Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Heleneborgsgatan 13 B
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 1 av 5, hiss finns
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 72 kvm
Föreningens information. [Tomtareal] => [Avgift] => 3 824 kr/mån inkl. värme, vatten )

Heleneborgsgatan 13 B

NATIONALROMANTIK MED GRÖNSKA UTANFÖR ALLA FÖNSTER

FOTO: JOHANSSON STYLING: WALLMÉN TEXT: KLANG

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Heleneborgsgatan 13 B
Område
Södermalm - Högalid
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
3 rum
Area
72 kvm
Föreningens information.
Avgift
3 824 kr/mån inkl. värme, vatten

Driftskostnader

El
4 800 kr/år
Försäkring
4 441 kr/år
Total driftskostnad
9 241 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
2 vuxna och 2 barn

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Långholmen
Mysig badstrand och pulkabacke
Pålsundet
Båtliv med vackra träbåtar och skridskoåkning på vintern
Högalids- och Skinnarviksparken
Roliga lekparker för barnen och perfekt picknickställe uppe på Skinnarviksberget
Café Dello Sport
Pizzorna är goda och stora, kaffet italienskt och personalen trevlig
Tjoget
Prisbelönt bar med utmärkt restaurang

Arkitekturen

Arkitekt: CYRILLUS JOHANSSON 1911-1913

Bostadshuset på Heleneborgsgatan 13 B, Muttern 4, ritades 1911 av fyra arkitekter. En av de fyra var den kända arkitekten Cyrillus Johansson som bland annat ritat Vattentornet i Waxholm, Centrumhuset i Stockholm och Årstabron. Muttern 4 är ett tidstypiskt 1910-talshus i nationalromantisk stil med fasad i gul puts, sadeltak och småspröjsade fönster. Husets gata, Heleneborgsgatan, har sen den anlades varit med om ett antal historiska händelser och flera av bostäderna som vetter ut mot Pålsundet och Riddarfjärden har fått Stadsmuseets historiska kulturklassning ”ett högt kulturhistoriskt värde”. Brf Muttern 4 köpte fastigheten 1998 och här finns 43 lägenheter varav 3 hyresrätter och dessutom 3 butikslokaler i gatuplan. Fastigheten är i mycket gott skick då föreningen under åren successivt bland annat renoverat både stammar, el och tak. Till fastigheten hör en ljuvlig innergård med mycket grönska och som dessutom är K-märkt. Lite kuriosa; under 50-talet sändes radio från trädgården.

FÖRENINGEN

Brf Muttern 4

Antal lägenheter och lokaler

Brf Muttern 4 förvärvade fastigheten 1998. Föreningen består av 40 lägenheter och 3 lokaler med bostadsrätt samt 3 lägenheter och 3 lokaler med hyresrätt. Föreningen äger marken och är en s.k. äkta förening.

Förvaltning

Ekonomisk förvaltning via Riksbyggen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar.

Ekonomi

Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar. Föreningens långfristiga skulder uppgår till ca 20,2 mkr, vilket ger oss ett nyckeltal på ca 7 693 kr/kvm bostadsyta. De tre kvarvarande hyresrättslägenheterna uppgår till 145 kvm (59, 44 och 42 kvm). Lokal- och hyresintäkter uppgick 2020 till ca 498 tkr. Föreningen visade 2020 positivt resultat (plus 145 tkr).

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Överlåtelseavgift på ca 1 200 kr betalas av köparen. Pantsättningsavgift på ca 500 kr betalas av pantsättaren.

Kabel-tv och bredband

Leverantör av kabel-tv är Comhem. Föreningen har uppgraderat internet till 1 000/1 000 Mbit/s från och med 2021 med Bahnhof som leverantör. Obligatorisk avgift internet ligger på 244 kr/mån.

Renoveringar

Fastigheten totalrenoverades 1997-98. Under dessa år byttes stammarna samt elstigare. Byte av uppvärmningssystem. Renovering av tak och tvättstuga. 2009 byggdes två vindslägenheter i gathuset. 2011 målades taket om och all utrustning i tvättstugan byttes ut. 2017 renoverades alla fönster utvändigt och ett nytt fastighetsnät i fiber installerades. 2019 skedde omputsning av innegårdsmur samt byte av dagvattenpump i undercentralen. 2020 stamspolning.

Kommande renoveringar

Föreningen håller på och avslutar en renovering av taket, det ligger inom budget och kommer inte påverka föreningsavgiften. För fastigheten finns en långsiktig underhållsplan upprättad som årligen uppdateras av styrelsen.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar två källarförråd på ca 6 kvm vardera.

Gemensamma utrymmen

Det finns tvättstuga i källaren med wc i anslutning. Cykelförråd finns i källaren och cykelställ på gården. Soprum med källsortering finns i A-huset. Barnvagnsrum på entréplan i uppgång B och C. Föreningen har en vacker grönskande innergård, en riktig oas mitt i stan. Här finns utemöbler och grillmöjligheter under sommarmånaderna.

Kontroll information

Ovanstående information kommer från årsredovisning 2020, föreningens hemsida samt avstämning med föreningens styrelse den 20 juli 2021.

OMRÅDET

Högalid är ett charmigt och mysigt område med närheten till Hornstull och storstadspulsen. Flera bra mataffärer, restauranger och butiker finner man i den lilla gallerian. På nära avstånd finns trevliga lekparker och Skinnarviksberget som är ett härligt ställe för picknick med utsikt över Kungsholmen. Inte en allt för lång promenad bort ligger Reimersholme och Långholmen som är perfekta ställen för promenader, joggingrundor och bad. För pendlaren är kommunikationsmöjligheterna en stor fördel. Buss 4 tar en till city, och det är nära till tunnelbanans röda linje vid Hornstull, dessutom enkelt att ta sig ut på de större farlederna med bil.