Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Robert Almströmsgatan 10
  [Område] => Vasastan - Birkastan
  [Våning] => 2 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 45 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054: [Tomtareal] => [Avgift] => 1 988 kr/mån inkl värme, v/a, kabel-tv, bredband, balkongavgift )

Robert Almströmsgatan 10

LJUVLIGT 1920-TAL MED BALKONG I BIRKASTANS VACKRASTE HUS

FOTO: JOHANSEN STYLING: RYDMAN TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Robert Almströmsgatan 10
Område
Vasastan - Birkastan
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
45 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
1 988 kr/mån inkl värme, v/a, kabel-tv, bredband, balkongavgift

Driftskostnader

El
3 600 kr/år
Försäkring
2 400 kr/år
Övrigt
2 400 kr/år
Total driftskostnad
8 400 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
övrigt=gas

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Lillebrors bageri
Mellqvist Matbar & Café
Portal Restaurant
Stockholms Glasshus
Vasaparken

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Björn Hedvall 1928

Stengodset 20 på Robert Almströmsgatan 10 är ett mycket vackert 1920-talshus som uppfördes 1928 efter ritningar av Björn Hedvall. Björn Hedvall var en av Stockholms mest anlitade och produktiva arkitekter genom tiderna, aktiv till långt efter pensionsålder och under sex decennier, från början av 1920-talet och ända in på 1970-talet. Stengodset 20 är ett hus med ganska originell utformning med tre fasader och tre gavlar som gränsar till andra fastigheter. Huset uppfördes i sex våningar med kungsvåning överst samt källare. Fasaden mot Robert Almströmsgatan har ett konkavt parti där husets entré finns, i trä med glasade fyllningar och med ett skulpterat lejonhuvud. Ovanför finns franska fönster på varje våning, med smidesräcken framför. Huset har också en fin förgård med gräsmatta och rabatter omgivna av ett lågt smidesstaket. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt. Samtliga bostadshus i kvarteret Stengodset har grön klassificering med undantag från Filadelfiakyrkan som har den allra högsta klassningen, blå.

FÖRENINGEN

Brf Stengodset

Föreningen

Brf Stengodset 20 (org. nr 769609-9451) är en lågt belånad äkta förening som förvärvade fastigheten Stengodset 20 år 2003. Föreningen omfattar 37 lägenheter med bostadsrätt, och en lokal med hyresrätt. Föreningen har även 7 parkeringsplatser à 1 500 kr/mån, fn kö. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 2 477 kr per kvm boyta. Det finns inga planerade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC. Teknisk förvaltning sköts av Adfingo Fastighetsservice AB.

Bredband och Kabel-tv

Bredband fiber via Ownit, månadsavgift för LAN-anslutning ingår i månadsavgiften, liksom kabel-tv basutbud via Comhem.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person, men delat ägande med minsta ägarandel 20 % accepteras.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Renoverad tvättstuga med en del för bokning och en del för snabbtvätt. Här finns totalt tre maskiner, två torktumlare och ett torkskåp. Cykel-och barnvagnsförråd.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd på ca 4 kvm.

Renoveringar i urval

2020 Iordningställande av framsidans plantering inklusive nylagd gräsmatta, 2019 Flytt av kärlskåp från Lewi Pethrus gränd till Robert Almströmsgatan, 2018 Iordningställande av cykelparkering fram- och baksidan, påbörjat arbete för kommande renovering av källarlokal, plantering mot Robert Almströmsgatan iordninggjord, kontroll och komplettering av brandvarnare, extra ventilationskontroll i hela fastigheten (ej OVK) efter byggnation på vinden, 2015 Nya förråd i källaren, renovering av tvättstuga och källare, 2014 Nya värmerör i källaren, renoverat fönster i halva fastigheten (utvändiga bågar bortmonterade och renoverade på verkstad och inre bågarna renoverade på plats, 2013 Renovering av tvättstuga, 2012-2013 Ventilationskanaler rengjordes och ventilationsdonen byttes ut, 2009 Renovering av trapphus, 2006-2007 Fasadrenovering mot gatan, takplåt, fönster målade utvändigt, 2005 Stambyte, nya el-stigare.

Städning

Trappstädning sköts på entreprenad.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i mars 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

För ytterligare information, se gärna föreningens hemsida stengodset20.se

OMRÅDET

Robert Almströmsgatan är en vacker liten gata i Rörstrandsområdet där tidigare porslinsfabriksområdet låg. Arkitekturen karaktäriseras av den nordiska klassicismens stilideal, med sparsmakade fasader och spröjsade, sexrutade fönster. Här finns många fina byggnader, där mycket är bevarat från tillkomsttiden. Du bor lugnt och gemytligt men når pulsen på ett par minuter. Sankt Eriksplan med tunnelbana, bussar och flygbussar ligger alldeles intill och vill du till Kungsholmen kan du promenera snabbt dit över Sankt Eriksbron. Till centralen är det cirka 15 minuters promenad. Längs Rörstrandsgatan och Odengatan finns i princip allt man behöver i fråga om restauranger och caféer. Under sommarhalvåret stängs Rörstrandsgatan helt för biltrafik och blir en härlig gågata kantad av uteserveringar och blomsteruppsättningar. Vill man komma ifrån är det dock bara att smita in genom valvet, till lugna Robert Almströmsgatan.