Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Pipersgatan 27
  [Område] => Kungsholmen
  [Våning] => 
  [Rum] => 1,5 rum
  [Area] => 48 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 792 kr/mån Inkl, värme, VA, kabel-tv och bredband )

Pipersgatan 27

FRÅN INDUSTRI TILL INDUSTRIELL ELEGANS – BOSTAD MED REJÄL TAKHÖJD & UTEPLATS

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Alexander Lövgren
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Pipersgatan 27
Område
Kungsholmen
Rum
1,5 rum
Area
48 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 792 kr/mån Inkl, värme, VA, kabel-tv och bredband

Driftskostnader

El
3 800 kr/år
Försäkring
1 800 kr/år
Total driftskostnad
5 600 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Norr Mälarstrand
med sitt utbud av restauranger, uteliv, möjlighet till bad, paddling m m
Närheten till vatten
t ex att ströva, jogga, gymma, cykla utmed Karlbergskanalen.
Hotel Amaranten
med Markus Samuelssons Kitchen & Table runt hörnet
Espresso House
tvärs över gatan när kaffemjölken är slut
Suveräne skräddaren på hörnet

ARKITEKTUR 1800-TALETS NYSTILAR

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1886 Wilhelm Dahlgren

Rügheimer & Beckers Stråhattfabrik med tillhörande bostadshus i kvarteret Pagen på Kungsholmen är ett stycke industrihistoria. Den första fabriken, idag belägen på innergården, ritades av Wilhelm Dahlgren och uppfördes 1886-1887. Tillverkningen var något så speciellt som stråhattar! Bostadshuset med den rikt utsmyckade fasaden mot Scheelegatan, där fabrikören med familj bodde, ritades av Alfred Hellerström (med takmålningarna av Vicke Andrén) och uppfördes 1891-1892 i en gotiskt inspirerad stil. Den tredje fabriksbyggnaden som vetter mot Pipersgatan ritades av Gustaf Wickman och uppfördes 1897-1898. Renoveringen av huset mot Scheelegatan vann Stockholms läns hembygdsförbunds byggnadspris för värdefull renovering år 2012. Idag tillhör husen BRF Stråhattsfabriken som bildades 2011. Föreningen består av 39 bostadslägenheter, en kommersiell lokal samt ett parkeringsgarage med ca 20 stycken parkeringsplatser. På den gemensamma innergården står ett vackert körsbärsträd som blommar varje vår.

FÖRENINGEN

Brf Stråhattsfabriken

Föreningens bildande

Oscar Properties totalrenoverade Stråhattsfabriken 2011-2012 och omvandlade lokalerna från kontor till 39 bostadslägenheter. I samband med renoveringen bildades bostadsrättsföreningen Stråhattsfabriken i syfte att förvärva fastigheten. Föreningen sålde lägenheterna till medlemmarna med inflyttning sommaren 2012. Samtliga lägenheter är upplåtna med bostadsrätt.

Fastighetens disposition

Fastigheten består av tre huskroppar med ingång från Scheelegatan 24 och Pipersgatan 27. De tre huskropparna har något olika karaktär och uppfördes under perioden 1886-1898. Totalt finns 39 lägenheter om 1,5-6 r o k, och den totala bostadsytan uppgår till ca 4 000 kvm. Coop hyr en butikslokal i gatuplan om ca 900 kvm. Hiss finns i alla tre trappuppgångarna. På Pipersgatan finns en innergård som passeras av dem som bor i den mittersta huskroppen. Mellan huset mot Scheelegatan och den mittersta huskroppen finns privata uteplatser som tillhör intilliggande lägenheter. Alla tre huskropparna har åtkomst till garaget via var sin källartrappa.

Det finns ingen gemensam tvättstuga i föreningen utan alla lägenheter är utrustade med egen tvättpelare.

Samtliga lägenheter har källarförråd av något varierande storlek.

Soprum finns på innergården på Pipersgatan samt i garaget. I soprummen finns (förutom kärl för hushållssopor) källsortering av glas, tidningar, metall och komposterbart avfall. I soprummet i garaget finns även återvinning av plast- och pappersförpackningar.

Föreningen har två cykel- och barnvagnsförråd, ett med ingång från Pipersgatan och ett i garaget. Cykelställ finns även på innergården på Pipersgatan.

Fastighetens skick

Fastigheten totalrenoverades av Oscar Properties innan bostadsrätterna såldes. Det innebär att styrelsen inte räknar med att behöva genomföra några större renoveringar under de närmaste åren. Föreningens underhållsplan uppdateras årligen och finns att ladda ner från hemsidan.

Fastighetsförvaltning

Föreningen har f.n. ett avtal med Stoft Fastighetsteknik avseende teknisk förvaltning av fastigheten. Den löpande fastighetsskötseln sköts av BeWe Fastighetsservice.

Föreningens ekonomi

Föreningens ekonomi är god. Föreningens aktuella tioårsplan indikerar positiva resultat på cirka 0,5 Mkr årligen givet oförändrade månadsavgifter, en uppgång i ränteläget i linje med marknadens förväntningar och reparationer i linje med underhållsplanen. Detta resultat är belastat med årliga avskrivningar på 1,1 Mkr per år, vilket innebär ett årligt kassaöverskott före amorteringar på cirka 1,6 Mkr. Primärt kommer detta överskott att användas till amorteringar av föreningens lån, som prognostiseras minska från cirka 90 Mkr till drygt 70 Mkr under en tioårsperiod.

Styrelsens ambition är att månadsavgifterna ska vara stabila och långsiktigt täcka föreningens löpande kostnader och framtida underhåll enligt underhållsplanen samt amorteringar av föreningens lån. För närvarande ligger amorteringstakten på 1,5 Mkr per år. Föreningens lån löper i huvudsak med fast ränta med olika förfallotidpunkter fram till 2027 (se årsredovisningen), vilket ger stabilitet och förutsägbarhet beträffande räntekostnaderna.

Föreningen har en hyresgäst i gatuplan i form av Coops livsmedelsbutik i hörnet Scheelegatan- Kungsholmsgatan. Därtill har föreningen intäkter från uthyrning av garageplatser och extraförråd till medlemmarna. När man bedömer föreningens skuldsättning bör man ta hänsyn till hyresintäkterna. Coops hyra är nyligen omförhandlad och gäller för perioden 2019-2023. Hyresintäkterna förväntas överstiga föreningens räntekostnader under denna period.

Trivselregler:

Föreningens gemensamma regler och allmän information återfinns i ett separat dokument som går att ladda ner från hemsidan. Nya medlemmar förutsätts ta del av dokumentet.

TV och Bredband:

Alla lägenheter har fiberanslutning med Telia som kollektivt upphandlad innehållsleverantör. I månadsavgiften ingår bredband med hastigheten 100/100, ett basutbud av TV-kanaler samt telefoni. Medlemmarna har möjlighet att abonnera på ytterligare TV-kanaler genom att kontakta Telia.

Juridisk person

Styrelsen godkänner i dagsläget inte juridiska personer som medlemmar i föreningen.

Garageplatser

I källarplan finns 22 garageplatser, alla med uttag för laddning av elbil, som hyrs ut till föreningens medlemmar. Samtliga platser är i dagsläget uthyrda. Medlem som önskar ställa sig i kö för garageplats meddelar styrelsen via styrelsen@strahattsfabriken.se.

Garageregler finns att ladda ner från föreningens hemsida. Styrelsen vill särskilt poängtera att garageplats hyrs separat och inte tillhör lägenheten/bostadsrätten, vilket innebär att en säljare inte kan överlåta sin garageplats till köparen, utan denne måste ställa sig i kö.

Info

informationen är hämtat från föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Pipersgatan ligger på trevliga och sociala Kungsholmen med sitt breda utbud av butiker, mataffärer och apotek likväl som sin andel underbara restauranger och caféer. Naturnära mitt i stan med Kronobergsparken ett fåtal kvarter bort. Trevliga promenadstråk och joggingspår väntar längs med Karlbergskanalen, Kungsholms Strand och Norr Mälarstrand – här finns vatten i alla väderstreck! Mysiga Mälarpaviljongen ligger inom räckhåll, tillsammans med Rålambshovsparken och Smedsuddsbadet för somriga dagar med picknick och bad. Möjligheten att kunna cykla eller promenera vart helst du vill ger en känsla av frihet, och likaså tillgången till smidiga kommunikationer. Stadsbuss 1 går runt hörnet och tunnelbanan ligger i sin tur 50 meter från porten. På en 7 minuters promenad kommer du även till Klarabergsterminalen.