Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Karlbergsvägen 87 A
  [Område] => Vasastan - Birkastan
  [Våning] => 3 av 5, hiss finns
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 32 kvm
förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 1 607 kr/mån inkl. värme & vatten )

Karlbergsvägen 87 A

TRIVSAM 1910-TALSETTA MED BURSPRÅK & RENOVERAT KÖK

TEXT: HENRIK FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Karlbergsvägen 87 A
Område
Vasastan - Birkastan
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
1 rum och kök
Area
32 kvm
förvaltarens information
Avgift
1 607 kr/mån inkl. värme & vatten

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
5 000 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Ambar
Vinbar, naturvin och japanska tapas.
Lillebrors bageri
Bageri på Rörstrandsgatan i Stockholm.
Mariannes fisk
Genuin delikatessbutik i Vasastan.
Systrarna Andersson
Bageri och café, med frukost och veckans lunch.
Yin & Yang Yogastudio
En liten, personlig och mysig studio med fokus på närvaro och medvetenhet.
Söndagspromenader
Med fördel i Hagaparken och runt Karlbergskanalen.
ESA Sushi
Restaurang som både serverar sushi och varma rätter.

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Höög & Morssing 1911

Fastigheten Kadetten 3 har originalritningar daterade 1911 signerade av arkitektduon Anders Höög och Gunnar Morssing. Något år innan hette firman Dorph & Höög då Victor Dorph arbetade ihop med Anders Höög. Tillsammans ritade de omkring 230 hyreshus, byggnader som än idag utgör ett viktigt inslag i stadsbilden. En stor del av de hus som Dorph & Höög ritade uppfördes i Vasastaden, mycket beroende på att byggnadsverksamheten var omfattande i denna del av Stockholm vid 1900-talets början. Fastigheten Kadetten 3 är uppfört inom perioden för den nationalromantiska eran inom arkitekturen. Originalritningen visar på en ståtlig byggnad med putsad fasad, småspröjsade fönster, ett utskjutande burspråk samt brant takfall där översta inredda våningen troligen fick en träfasad. Fasaden kännetecknas av de stora välvda fönsterpartierna, något som också återfinns i det anslutande trapphuset som leder till den övre innergården där även en gångbro finns intill ett bevarat träd. Trapphuset som sådant skvallrar om de stora nivåskillnaderna som huset vilar på, med pampiga dimensioner till följd med högt i tak och en storstilad trappa. Nästan så att det är värdigt en kunglig mottagning.

FÖRENINGEN

Brf Kadetten 3 (716425-8126)

Antal lägenheter och lokaler

Brf Kadetten 3 (org. nr 716425-8126) innehar fastigheten Kadetten 3 med ett bostadshus i Vasastan (Birkastan) i Stockholms kommun. Föreningens byggnad stod färdig 1912. Föreningen består av 34 st lägenheter upplåtna med bostadsrätt samt 1 st hyresrätt. Som uppvärmning finns fjärrvärme. Föreningen är äkta.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1992.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk och administrativ förvaltning via Nabo. Teknisk förvaltning via Fastighetsägarna.

Renoveringar

1982, stambyte samt övrig totalrenovering av elstigar, fasadrenovering, byte av vissa fönster. 2004, värmecentral, fönsterrenovering. 2009, trapphusrenovering, vissa takrenoveringar. 2013, stamspolning. 2018, fasad, ombyggnad av gammal tvättstuga till lägenhet. 2019, råvindsprojekt (föreningen har sålt en vindsyta som byggs om till lägenhet).

Kommande renoveringar

Under 2021 byggs råvinden i gathuset om till lägenhet, beräknas vara klart till sommaren. Samtidigt görs renovering av tak samt åtgärder av hissarna i gatuhuset. Underhållsplan finns och uppdateras löpande. Inom ett till tre år behövs fönsterrenovering, vissa fasadåtgärder, piskbalkonger, renovering av hyresrätt, värmecentral.

Ekonomi

Föreningens lån (2020) uppgår till ca 7 mkr vilket ger en skuldkvot på ca 4,000 kr/kvm boyta. Snittet i Stockholm ligger omkring 6,000 kr/kvm. Årliga intäkter uppgår till drygt 1 mkr. I kassan finns ca 700 tkr. Färdigställandet av vindslägenheten kommer stärka ekonomin.

Avgifter

Föreningen ser kontinuerligt över ekonomin, för tillfället finns inga beslutade avgiftsjusteringar. Styrelsen ser över hur eventuella tillskott till kassan ska hanteras, inga beslut är tagna.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret.

Tvättstuga

En tvättstuga finns i port 87 (porten bredvid) med 3 st maskiner, 1 st torkskåp och 1 st torktumlare.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör inte minst den trevliga trädgården på framsidan och den smått unika innergården med grill och gemensamt möblemang. Vädringsbalkonger kan nås via trapphuset. Cykel- och barnvagnsrum finns.

Bredband och TV

Bredband och kabel-tv via Com Hem, tecknas separat av medlem.

Delat ägande

Delat ägande mellan t.ex. föräldrar och barn går bra. Dock har man en riktlinje att den som bor i lägenheten äger minst 10 % och är medlem i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på insamling av information från föreningens dokument i februari 2021 samt kontakt med styrelse. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du på den lugna och pampiga delen av Karlbergsvägen, där gatuhusen frontas av karaktäristiska fina förgårdar som inte är så vanliga i Stockholm. Birkastan växte fram i sin nuvarande form efter sekelskiftet 1900 och är en stilig stadsdel med många fina fastigheter. Här är det liv och rörelse, men på ett lugnt och trivsamt sätt. Bland alla pampiga bostadshus finns många trevliga småbutiker, restauranger och caféer, till exempel på Rörstrandsgatan och vid St Eriksplan. I och med nya Hagastaden har det i närområdet den senaste tiden tillkommit en hel del nya butiker, gym, restauranger och serviceinrättningar. Dessutom är det trevligt att här ha promenadavstånd till både Karlbergs slott och Hagaparken.