Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Gröndalsvägen 17
  [Område] => Gröndal
  [Våning] => 1 av 3, hiss finns
  [Rum] => 4 rum
  [Area] => 86 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 4 809 kr/mån Inkl. värme, vatten & balkongavgift. )

Gröndalsvägen 17

HÄRLIG FUNKISFYRA MED BALKONG I SÖDERLÄGE MOT GÅRD

FOTO: MURÉN STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Gröndalsvägen 17
Område
Gröndal
Våning
1 av 3, hiss finns
Rum
4 rum
Area
86 kvm
Förvaltarens information
Avgift
4 809 kr/mån Inkl. värme, vatten & balkongavgift.

Driftskostnader

El
3 444 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
6 444 kr/år
Drift räknat på
3 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Lundbergs konditori
Gröndalshamnen
Trekantens barnstrand
Vinterviken
Ekensberg badplats/skridskoåkning

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1933 Peder Clason

Huset

Huset på Gröndalsvägen 17, Charlottendal 12, uppfördes 1933 av den kooperativa Byggnadsföreningen Husbygge u p a, efter ritningar av arkitekt Peder Clason. Husbygge u p a bildades av ett antal syndikalister för att skapa arbetstillfällen genom att bygga hus i egen regi och sen sälja dem vidare. Mellan 1933 och 1936 uppförde de hela sju fastigheter i Gröndal. Charlottendal 12 tillsammans med fastigheten Charlottendal 5 intill är en del av ett större komplex i fyra våningar där det från början byggdes mindre och enkla lägenheter. I mitten av 1980-talet ägdes fastigheterna av Familjebostäder, vilka genomförde en genomgripande ombyggnation där lägenheter slogs samman till större, fick moderna kök och våtrum och fönster och franska balkonger byttes ut. På senare år har man satt upp balkonger på gårdsfasaden. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stads kulturhistoriska klassificeringskarta, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synvinkel

FÖRENINGEN

Brf Villa Lustigkulla

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Charlottendahl 5 & 12 i Stockholms stad. Föreningen upplåter 33 lägenheter med bostadsrätt samt 2 lägenhet och 3 lokaler med hyresrätt på adresserna Gröndalsvägen 17 och 19 samt Lustigkullavägen 1 och 3. Utifrån Stadsmuseets kulturhistoriska klassificering har huset klassats som "grön", dvs. bebyggelse som är särskilt värdefull kulturhistorisk eller konstnärlig synpunkt. Föreningen bildades 2001.

Tomträtt

Föreningen innehar marken med tomträtt. Nytt tomträttsavtal är påskrivet och har börjat gälla fr.o.m. 2020-07-01, då med en särskild nedsättning under de första fyra åren. Inga planerade ändringar av månadsavgifterna, avgifterna idag är beräknade på den nya höjda tomträttsavgälden.

Förvaltare

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen av Nabo. Fastighetsskötseln sköts av Driftia.

Renovering

Ombyggnadsår 1989, det året renoverades tak, fasad, stammar, elstigar, portuppgångar samt hiss och även gården rustades upp. Sedan dess har följande renoveringar skett: Nytt fjärrvärmesysten, 2013. Stambyte i källare på Gröndalsvägen 1-3, 2014. Stamspolning, 2014. Fönsterrenovering, 2016. Renovering av affärslokal, 2016. Målning av tak, 2016. Utvändig målning av fönster och balkongdörrar, 2016. Renovering av centralventilation samt punktlagning av fasad, 2019.

Kommande renoveringar

Inga större planerade förutom löpande underhåll. Se listan i årsredovisning för ytterligare information om dessa.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 8 Mkr, vilket ger cirka 3250 kr per kvm boyta. Snittbelåningen i Gröndal är ca 7000kr/kvm. Föreningen har i dag dolda tillgångar i form av 2 st hyresrätter. De har även ca 1,3 mkr i kassa&bank. (Uppgifter från årsredovisning 2019). När hyresrätter avyttras kommer föreningens ekonomi att stärkas avsevärt. 2018 beslutade föreningen att sänka avgifterna med 10% och en hyresrätt såldes under 2019 vilket gjorde att föreningen amorterade på sina lån.

Andrahandsuthyrning

Upplåtelse får ske med tillstånd från styrelsen. Tillstånd sökes med maximalt 12 månaders löptid per kontrakt. Därefter förnyad ansökan. Kontraktsformulär enligt praxis hos Fastighetsägarna.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Gjensidige Forsikring ASA Norge.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Förråd

Källarförråd om ca 3.5kvm disponeras av lägenheten.

Städdagar

Föreningen har två gemensamma städdagar per år, höst och vår.

Gemensamma utrymmen

På gården finns gemensam lummig uteplats med sittplatser och grill. Cykelrum och barnvagnsrum finns i huset. Gemensam tvättstuga i källaren på Gröndalsvägen 17 med 4 tvättmaskiner, 1 torkskåp och 1 torktumlare.

Bredband

Bredbandet levereras via Comhem samt ett parallellt system via Fiber där Open Universe förmedlar de olika operatörerna.

Delat ägande

Godkänns i föreningen.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Överlåtelseavgift

Vid överlåtelse debiteras köparen en överlåtelseavgift om 2,5% av gällande prisbasbelopp. En pantsättningsavgift debiteras köparen om 1% av prisbasbeloppet.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från årsredovisning 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Läs mer på www.brfvillalustigkulla.se.

OMRÅDET


I Gröndal bor du i småstadsmiljö med storstaden nära inpå. Här blandas hus från olika stilepoker i en härlig mix. Punschverandor och knotiga äppelträd möter funkis och modern tegelarkitektur. Gröndals centrum är en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen, spårväg och det anrika konditoriet Lundbergs där du kan köpa frukostbröd och klassiska bakverk. Färgfabriken och sommarcaféet Cul de sac vid vattnet är andra trevliga ställen att hänga på i närområdet och Vinterviken med trädgårdscafé och restaurang är en lagom liten helgpromenad bort. Till Liljeholmens centrum med stort shopping- och serviceutbud, tunnelbana och många busslinjer är det också endast en kort promenad och Hornstull och Södermalm nås till fots på cirka kvarten. Området ger dig många vackra strandpromenader, löpvägar och bad- och picknickplatser. Förutom Mälaren ligger även sjön Trekanten nära.