Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Råsundavägen 113, 4tr
  [Område] => Solna - Gamla Råsunda
  [Våning] => 4 av 5, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 84 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 4 261 kr/mån Inkl; värme, v/a, bredband, kabel-tv. Balkongavgift tillkommer om 35 kr/ månad
)

Råsundavägen 113

JUGENDTREA PÅ FJÄRDE VÅNINGEN MED TRE KAKELUGNAR OCH BALKONG

FOTO: ÖSTLING STYLING: RYDMAN TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Råsundavägen 113, 4tr
Område
Solna - Gamla Råsunda
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
84 kvm
Avgift
4 261 kr/mån Inkl; värme, v/a, bredband, kabel-tv. Balkongavgift tillkommer om 35 kr/ månad

Driftskostnader

El
4 800 kr/år
Försäkring
1 100 kr/år
Total driftskostnad
5 900 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Du Bon Pain
Varför inte starta morgonen med gott bröd från detta prisbelönta bageri runt knuten?
Vackra, härliga Stråket
Tröttnar aldrig på att blicka ut över folklivet på Stråket med dess porlande fontän och staty av Carl Milles, fint året om. Här finns också flera bra kvarterskrogar – Saaghi med persisk mat och Piazza Råsunda med vedugnspizza. På sommaren kan man träffas över ett glas vin på Enrico´s Café och Vinbar, eller äta italiensk glass.
Naturen vid Råstasjön, golfängarna och Lötsjön
Superfin miljö för vardagsmotion och/eller långa helgpromenader.
Gamla Filmstaden
Njut av en mysig biokväll, på platsen där en del av svensk filmhistoria skapats.
Områdets mångfacetterade kontraster
Bara några minuter bort finns en undangömd utsiktsplats där du ser hela Råstasjön och naturreservatet möta den urbana värld som växt fram runt Friends Arena och Mall of Scandinavia.

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Hjalmar Westerlund 1911

Ryttaren 5 är ett bostadshus som ligger i hörnet av Råsundavägen och Stråket i hjärtat av Gamla Råsunda. Huset ritades år 1910 av arkitekt Hjalmar Westerlund. Han var en vid tiden ofta anlitad arkitekt som bland annat ligger bakom Fenixpalatset på Adolf Fredriks kyrkogata och ett flertal bostadshus i Lärkstaden i Stockholm. Ryttaren 5 är ett pampigt jugendhus som är byggt i suterräng, med fyra till fem bostadsvåningar samt en senare inredd vindsvåning. Huset uppfördes i den period som Råsunda blev ett municipalsamhälle (1911) och fick sin första stadsplan (1912). 1912 pågick också en del av Stockholms olympiska spel i Råsunda med flera tävlingar i området, bland annat fotboll och skytte.

FÖRENINGEN

Brf Råsunda Torg

Föreningen

Brf Råsunda Torg (org. 769602-6785) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Ryttaren 5 år 1999. Föreningen består av ett flerbostadshus med adress Råsundavägen 113 och Solnavägen 110 och omfattar 30 lägenheter med bostadsrätt, en lägenhet med hyresrätt samt tre kommersiella lokaler. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lågt belånad förening med god stabil ekonomi. Föreningen har långfristiga skulder om ca 15,5 Mkr och man har amorterat av 691.000 kr 2019 i samband med omläggning av lån. Några nya lån har inte upptagits sedan dess. Inga avgiftshöjningar är beslutade, men en trolig höjning om 2 % kan beslutas inför 2021.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr av köparen.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd om ca 5 kvm.

Renoveringar, i urval

2019 godkänd OVK efter genomförda åtgärder, sotning av alla kakelugnar och eldstäder, renovering av trapphus Råsundavägen, 2018 OVK genomförd, 2015 målning av yttertak, målning av tak i tvättstuga och trapphus Solnavägen, 2013 fasad och fönsterrenovering, översyn av fasadplåtar samt fönsterbleck, stuprör, listplåtar och takfotsplåtar, 1998 stambyte, installerat fjärrvärme, byte av elstigare, omdragning av el i lägenheterna.

Planerade renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan där man är medveten om att hissarna i framtiden är i behov av byte.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med ComHem för kabel-tv och bredband, 8 kanaler och bredband med 100 Mbit/s ingår i månadsavgiften. Medlem tecknar eget avtal.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga i källaren utrustad med tre tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt mangel, trevlig innergård med utemöbler, grill och planteringar, sandlåda, cykelrum i entréplan, barnvagnsrum i källare, miljörum med bra källsortering.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad.

Medlemskap

Föreningen kan godkänna juridisk person som medlem i föreningen, frågan tas upp från fall till fall, delat ägande accepteras.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i januari 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Gamla Råsunda är ett charmigt och mysigt område samtidigt som det bär anor av storstadselegans som kan ses på Stråket med vacker stenläggning och fontän av Milles, och i omgivningar med både stiliga stenfasader och påkostade patriciervillor. Detta skapar en lokal stadskärna med trevliga restauranger, bagerier och caféer, samt butiker som blomsterhandel, skomakare, livsmedel, apotek, men även bio och systembolag. Vill man ha ett större utbud är Mall of Scandinavia bara tio minuter bort. Vårdcentral, dagis och skolor finns längre ned på gatan. Solna kommun består till en tredjedel av ytan av parker och stråket Råstasjön, golfängarna och Lötsjön i närheten är en grön lunga. Hagaparken och Brunnsviken ligger 15 min bort och man kan även ta en härlig promenad in till stan via Pampas och Huvudsta Gård. För pendlaren är kommunikationsmöjligheterna en stor fördel, med pendeltåg, tvärbana tunnelbana och bussar bara minuter bort, dessutom enkelt att ta sig ut på de större farlederna med bil.