Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Tegelbruksvägen 22
  [Område] => Midsommarkransen
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 44 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 389 kr/mån Inkl. Värme, V/A & Kabel-tv bas. )

Tegelbruksvägen 22

KAKELUGN, BURSPRÅK OCH GÅRDSMYS - CHARMIG TVÅA I AB MACK-HUSET

FOTO: JOHANSSON STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tegelbruksvägen 22
Område
Midsommarkransen
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
44 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 389 kr/mån Inkl. Värme, V/A & Kabel-tv bas.

Driftskostnader

El
4 200 kr/år
Försäkring
2 900 kr/år
Total driftskostnad
7 100 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Arkitekt okänd, 1912

AB MACK-huset Konvolvulus 18 uppfördes 1912, men de ursprungliga ritningarna till byggnaden finns ej bevarade. Den del av byggnaden som vetter mot Nyborgsgränd innehöll från början verkstadslokaler där AB Mack i mitten av 1910-talet startade sin tillverkning av bensinpumpar med automatisk mätning. Grundarnas initialer bildade ordet MACK, som sedan ju också blev det ord vi idag använder för en tankningsstation. Namnet har bevarats på husets fasad. Konvolvulus 18 är ett hörnhus i tre våningar som är både tidstypiskt och välbevarat. Bottenvåningen är klädd i tegel och övriga bostadsplan är putsade i en ljust gul nyans. Detaljer som burspråk, prydnadsgavlar och takkupor ger huset karaktär. Fönstren är grönmålade och har småspröjsade överdelar. De flesta av husets entréer ligger mot gården vid Tegelbruksvägen, men det finns också portar mot Nyborgsgränd och Vattenledningsvägen. Huset är grönklassat i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

Brf Tegelbruket

Antal lägenheter och lokaler

Brf Tegelbruket en äkta förening och består av ett flerbostadshus. Huset uppfördes 1912 och föreningen bildades år 2000. Föreningen består av 32 lägenheter upplåtna med bostadsrätt samt en lokal upplåten med bostadsrätt. Det totala boytan för bostadsrätter uppgår till 1 576 kvm.

Mark

Föreningen äger sin mark sedan år 2000.

Förvaltare

Ekonomisk administration sköts av SBC. Teknisk förvaltning sköts av P.E.A.D Fastighetsskötsel.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Söderberg & partners.

Urval renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2011 och sträcker sig till 2035. Se föreningens senaste årsredovisning för detaljerad information om utförda renoveringar. Ny grynd och staket, 2020. Trapphusrenovering, stamspolning, 2019. Omputsning av fasaden samt renovering av takkupor, 2018. Nya portar, underhåll av fönster, 2017. Ommålning av fönster, 2013. Tillbyggnation av vind, 2010. Elstambyte, rörstambyte, omläggning av tak, 1995.

Kommande renoveringar

En takrenovering planeras ske under sommaren 2022. Taket ska målas och repareras på vissa ställen.

Ekonomi

Föreningen har god ekonomi. I och med stamspolningen samt trapphusrenoveringen 2019 tog föreningen upp nya lån. De har amorterat de senaste åren. Under 2022 kommer de dock inte amortera i och med takrenoveringen. Under 2023 planerar de att amortera kring 300tkr och fortsätta med det. De långfristiga skulderna är ca 13,9 mkr vilket ger en belåning på ca 8 800kr/kvm boyta. Styrelsen har inte tagit något beslut kring avgiftshöjningar. De diskuterar dock att eventuellt höja avgiften upp till 3%, vilket skulle bli ca 112kr/månaden för denna lägenhet. Kontrollerat med styrelsen 2022-03-02.

Gemensamma utrymmen

Brf Tegelbrukets mysiga gård är lummigt inbäddad av både syrener och äppelträd. Här finns flera grupper av utemöbler, solstolar och grill, fint belysta med ljusslingor året om. Gemensam tvättstuga finns i källaren på Tegelbruksvägen 20. Den är försedd med två tvättmaskiner, två torkskåp och en torktumlare. Förråd för cyklar och barnvagnar finns också.

Parkering

Boendeparkering gäller längst gatorna, se Stockholm Stads hemsida för mer information.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Värme, vatten, kabel-tv (Comhems grundutbud) ingår i avgiften. Huset är kopplat till ComHem och medlem tecknar själv bredbandsavtal.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Köpare betalar överlåtelseavgift om 2,5% av prisbasbeloppet samt en pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet. Föreningen godkänner andrahandsuthyrning samt enligt stadgarna.

Juridisk person, delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns, lägsta ägarandel 10%.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2021-03-12, föreningens stadgar samt senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I Midsommarkransens småstadsmysiga kvarter är det svårt att inte trivas. Här blandas hus från olika tidsepoker med små butiker och restauranger och caféer. Här finns också den hundraåriga kvartersbion Tellus med film, föredrag, konserter, café och annat. Området är kreativt och roligt, perfekt för den som kunna ta en öl eller kaffe i de egna kvarteren men också kunna hoppa på cykeln och vara på Söder inom tio minuter. Som boende på denna adress har du även tunnelbanan bara minuten bort.