Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Högalidsgatan 54B
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 1 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 56 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 2 543 kr/mån inklusive värme, vatten, kabel-tvs grundutbud och bredband.
)

Högalidsgatan 54B

DRÖMTVÅA MED HÖRNLÄGE - KAKELUGN, BURSPRÅK OCH FÖNSTER I TRE VÄDERSTRECK!

FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD TEXT: BECK REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Högalidsgatan 54B
Område
Södermalm - Högalid
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
2 rum
Area
56 kvm
Avgift
2 543 kr/mån inklusive värme, vatten, kabel-tvs grundutbud och bredband.

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
6 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
baseras på säljarnas förbrukning.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Långholmen med bad och sommarcafeér
Innerstadens gröna pärla med strandbad eller ett dopp från valfri klippa. Bellmancaféets lummiga trädgård och Carlshälls gård är givna platser för en helglunch eller fika.
Fina promenader vid vattnet
Med några minuter till vattnet finns många olika promenader att välja. Långholmen, Reimersholme, Årstaviken, Hornstulls strand eller Söder Mälarstrand.
Den vedeldade bastun i Tanto
En kort promenad från lägenheten guppar Tanto Bastu i Årstavikens vatten. Är du inte medlem finns allmänhetens tider för dam, herr och mix.
Nära till att hyra kajak/kajakförening
På Reimersholme finns en kajakförening och både i Tanto och på Långholmen finns kajaker att hyra för några timmar eller en hel dag. På lite mer än en timme är du till exempel utanför Drottningholms slott!
Den mysiga lanthandeln runt hörnet
I samma kvarter finns en liten lanthandel med noga utvalda råvaror. En ekologisk lanthandel mitt i stan.

Arkitekturen

Arkitekt: 1910 Axel Wetterberg

Huset på Högalidsgatan 54 B ritades av Axel Wetterberg (1877-1938). Byggherre för projektet var E Wall och byggmästare var W A Klingberg. Axel Wetterberg saknade under alla sina verksamma år en egentlig arkitektutbildning. Han var son till dekorationsmålaren August Wetterberg och Charlotta Wetterberg och hade mestadels fått lektioner i teckning och målning samt varit elev på arkitektkontor och tagit privatlektioner i arkitektur hos Magnus Steendorff. Huset byggdes 1912-1913 och BRF Skruven 13 bildades i sin tur 1999, har god ekonomi och består idag av 44 lägenheter varav 2 hyresgäster samt fyra lokaler.

Föreningen har en fin innergård med både grillplats och utemöbler. Extra härligt är kanske den lilla odlingsytan som finns att nyttja om våren och sommaren. Cykelparkering och ett enklare snickarrum finns också att tillgå, tillsammans med en gästlägenhet att hyra för medlemmar i föreningen. Tvättstuga finns belägen i källaren. Den är rymlig och utrustad med tre tvättmaskiner, två torkskåp samt torktumlare och mangel.

FÖRENINGEN

Brf Skruven

Antal lägenheter och lokaler

Brf Skruven beskattas som äkta och huserar på Högalidsgatan 54A & B samt Långholmsgatan 3 & 3A. Föreningen upplåter 42 bostadsrätter, två hyresrätter och fyra hyreslokaler. Huset ritades 1910 av Axel Wettergren.

År föreningen övertog fastigheter

Byggnaderna förvärvades 2001.

Mark

Marken upplåts med tomträtt från Stockholms stad.

Renovering i urval

1992 - Byte av stammar samt el-stigar. Fasadrenovering och fönsterbyte.

2012 - OVK.

2013 - Renovering fasad nedre del mot gatan.

2014 - Fönstermålning, byte av golvbalkar i gårdshus.

2015 - Ventilationsaggregat.

2017 - Byte av stam/rör på Långholmsgatan 3.

2018 - Genomgång av stammar.

2018-2019 - Omläggning av tak.

2019 - Byte av fjärrvärmecentral, byte av armaturer i trapphus och målning av entrédörrar. OVK. Stamspolning.

2020 - Renovering av badrum i de två kvarvarande hyresrätterna.

Kommande renoveringar

2021 - ytskiktsrenovering av hissar och byte av låscylindersystem. Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig fram till år 2050.

Ekonomi

Föreningen har en god ekonomi. Under 2020 såldes en hyresrätt för ca 5 mkr (vilket inte syns i tillgänglig årsredovisning). Inkomsten fördelades jämnt mellan kassa och punktamortering på lån. Efter detta ligger kassan på cirka 2,5 mkr och belåningsgraden på 459 kr/kvm (snittet på Södermalm är 6000 kr/kvm).

De två hyresrätterna ger löpande intäkter till föreningen och är även att betrakta som en dold tillgång. Lokalerna genererade 2019 ca 1,2 mkr.

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten, kabel-tvs grundutbud och bredband från Ownit. Inga planerade avgiftsförändringar finns.

Vid försäljning tas en överlåtelseavgift om 2,5 % av prisbasbeloppet ut av köparen, vilket 2021 motsvarar 1190 kr. Vid belåning tas pantsättningsavgift ut om 1 % per pant ut.

Förråd

Källarförråd hör till lägenheten.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns en gemensam tvättstuga med tre tvättmaskiner, en torktumlare och två torkskåp samt mangel. Innergården har en liten odlingsyta, utemöbler, grill och cykelparkering. I källaren finns ytterligare ett cykelförråd och enklare hobbyrum. En gästlägenhet finns.

Bredband och tv

Fiberbredband via Ownit 100/100 mbit ingår i månadsavgiften. Från och med 1 mars ingår 1000/1000 mbit, vilket idag är ett tillval. Kabel-tv levereras via ComHem.

Medlemskap

Delat ägande godkänns. Juridisk person godkänns inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2019 samt hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Högalidsgatan är en central gata som sträcker sig längs med både övre och nedre delen av Hornstull. Port 54 B ligger granne med Högalidsparken och Högalidskyrkan, och på ett fåtal minuter når du de lummiga oaserna Tantolunden, Långholmen och Reimersholme med sina promenadstråk och badplatser. Här bor du naturnära och samtidigt mitt i stadsvimlet - kanske är det precis det som gör Hornstull så speciellt. Omringat av vatten men med ett eget centrum bestående av butiker, mataffärer, apotek, bibliotek, gym, systembolag, barer, takbar, restauranger och caféer. Stadsbuss fyra går i princip utanför porten och en minut bort ligger både tunnelbanan och flygbussar för den som känner för att resa lite längre.