggnader i centrala Stockholm under 1920- och 1930-talen och drev egen firma som de övertagit av ett annat mycket anlitat arkitektpar, Hagström & Ekman. Loket 21 är ett klassicistiskt bostadshus med fem våningar plus en kungsvåning överst, och dess fasad är putsad i en gul nyans. De spröjsade fönstren med tre rutor i varje båge är ursprungliga och vitmålade. En port av ek och glas leder in i ett vackert bemålat trapphus. Fastigheten är, liksom hela Atlasområdet, grönklassad i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att den är särskilt värdefull utifrån historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

Loket 21

Föreningen

Brf Loket 21 (org. 769605-6931) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Loket 21, år 2002. Föreningen består av ett flerbostadshus beläget på Völundsgatan 11 och omfattar 24 lägenheter med bostadsrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 3 731 kr per kvm boarea. Den totala låneskulden uppgår till ca 3,5 mkr. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr av köparen.

Renoveringar, i urval

2019 uppgradering av tvättstugan, 2018 nytt lås till porten, 2017 installering av ny el i trapphus, fiber, 2012 gårdsrenovering, 2013 byte av fjärrvärmeväxlare samt byte av stam och radiatorventiler, 2011 fasadrenovering, renovering av fönster utvändigt, 2010 målning av tak, 2008 renovering av trapphus, 2006 stambyte i kök och badrum.

Planerade renoveringar

Under 2021 ska taket renoveras men det finns i dagsläget inget startdatum för detta, i övrigt löpande underhåll.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Bahnhof för bredband och ComHem för tv.

Gemensamma utrymmen

Innergård, vädringsbalkonger, tvättstuga, förråd och cykelförråd.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd om ca 3-4 kvm samt ett mindre vindsförråd.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad.

Medlemskap

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i april 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Atlasområdet är en oas i stan, centralt beläget men här råder lugnet och tystnaden. Området, som tidigare huserade verkstadsföretaget Atlas, stadsplanerades av Per Olof Hallman och han skapade en sammanhållen arkitektur med förhållandevis breda gator och små förgårdar med trädplanteringar. Hallman inspirerades av medeltida ringmurar då han ritade området och placerade höga hus närmast de mer trafikerade gatorna som tillsammans med nivåskillnaderna bidrar starkt till områdets nästan dolda karaktär. Två stora fina portaler utgör entréer till området och Völundsgatan 11 ligger precis intill den ena. Astrid Lindgren bodde, innan hon flyttade till Dalagatan, på Vulcanusgatan 12, som är huset mittemot detta, tvärs över gården, och här fann hon bland annat sin inspiration till Karlsson på taket. Inom bara ett par minuters promenad finns ett rikligt utbud av restauranger, caféer och barer, inte minst Portal som ligger precis utanför portalen. Dessutom hela Rörstrandsgatan som på sommaren blir gågata med en mängd uteserveringar.