Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Lindvallsgatan 2
  [Område] => Södermalm - Hornstull
  [Våning] => 2 av 6, hiss finns
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 34 kvm
Enligt uppmätning
Enligt föreningen är den 33 kvm [Tomtareal] => [Avgift] => 2 178 kr/mån inkl. värme, vatten och kabel-tv, bredband via fiber (Bahnhof (500/100 mbit/s) )

Lindvallsgatan 2

VÄLPLANERAD OCH MYSIG HORNSTULLS-ETTA MED BALKONG MOT GÅRD

TEXT: MURÉN FOTO: OZOLLAPA STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Sarah Gesarf
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Lindvallsgatan 2
Område
Södermalm - Hornstull
Våning
2 av 6, hiss finns
Rum
1 rum och kök
Area
34 kvm
Enligt uppmätning
Enligt föreningen är den 33 kvm
Avgift
2 178 kr/mån inkl. värme, vatten och kabel-tv, bredband via fiber (Bahnhof (500/100 mbit/s)

Driftskostnader

El
3 200 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
5 200 kr/år

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Paul Hedqvist 1930

I hörnet av Lindvallsgatan och Folkskolegatan står Ångpannan 11, ett hörnhus i sju våningar som stod nytt 1930. Huset ritades av Paul Hedqvist. Hedqvist (1895–1977) är kanske mest känd för att ha ritat välkända landmärken som Skatteskrapan, DN-skrapan, Tranebergs- och Västerbron samt till exempel Bromma Flygplats, ”Per-Albin-radhusen” i Ålsten och ett stort antal skolbyggnader, över 15 i Stockholmsområdet. Han var även stadsplanearkitekt i Stockholm och professor på Kungliga Konsthögskolan. Ångpannan 11 inreddes då huset stod nytt med lägenheter om ett till två rum och kök, enkelrum med pentry och lite större hörnlägenheter. Det är ett klassiskt funkishus med en stramt utformad fasad putsad i en röd nyans. Fönstren, som är ursprungliga, är målade i vitt.

FÖRENINGEN

Brf Härden 109

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Ångpannan 11, med adress Lindvallsgatan 2/Folkskolegatan 14. Föreningen har 39 lägenheter som upplåts med bostadsrätt. Det finns även två lokaler, en webbyrå och en redovisningsbyrå. Föreningen är en äkta sådan och huset stod färdigt 1929. För ritningarna stod Paul Hedqvist.

År föreningen övertog fastigheter

Fastigheten förvärvades 2006.

Mark

Marken upplåts med äganderätt, och därmed finns ingen oro för ökad tomträttsavgäld.

Förvaltare

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av Nytorget Fastigheter AB.

Urval av gjorda renoveringar

Huset färdigställdes 1929, och här följer ett urval av de nyare renoveringarna. 2020 renoverades sista hyreslägenheten och såldes av föreningen. Golvvård av trapphuset (Kristallisering) Renovering av de två terrasserna tillhörande 2 lägenheter pga bristande tätskikt. Inventering av värmesystemet. 2019 källarförråden har byggts om till troax (metall). 2018 spolades stammarna. 2017 byttes undercentralen och termostaterna på alla element, samtidigt som värmen injusterade. 2016 renoverades hissen, 2016-2015 utfördes OVK och 2015 renoverades tvättstugan. 2013-2014 renoverades fönstren, fasaden och porten samt stup-/hängrännorna byttes ut. 2009 målades trapphuset och takplåten byttes ut. 2009 genomfördes rörstambyte och elstambyte.

Kommande renoveringar

Under 2021 kommer OVK besiktning ska utföras. Byte av dörr till källaren. Målning av socklar, foder i trapphus. Målning av den svarta fasadsockeln utomhus, sopskåp och blomlådor. Lägga ut singel på bakgården och ordna till uterummet. Man kommer även genomföra byte av vattenmätare, motionering av stamventiler, service på pumpgrop mm som inte kommer märkas för den boende.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2019 till ca 11 300 000 kr, vilket innebär ca 6 065 kr/ kvm totalyta. Föreningen ska precis amortera 3 Mkr på lånen då den sista hyresrätten såldes förra året och lånen kommer då att hamna på ca 8 300 000kr, vilket innebär ca 4.455kr/kvm totalyta.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift samt avgift för andrahandsupplåtelse

Vid överlåtelse utgår en avgift om 1163 kr. Vid pantsättning utgår en avgift om 465 kr per pant.

Avgifterna får tas ut efter beslut av styrelsen. Överlåtelseavgiften får uppgå till högst 2,5 % och pantsättningsavgiften till högst 1 % av gällande prisbasbelopp per pant. Avgiften för andrahandsupplåtelse får uppgå till högst 10 % årligen av gällande prisbasbelopp.

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten, kabel-tv och bredband via fiber (Bahnhof (500/100 mbit/s). På sikt kan föreningen komma att sänka avgiften, då alla större renoveringar är gjorda.

Förråd

Ett källarförråd hör till varje lägenhet. Tillhörande förråd är ca 1 kvm.

Gemensamma utrymmen

En tvättstuga med två tvättmaskiner, en torktumlare, torkskåp och mangel. Cykelställ på gatan och gården samt en liten innergård med bord och grill finns. Innergården har nytt trädäck med orangeri från 2020 för trevliga gillkvällar på sommaren.

Städning

Trapphusen städas av en firma. Varje år anordnas vårstädning med de boende.

Bredband och tv

Kabel-TV levereras av ComHem. Fiber ingår i avgiften, föreningen har ett gruppavtal med Bahnhof (500/100 mbit/s), man köper sin egen router.

Medlemskap

Juridiska personer accepteras inte som medlemmar i föreningen. Delat ägande godkänns där minsta andel får vara 10%.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida samt kontakt med styrelsen under februari 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Detta hem är en lugn oas med närhet till både naturen och stadspulsen. Lika nära till en massa restauranger, bio, butiker, galleria, service och kommunikationer som till Mälaren, bad och löprundor på Reimersholme, Långholmen och Söders strandvägar. Nya restauranger poppar ständigt upp, och gatorna fylls (i normala fall) av utemarknader och foodtrucks. Härifrån är enkelt att röra sig mellan stadsdelarna och mycket bra kommunikationer med röda linjen och flera bussar nära.