Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Gröndalsvägen 56
  [Område] => Gröndal
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 4 rum
  [Area] => 115 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 7 137 kr/mån Inkl. v/a, bredband & kabel - TV. )

Gröndalsvägen 56

FANTASTISK FYRA MED STOR TERRASS I TERRASSHUSET I GRÖNDAL

FOTO:JOHANSSEN STYLING:RYDMAN TEXT:MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Gröndalsvägen 56
Område
Gröndal
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
4 rum
Area
115 kvm
Förvaltarens information
Avgift
7 137 kr/mån Inkl. v/a, bredband & kabel - TV.

Driftskostnader

El
4 000 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
7 000 kr/år
Drift räknat på
4 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Lundbergs konditori
Biblioteket
Vintervikens trädgårdskafé och restaurang Wintervi
Badplatserna i Mälaren
Promenadvägarna längs Mälaren

Arkitekturen

Arkitekt: Backström & Reinius 1951

Husen i fastigheten Galjonsbilden 22 ritades under slutet av 1940-talet och början av 1950-talet. Arkitekterna bakom Galjonsbilden var duon Sven Backström och Leif Reinius och byggherre var Olle Engkvist. Backström och Reinius ritade även, för samma byggherre, de berömda stjärnhusen i kvarteret intill. Till fastigheten Galjonsbilden 22 hör även en tio våningar hög tegelbyggnad som är som ett landmärke i Gröndal samt ett hus av äldre datum (1899) som i samband med uppförandet av de övriga husen renoverades och infogades i fastigheten. Vanligtvis hade man vid denna tid rivit de äldre byggnader som ”stod i vägen” för nybygget, men detta skedde inte här. Hela fastigheten är blåklassad i Stockholms stads kulturminnesmärkning, vilket är den högsta klassen som ges till byggnader som är synnerligen kulturhistoriskt värdefulla. Fastigheten omgärdas av gröna gårdar och på Galjonshuset finns en fantastisk takterrass med milsvid utsikt.

FÖRENINGEN

Brf Galjonsbilden 22/32

Antal lägenheter och lokaler

Brf Galjonsbilden 22/32 (org. nr 769611-4086) innehar två fastigheter i Gröndal, Stockholms kommun. Galjonsbilden 22 består av 5 st hus med olika karaktärer från både 1907 & 1951 medan Galjonsbilden 32 består av ett hus från 1949. Föreningen upplåter 102 st lägenheter med bostadsrätt, 2 st med hyresrätt samt 5 st hyreslokaler. Uppvärmning via fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen tog över fastigheten 2005 av den tidigare ägaren Stiftelsen Olle Engkvist Byggmästare.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning sköts av Förvaltning i Östersund AB. Teknisk förvaltning ombesörjs av Driftia AB.

Renoveringar

I urval har följande skett. 2006 – Ny inkommande vattenledning. 2007 – Antikvarisk förundersökning med ledning av husens höga kulturvärde. 2009 – Stambyte avseende alla hus förutom terrasshusen som genomgick relining p.g.a. den mer komplicerade konstruktionen. Föreningen filmar och spolar dessa stammar vart 5:e år. En relining bör hålla i minst 25 år från utförandet. Fiber installerades i alla byggnader. 2010 – Fönster renoverades på Jungmansgränd. Renovering av entréportar. 2011 – OVK. 2013 – Omfogning och upprustning av stenmur (Gröndalsv. 48-56). 2014 – Relining av dagvattenledningar (Gröndalsv. 48-56, Jungmansg. 24). Renovering av balkonger och fönster (Sjöbjörnsv. 7-9). 2015 – Renovering och ommålning av fönster, renovering av terrassbalustrader och räcken (Gröndalsvägen 50-56). Relining dagvattenledningar (Sjöbjörnsv. 1). 2016 – Fönster, portrenovering, stamspolning. OVK av bostäder. Väggkonservering i trapphus. Diverse murrenovering. 2017/19 – Takomläggning, omputsning, renovering av balkonger avseende radhusen på Jungmansgränd. Renovering av taklägenheternas fönster på Jungmansgränd 2. 2018 – Energideklaration. Renovering takterrasser (Sjöbjörnsv. 1).

Kommande renoveringar

Ny underhållsplan togs fram 2017 som gäller till år 2046. På frågan om kommande projekt säger styrelsen att man främst ska underhållsrenovera torgytan. Föreningen har även planer på att bygga ett övernattningsrum. I övrigt avsätts pengar årligen till kommande underhåll som bedöms vara omkring 10 mkr under 5–10 år.

Ekonomi

Föreningens lån uppgår till strax under 40 mkr vilket ger en skuldkvot på ca 5,400 kr/kvm boyta. Detta är en genomsnittlig belåningsgrad för området. Årliga intäkter uppgår till nästan 8,0 mkr. I kassan finns ca 4,4 mkr. Gott om lokalintäkter finns och dolda tillgångar i form av kvarvarande hyresrätter.

Avgifter

Inför budgetarbetet inför år 2021 beslutade föreningen om fortsatt oförändrade avgifter.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Stockholm Stads Brandförsäkringskontor, med styrelseansvarsförsäkring.

Städning och städdagar

Fastighetsskötsel såsom trappstädning och trädgårdar tas om hand av fastighetsskötare. Under vår och höst anordnas gemensamma arbetsdagar med grillning. Kräftskiva arrangeras också.

Tvättstuga

I höghuset på Sjöbjörnsvägen 1 ligger en tvättstuga, utrustad med 7 st tvättmaskiner, 3 st torktumlare, 2 st torkskåp, ett torkrum samt stenmangel och vanlig mangel.

Gemensamma utrymmen

Mellan husen finns föreningens gård och på höghusets tak finns en gemensam takterrass med utsikt. Grillplats finns uppe på Jungmansgränd. Det finns källarförråd, cykelförråd, barnvagnsförråd, återvinningsrum, styrelserum och tvättstuga. Även övernattningslägenhet med 4 st bäddar.

Parkering

Föreningen upplåter 36 st p-platser till medlemmarna genom kö, samt 2 st garage. Boendeparkering taxa 4 gäller i området, ett tillstånd från kommunen kostar 500 kr/mån och då kan du parkera på omgivande gator.

Bredband och TV

Bredband via Bahnhof, obligatoriskt tillägg på 60 kr/mån. Kabel-tv via Com Hem, obligatoriskt tillägg på 140 kr/mån.

Övrigt

Fastigheten har den högsta kulturklassningen hos Stadsmuseet vilket också innebär att interiörerna till viss del omfattas av skyddet. Rådfråga styrelsen innan du genomför förändringar som påverkar originalinredning och bevarade detaljer.

Kontroll

Ovanstående grundas på föreningens officiella uppgifter i årsredovisning 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Läs fler årsredovisningar på föreningens hemsida.

OMRÅDET

En gång Gröndal, alltid Gröndal. Den som flyttar till Gröndal rör sig sällan härifrån. Här trivs man med det lilla lokala och närheten till det stora urbana, och till vatten och natur. Det är grönt och barnvänligt med många badplatser och möjligheter för promenader och löprundor, att springa längs Mälarens stränder ger alltid bra energi. När det är vinter finns plogade skridskobanor på Trekanten och preparerade spår. Vinterviken med sina koloniträdgårdar och skogsområden är ett fantastiskt för en picknick eller promenad. Här finns även padelbanor och utegym. Gröndals centrum är en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen, spårväg och det anrika konditoriet Lundbergs där du kan köpa frukostbröd och klassiska bakverk. Bussar och tvärbana finns alldeles utanför porten. Från Gröndal kan du också åka med SL:s båtlinje 89 till city och till Ekerö. Färgfabriken med utställningar och bra restaurang ligger nära och Hornstull/Södermalm och Liljeholmens galleria finns också på promenadavstånd.