Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Wollmar Yxkullsgatan 48C
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 4 av 5, ej hiss
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 39,5 kvm
Föreningens information. [Tomtareal] => [Avgift] => 2 517 kr/mån Inkl; värme, v/a samt kabel-tv. Elnätets fasta avgift betalas via föreningen och tillkommer på avgiften. )

Wollmar Yxkullsgatan 48C

MYSIGT 1920-TAL PÅ FJÄRDE VÅNINGEN – MÖJLIG TVÅA

FOTO: OZOLLAPA STYLING: VAN KEPPEL TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Wollmar Yxkullsgatan 48C
Område
Södermalm
Våning
4 av 5, ej hiss
Rum
1 rum och kök
Area
39,5 kvm
Föreningens information.
Avgift
2 517 kr/mån Inkl; värme, v/a samt kabel-tv. Elnätets fasta avgift betalas via föreningen och tillkommer på avgiften.

Driftskostnader

Försäkring
1 700 kr/år
Övrigt
1 500 kr/år
Total driftskostnad
3 200 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Övrigt: gas

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Pane Vino
Trevlig italiensk restaurang vid Zinkensdamm
Alla bra kaffeställen
Frukost på Bysis kaffebar + alla kaffebarer med egna rosterier som Drop Coffee och Johan & Nyström.
Fabrique på Rosenlundsgatan
Nybakat bröd runt hörnet
Tantolunden
med bad och park
Mariaberget
med solnedgång över Stockholm

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1927

Det stora huset på fastigheten Postiljonen 13 uppfördes under åren 1927–1928 för HSB. Arkitekt för bygget var Sven Wallander som ritade det mesta HSB byggde runt om i staden vid denna tid. Postiljonen 13 är ett typiskt 1920-talshus med stora spröjsade sexrutade fönster. Bottenvåningen är rusticerad och fasaden är slätputsad och sparsamt dekorerad. De höga entréerna i ek och glas och de välbevarade trapphusen imponerar. Huset har fem våningar med bostäder och två butikslokaler i gatuplanet. Fastigheten har inte genomgått några större förändringar under årens lopp utan är i ett fint ursprungligt och bibehållet skick.

FÖRENINGEN

Brf Postiljonen

Föreningen

Brf Postiljonen (org. 702001-6981) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Postiljonen 13 år 1927. Föreningen består av ett flerbostadshus på adresserna Wollmar Yxkullsgatan 48 A-D, Samaritgränd 7-9 samt Doktor Abelins gata 2 och omfattar 147 lägenheter med bostadsrätt samt 2 lokaler med hyresrätt.

Ekonomi

Föreningen har varit skuldfria fram till våren 2020, då man tog lån på 4,23 mkr för investering i bergvärme (klart i början på december 2020). Det ger oss ett nyckeltal om 779 kr/kvm bostadsrättsyta. De långfristiga skulderna uppgår till ca 4 mkr. De senaste bokslutsåren har föreningen gått med vinst och man har goda intäkter från lokalerna. Föreningen har även genomfört kostnadsbesparingar i form av bergvärme, gemensamhetsel samt omförhandlingar av avtal. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar men det kan ske en liten justering uppåt beroende på kommande renoveringar.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr av köparen.

Renoveringar, i urval

2019 bergvärme och gemensamhetsel installeras, stamspolning, besiktning av fasad och balkonger, påbörjat upphandling av entreprenör, 2015 målning av tak, 2013 stamspolning, 2012 renovering av balkonger samt fasad mot innergård, 1990 renovering av tak, 1982 stambyte, 1974 fasadrenovering.

Planerade renoveringar

2021 omputsning av fasad mot gata, renovering av balkonger mot gata, renovering av tak. Byte av innerfönster till energiglas.

Bredband och kabel-tv

Bredband via fiber och anslutning mot Bredband 2 eller via Comhems kabel-tv-nät. Kabel-tv via Comhem (basutbud ingår i månadsavgiften).

Förråd

Vindsförråd om cirka 3 kvm med lutande tak.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en välskött lummig gård med utemöbler och grill. Det finns även två cykelförråd, barnvagnsförråd, hobbyrum, samlings-/festlokal med enkel köksvrå, bord, stolar samt bordspingis, kan bokas utan kostnad och belägen på källarplan i Wollmar Yxkullhuset. Övernattningslägenhet med våningssäng, toalett men ej dusch, belägen på Doktor Abelins gata, hyrs ut till föreningens medlemmar för 150 kr/natt.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad.

Medlemskap

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i februari 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På denna adress bor du mitt emellan Mariatorget och Hornsgatan med butiker, restauranger och pubar och Tantolunden och Årstaviken med grönska, motionsstråk och bad. En bra kväll i hemmatrakterna kan lika väl innebära god mat och barrunda som en minigolfrunda i Tanto följt av ett kvällsdopp. Det centrala läget på Söder är praktiskt och smidigt med mycket goda kommunikationer, med bussar, tunnelbana och pendeltåg inom fem minuter, men hemkvarteret är lugnt och stilla.