Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Sankt Eriksgatan 65, 7 tr.
  [Område] => Vasastan - Birkastan
  [Våning] => 7 av 9, hiss finns
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 85 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 4 048 kr/mån inkl. värme, vatten, kabel-tv och bredband. )

Sankt Eriksgatan 65

Gavelläge i ”tornet” – Utsikt över takåsar och Karlbergskanalen

FOTO: SPINNELL STYLING: LINGSELL TEXT: BECK-REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Sankt Eriksgatan 65, 7 tr.
Område
Vasastan - Birkastan
Våning
7 av 9, hiss finns
Rum
3 rum
Area
85 kvm
Förvaltarens information
Avgift
4 048 kr/mån inkl. värme, vatten, kabel-tv och bredband.

Driftskostnader

El
3 500 kr/år
Försäkring
1 800 kr/år
Total driftskostnad
5 300 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

RÖRSTRANDS BÅTKLUBB
En trevlig klubb där även flera av grannarna har båt.
VASAPARKEN
KARLBERGS SLOTT
LILLEBRORS BAGERI
LÖPRUNDA RUNT KUNGSHOLMEN

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Kjellberg & Conradsson 1927

Porslinsbruket 29 är ett bostadshus i kvarteret Porslinsbruket vid Sankt Eriksgatan 65 i Vasastan i centrala Stockholm. Kvarteret har sitt namn efter ett industriområde väster om Sankt Eriksgatan, där Rörstrands Porslinsfabrik hade sin verksamhet under en period. Området revs i slutet av 1920-talet för att göra plats åt bostäder. Byggnaden uppfördes 1927-29 efter ritningar av arkitekterna Nils G. Kjellberg och Waldermar Conradson, och markerar Sankt Eriksbrons norra fäste tillsammans med det andra likadana tornet vid namn Loket 1 (färdig 1929) på Sankt Eriksgatan 64. Hörndelen av huset är utformad som ett 13 våningar högt torn, varav två tornvåningar. Från början fanns lägenhetsstorlekar från 1 rum och kokvrå till 3 rum och kök. Det fanns även 2-3 rum och kök plus jungfrukammare. År 1930 genomfördes en uppdelning av tornvåningen och 1943–1944 ersattes kökstrappan (trappan för kökspersonal och tjänstefolk) med bland annat ett sopnedkast.

Entréporten är original och har en omfattning av granit. Fasaderna mot gatan och gården är av gulfärgad spritputs, tornvåningen avslutas mot taket av en tandsnittslist och taket är täckt med svart plåt. Byggnaden är gestaltad i tjugotalsklassicism och ansluter på så vis till motsvarande byggnad på östra sidan av Sankt Eriksgatan.

FÖRENINGEN

Brf Porslinsbruket 29

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Porslinsbruket 29. Föreningen består av 34 lägenheter, varav 32 är upplåtna med bostadsrätt och 2 är upplåtna med hyresrätt (162 kvm). Föreningen har även 5 lokaler med hyresrätt (306 kvm lokalyta). Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1927 av arkitekterna Kjellberg & Conradsson.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen ombildades år 1999.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna.

Garage och parkering

Boendeparkering på gatorna. Tillstånd ansöks hos Stockholm stad. Taxa 3.

Renovering:

2021, Stamspolning

2019-2020, Taket utbytt och taksäkerhet monterats. Fasaden är omputsad, förutom under Sankt Eriksbron. Samtliga fönster är utbytta. Brandgaslucka installerad.

2018, Byte av samtliga takfläktar samt rörstambyte och stamventiler utbytta på källarplan.

2015, Hissen renoverades.

2011, Värmeanläggning. Termostater på samtliga radiatorer. Avluftare samt expansionskärl installerats i värmecentralen. Utebelysningen vid entrén på Norrbackagatan samt gården. Ombyggnad tvättstuga och föreningslokal för övernattning.

2006, Ny undercentral för fjärrvärme.

2000, Nya balkonger.

1981, Rörstambyte och elstambyte.

Kommande renoveringar:

Stammarna har nyligen spolats och inom kort ska filmning av stammarna genomföras för att skapa en bild av stammarnas skick. Inom en femårsperiod kommer troligtvis en trapphusrenovering att ske.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2019 till 22 mkr, vilket ger cirka 8000 kr/kvm boyta, vilket får ses som en normal belåningsgrad i förhållande till de stora renoveringar man låtit genomföra de senaste åren. Föreningen har också ett dolt kapital i de hyresrätter som finns kvar (162 kvadratmeter boyta) samt intäkter från lokalerna. I lokalerna bedrivs följande verksamheter: frisersalong, kiropraktor, marknadsföring och mobiloperatör.

Avgifter:

Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp (ca 1183 kr) faktureras köparen. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp (ca 473 kr) faktureras pantsättaren per pantsättning.

Inga kommande höjningar på månadsavgiften.

Förråd:

Vindsförråd cirka 3 kvadrat.

Gemensamma utrymmen:

Tvättstuga med två tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och mangel. Liten plats med cykelparkering på innergården. Gästlägenhet som kan hyras för 150 kr/natt. Cykelrum och barnvagnsrum finns i källaren. Grovsoprum finns också.

Andrahandsuthyrning:

Får ske efter tillstånd från styrelsen.

Bredband och tv

Ingår i månadsavgiften (100 mbit) från Bredbandsbolaget.

Ägande

Juridiska personer accepteras inte. Delat ägande godkänns.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2019 samt avstämt med styrelsen i samband med annonspublicering. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Sankt Eriksbron är platsen där två trevliga stadsdelar möts. På ena sidan har du Vasastan och på andra sidan Kungsholmen, båda med närhet till restauranger, butiker, stadsparker och vatten. Karlbergskanalens båtliv är ett idylliskt inslag, härligt att följa om våren och sommaren! För den med båt ligger Rörstrands båtklubb på gångavstånd (flera i huset har trevlig nog båtplats på samma klubb). Mysiga caféer så som Kaffeverket eller glassbaren Snö med sin hemmagjorda italienska glass skapar en familjär, välkomnande atmosfär. På Rörstrandsgatan finns klassiska Mellqvist kaffebar, Kalf Hansens ekologiska restaurang och det otroligt populära bageriet Lillebrors där kön ständigt ringlar lång. Om somrarna omvandlas gatan till gågata med uteserveringar längs med trottoaren. Här bor du med gångavstånd till både Vasaparkens gröna oas, och från Karlbergs Slott når du så småningom Pampas Marina med sina mysiga promenadstråk och aqua-villor. Detta är ett område att trivas och bo på länge, som trots promenadavstånd till det mesta både har St. Eriksplans tunnelbanestation och busstorg precis runt knuten som snabbt tar dig dit du behöver.