Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Sjöbjörnsvägen 6
  [Område] => Gröndal
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 58 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 650 kr/mån )

Sjöbjörnsvägen 6

RADHUSKÄNSLA I STJÄRNHUSEN – MYSIG FUNKIS MED EGEN UTEPLATS

FOTO: ÖTSLING STYLING: RYDMAN TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Sjöbjörnsvägen 6
Område
Gröndal
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
2 rum
Area
58 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 650 kr/mån

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
4 400 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Vinterviken
Gröndals Båtklubb + Café Cul de Sac
Badklipporna
Lundbergs konditori
Gröna Dalens Lördagsjazz/jam

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Leif Reinius 1945

Huset

Stjärnhusen i Gröndal ritades av arkitektduon Backström och Reinius. Husen uppfördes under 1945–1946 och blev internationellt uppmärksammade för det innovativa byggnadssätt de uppförts på, vilket sedan imiterades ute i Europa. De är byggda som punkthus som både står var för sig och är sammanfogade så huskropparna ovanifrån bildar ett bikakemönster. Stjärnhusen är idag q-märkta och blåklassade i Stockholms stads bebyggelseantikvariska klassificering, vilket är den högsta klassen som ges till byggnader. Blåklassningen gäller exteriören och betyder att husen har synnerligen högt kulturhistoriskt värde och är skyddade för sin unika utformning.

FÖRENINGEN

Brf Stjärnhusen Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Stjärnhusen Stockholm (org. nr 769606-6930) innehar fastigheterna Akterspegeln 20 och 23. Bostadshusen bebyggdes 1945 och är belägna i Gröndal. Föreningen upplåter 212 st lägenheter med bostadsrätt, 10 st med hyresrätt och har även 10 st hyreslokaler samt 3 st bostadsrättslokaler. Husen värms upp via fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheterna år 2005.

Mark

Eftersom föreningen äger marken påverkas man inte av eventuella tomträttsavgälder.

Kulturmärkning

Föreningens hus har en hög kulturskyddsklassning som också innefattar vissa delar av interiören. Främst planlösningen, köken i original samt ursprungliga detaljer kring fönster, platsbyggd förvaring, beslag och golvmaterial. Fråga alltid styrelsen innan du genomför en större förändring.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning via RB Ekonomi AB, teknisk förvaltning och fastighetsskötsel via Driftia Förvaltning AB.

Renoveringar

(1998) Fasadputsning. (2001-02) Rörstambyte, elstambyte. (2007) Ventilationssystem. (2010-11) Fönstermålning utvändigt. (2012) Trädgårdsunderhåll. (2014-15) Byte av utomhusbelysning, OVK. (2017) Försäljning av hyresrätt. Ny förvaltning. Arbete med avloppsledningar i mark och under källargolv. Projektering av balkongunderhåll. Installation av nya entréportar med kodlås. (2018) Renovering av alla liggande stammar. 2020

Kommande renoveringar:

Sista bytet av avloppsledningar. Balkongrenovering av ytterligare 12 balkonger. Renovering av trapphus. Se senaste årsredovisning för mer information.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 102.500.000kr och årliga intäkter uppgår till cirka 11,39 mkr. Föreningen har även intäkter från hyreslokalen. Skuldkvoten per kvm bostadsyta uppgår till cirka 8.249 kr.

Avgifter

Inga planer på ändringar av avgiften.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar, styrelseansvarsförsäkring ingår.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av en anlitad städfirma liksom utemiljön.

Tvättstuga

Föreningens tvättstuga nås via port 46 och port 28. Maskinparken är nyligen utbytt och består nu av 8 st nya tvättmaskiner, 4 st torktumlare, 4 st torkskåp samt 1 st grovtvätt och 1 st grovtumlare. Bokas på plats, men inom en snar framtid kommer de även att kunna bokas digitalt.

Kommande renoveringar

Ett sista, mindre byte av avloppsledningar. Balkongrenovering av ytterligare 12 balkonger. Renovering av trapphus. Ommålning av fönsterbågar. Se senaste årsredovisning för mer information.

Gemensamma utrymmen

Förutom de fina innerträdgårdarna som omsluts av huskropparna så har varje trappuppgång förråd för cyklar och barnvagnar. Via port 16 nås en övernattningslägenhet som kan bokas (500 kr/dygn).

Parkering

Det finns omkring 100 st p-platser, med och utan eluttag för motorvärmare (400-500 kr/mån). Kö tillämpas. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på gatorna till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Internet via fiber ingår i avgiften, 250 Mbit/s. Levereras via Ownit. TV kan erhållas via IPTV (Canal Digital) eller kabel (Com Hem).

Förråd

Lägenheten disponerar över ett förråd.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET


På denna adress bor du alldeles nära Gröndals mysiga centrum med bland annat mataffär, deli, fin blomsterbutik, bibliotek, apotek, spårväg och det klassiska konditoriet Lundbergs. Samtidigt också endast ett par minuter från vatten och brygga. Området har många fina promenadvägar med trevliga ställen att göra stopp på; Färgfabrikens konsthall med restaurang, Vinterviken med trädgårdscafé och restaurang och sjön Trekanten för att nämna några, och med vattnet så nära blir det såklart ett och annat dopp. Samtidigt är det nära till stadens puls, med en promenad till Hornstull på cirka tjugo minuter, eller ännu snabbare med cykel.