Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
  [Adress] => Trädgårdsvägen 25B
  [Område] => Lidingö - Brevik/Högberga
  [Våning] => 
  [Rum] => 7 rum
  [Area] => 206 + 40 kvm
Enligt uppmätning [Tomtareal] => 1 105 kvm [Avgift] => )

Trädgårdsvägen 25B

ARKITEKTRITAD VILLA OCH TRÄDGÅRD MED INSYNSSKYDDAD HÖRNTOMT

FOTO: SPINELL STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Trädgårdsvägen 25B
Område
Lidingö - Brevik/Högberga
Rum
7 rum
Area
206 + 40 kvm
Enligt uppmätning
Tomtareal
1 105 kvm

Byggnad

Byggnadstyp
1½-plansvilla
Byggnadsår
1926
Uppvärmning
Bergvärme, vattenburen golvvärme i kök, el-golv i badrum, radiatorer
Energideklaration
Utförd 2020-09-28
Energiklass
E
Energiförbrukning
73 kWh/kvm per år
Fasad
Trä, tjärad
Stomme
Trä
Fönster
2-glas och isolerfönster, 2-glas
Bjälklag
Trä
Tak
Tegel, läkt, papp
Grundläggning
Platta på mark (äldre del) källare (nyare del)
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Fastighetsbet.
Vetet 8

Allmänt om fastigheten

El
31 600 kr/år
VA
9 080 kr/år
Försäkring
1 512 kr/år
Försäkringsbolag
Folksam
Total driftskostnad
42 192 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fasgighetsavgift/skatt 8 524 kr
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Kostnad för VA inkluderar renhållning
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
8 420 000 kr - Småhusbyggnad 3 020 000 kr, Småhusmark 5 400 000 kr
Summa pantbrev
4 675 000 kr
Tomtareal
1 105 kvm
Tomttyp
Trädgårdstomt
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Planbestämmelser
Stadsplan

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Långängens gård + naturreservat
Fika i 1800-talsmiljö samt motionsspår, skidspår, vindskydd/eldplatser, utegym, MTB-spår, promenadvägar, ridvägar, fågelsjö m m.
Kottlasjön
Badklippor, sandstrand, skridskor längdskidor, fika och lunch på Vattenverket.
Kragenäsbadet
Mysig undangömd badklippa i Stockholms inlopp. Fungerar bra för yoga och picknick året om.
Ekholmsnäs
Skidbacke, golf och riktigt bra häststall.

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Ljungström 1926 & Ahlbom 1950

Huset

Historien om villan på Trädgårdsvägen tar sig sin början med uppfinnaren, industrimannen och seglaren Fredrik Ljungström som bodde i den Abeniuska villan på Östra Allén med sin stora familj, fru och tio barn. I källaren till villan hade han en uppfinnarverkstad, men för att få en mer tillgänglig lokal lät han uppföra en fristående experimentverkstad i hörnet av Trädgårdsvägen och Lyckostigen. Han ritade själv byggnaden, som för att vara en industribyggnad ändå hade mycket av en villakaraktär, med spröjsade fönster och fönsterluckor. På bottenvåningen fanns en stor verkstadslokal och en kokvrå, och övervåningen innefattade ett ritkontor och ett sovrum. På 1940-talet, när de tio barnen flyttat ut från föräldrahemmet, blev den Abeniuska villan för stor och paret Ljungström valde då att bosätta sig i verkstadshuset under ett par år. Fastigheten på Trädgårdsvägen såldes därefter till arkitekt SAR Yngve Ahlbom med familj, som flyttade in 1950. Villan hade då genom Yngves penna fått en tillbyggnad som innehöll kök, ateljé/matrum, tre sovrum och källare. Av den gamla verkstadshallen blev ett stort vardagsrum, och ritkontoret på övervåningen blev en stor barnkammare. Passagerna på nedervåningen kläddes med kalkstruken sågad granpanel. Köket var ett tidstypiskt funkiskök för matberedning med tillhörande matplats och utgång ut till trädgården. I källaren skapades ett hobbyrum med öppen spis, matkällare, pannrum och tvättstuga.

Nuvarande ägare köpte huset 2003 och har därefter med kärlek förvaltat arvet vidare och restaurerat både villa och trädgård. Huset har en liggande tjärad träpanel med västfasad i tillbyggnad av betongsten. Förutom bostadsplanen finns en källare samt en vindsgömma som nås utifrån. Inga innertak i huset, förutom i vardagsrummet, är plana, utan alla är byggda med snedtak eller valv. Arkitekt Ahlbom beskriver själv sina materialval som oömma, tänkta att hålla för familjeliv och ett livligt spring in och ut, med golv av röd klinkermosaik och brädväggar av gran i de rum och passager med mycket rörelse. Dessa har nu tjänstgjort sedan 1950-talets början och är idag otroligt välbevarade 70-plussare. Vikten av att välja gedigna och äkta material i ett husbygge blir väldigt tydlig. Villan bevarar därtill en mängd olika detaljer från både 1920-tal och 1950-tal. Husets historia, arkitektur och trädgård är alla väl dokumenterade av den förra ägarfamiljen Ahlbom som bodde i huset i över 50 år, och som ombyggd i början av 1950-talet publicerades villan i flera av tidens bygg- och inredningstidskrifter.

Genomförda renoveringar

2021 komplettering av hängrännor, fast länspump installerad i källaren, 2020 parkering byggdes, diket grävdes om, service av brunn, pump installerad i källare, badrum nedre plan, 2019 renovering av stenträdgården, 2018 byte av ytterdörrar, sotning utförd av samtliga eldstäder, nästa sotning bör ske 2022, ny diskmaskin, färdigställande av bastu, 2017 renovering av källaren, 2016 temporär länspump installerades pga brist i kommunalt dagvattensystem som orsakade översvämning i källaren, relining avlopp samt delvis stambytt, ny induktionshäll, 2015 bygge av trädäck i trädgården, 2012 ommålning av hela fasaden, annars löpande målning efter behov, mätning av radon, 2008 dränering, 2008-2020 99% av elen utbytt, 2006-2020 stensättningen kring huset har renoverats, nytt kök, renovering av tak, 2005 Installering av bergvärme, servas årligen, badrum övre plan, 1950 utvändigt plåtarbete

OMRÅDET

Villatäta Brevik ligger på Lidingös sydöstra sida med förnämligt läge mot vattnet och farleden in och ut ur Stockholm med småbåtshamn och bryggor. Huset ligger invid den stora Breviksängen, parkmark som sträcker sig ända ner till Saltsjön. Här har man Lidingös bästa pulkabacke direkt utanför dörren. Att fylla fritiden är inga problem här. I direkt närhet finns fotbollsplaner, tennisbanor och det tempererade Bredviksbadet. Fantastiska promenadvägar längs vattnet, picknickställen, badklippor, sandstrand, sjöscouter och Vaxholmsbolagets brygga vid Klippudden. I omgivningarna även motionsspår, skidspår, MTB-banor, utegym, skidbacke, golf, stall m m. Mysiga och trevliga mat- och fikaställen som Långängens gård, Vattenverket vid Kottlasjön och Högberga gård som bl a har egen vintillverkning. Ett flertal skolor (Tallbergets skola 0–3, Käppala skola 4–9 och Ljungbackens skola 0–3) och förskolor ligger inom promenadavstånd. Säljarna rekommenderar även Mulleborg, världens första ur- och skur-förskola, ca 5 km bort. I Breviks centrum finns bl a konditori, affär, lunchrestaurang, thai-kök, kvarterskrog, frisör och skomakare, samt Lidingöbanan som tar dig smidigt till Ropsten. För cykling finns flera val in till stan.