Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => LM Ericssons Väg 3
  [Område] => Telefonplan - Midsommarkransen
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 35 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 235 kr/mån inkl värme, VA, kabel-TV bas och Bredband )

LM Ericssons Väg 3

LJUS OCH VÄLPLANERAD FUNKIS HÖGST UPP I HUSET

FOTO: JOHANSSON STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
LM Ericssons Väg 3
Område
Telefonplan - Midsommarkransen
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
35 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 235 kr/mån inkl värme, VA, kabel-TV bas och Bredband

Driftskostnader

El
2 600 kr/år
Försäkring
1 400 kr/år
Total driftskostnad
4 000 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Söderbergs bageri
1 minut bort
A.B. Café
2 minuter bort
Klättercenter Telefonplan
5 minuter bort
Kniv & Kavel Aspudden
10 minuter bort
Blomsterbaren Apudden
10 minuter bort

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Ahlberg, Backström & Reinius 1938

Brf Tele består av fem olika fastigheter som uppfördes under åren 1938–1941 och ritades av de namnkunniga arkitekterna Hakon Ahlberg, Sven Backström och Leif Reinius. Husen byggdes enligt den tidens rådande ideal kallat "hus i park" - byggnaderna placerades fritt i grönska, till skillnad från sammanfogade i kvarter. Mellan husen i detta område finns hela 26 000 kvm gröna ytor. Här finns flera sittmöbler och även utegrill. Föreningens hus är mycket välbevarade och ger en god bild av hur den här typen av bostadsområde såg ut då det var nybyggt. Trapphusen är också ljusa och fina med spiralformade marmortrappor, fönster, vädringsbalkong och ledstång i original. Husen ingår i LM-staden som skapades för de anställda vid LM Ericssons fabrik vid Telefonplan. I början av 1980-talet fick Riksantikvarieämbetet i uppgift att kulturminnesmärka tolv svenska industriminnen och då blev LM-staden en av de som fick denna utmärkelse, tillsammans med till exempel Falu Koppargruva, Karlskrona varv och fall- och slussområdet i Trollhättan. Husen byggdes redan från början som bostadsrätter.

FÖRENINGEN

Brf Tele

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Tele innehar fem st fastigheter bestående av 30 st bostadshus i Telefonplan, Midsommarkransen. Föreningen upplåter 492 st lägenheter med bostadsrätt, 24 st lägenheter med hyresrätt samt 2 st bostadsrättslokaler och 38 st hyreslokaler.

Förvärv av fastigheterna

Föreningen har ägt fastigheterna sedan de byggdes.

Mark

Föreningen innehar fastigheten genom tomträtt som upplåts av Stockholms stad. Omförhandling skedde i början på 2019 och avgälden kommer höjas stegvis till 2024. Se mer information i årsredovisningen.

Förvaltare

Föreningens ekonomiska förvaltning sköts av Fastighetsägarna. Fastighetsskötseln sköts av Fastighetsägarna Service sedan februari 2021.

Renoveringar

Stambyte och renoveringar av elledningar (med jordade uttag) samt fasadrenovering genomfördes åren 1993–1996. Fjärrvärme drogs in 1997. Alla tak lades om mellan 2004–2009. Under åren har löpande underhåll skett och fortsätter att ske. Exempelvis pågår fönstermålning sedan 2017. Trapphusen har nyligen målats. Tvättstugan är helrenoverad 2016 med en ny maskinpark. OVK sker i 7–9 års intervaller, de sista åtgärderna gjordes 2019. Se föreningens årsredovisning & hemsida för mer information!

Kommande renoveringar

Inga stora renoveringar, endast löpande underhåll. Ett av projekten som pågår är renovering och målning av fönster som är ungefär halvvägs i en process fördelad över fyra, fem år. Se föreningens årsredovisning för mer information.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 45,5 mkr per bokslutet 2019. Skuldkvoten är cirka 2200 kr/kvm boyta, snittet i Hägersten uppgår till 6.000 kr/kvm. Föreningen har en trygg ekonomi. De har många hyresrätter kvar, vilka kan utgöra stora tillgångar när de upplåts till bostadsrätter och säljs av föreningen. Under 2019 amorterades ca 1mkr av föreningens lån och de planerar att fortsätta amortera. De har dessutom ca 10,7 mkr i kassa & bank.

Avgifter

Det finns inga beslutade avgiftsförändringar.

Delat ägande & andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden. Föreningen godkänner medlemmar som avser sig att bo i lägenheten. Om föräldrar eller andra anhöriga enbart ska vara medlåntagare bör de istället lösa detta hos banken eller genom avtal sinsemellan.

Städning och städdagar

Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år, anlitade företag ombesörjer trappstädningen och skötsel av föreningens tomtmark.

Gemensamma utrymmen

Som boende har man tillgång till 2,6 hektar grönytor med planteringar, sittplatser med mera. Varje hus har ett eget cykelrum/barnvagnsrum. Det finns tre gästlägenheter, festlokal, hobbyrum, bastu med mera. Tvättstugan finns i hus 16, Pingstvägen 34. Nio tvättmaskinsgrupper med vardera två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp, vilket ger inalles arton tvättmaskiner, nio torktumlare och nio torkskåp. Samt två kallmanglar. Utöver detta även en grovtvättmaskin med tillhörande torkrum. Disponeras mot årsavgift 300 kr. Engångskostnad för passerbricka: 300 kr.

Parkering

Avgiftsbelagd parkering på gatorna i området. Den som är folkbokförd inom området kan ansöka om boendeparkeringstillstånd hos kommunen. Boende i föreningen kan ställa sig i kö till föreningens garageplatser och parkeringsplatser. Hyrorna är för närvarande 725 kr / 675 kr per månad för garage, 375 kr per månad för p-plats under tak och 150 kr per månad för p-plats utan tak.

Bredband och TV

ComHems grundutbud ingår i årsavgiften. Digital-TV-box och extra kanaler bekostas av den boende. Alla lägenheter är utrustade med sk multimediauttag, och kan anslutas till Internet Cable från ComHem. 50 Mbit/s bredband ingår i avgiften till föreningen. Den som så önskar kan uppgradera till högre hastighet genom att betala ett tillägg till ComHem.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument, senaste årsredovisning och webbsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. www.brftele.se.

OMRÅDET

Här bor du i ett lugnt, tyst och naturnära område som också är ovanligt rikt på restauranger och caféer och har en härlig atmosfär med liv och rörelse. Gott fika och färskt bröd är aldrig långt borta med Söderbergs bageri och kafferosteri endast en minut bort. Tunnelbana, mataffärer, klättercenter, gym och annan service finns på ett par minuters promenadavstånd vid Telefonplan och på tio minuters promenad nås Midsommarkransens kärna med restauranger och Tellus Bio. Just denna lägenhet ligger även nära Aspudden, Örnsbergsklipporna och Vinterviken, det är bara att ta sig över åsen genom skogen.