Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Kvarngatan 20
  [Område] => Södermalm/Kvarnberget
  [Våning] => 1 av 2, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 71 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 279 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband och basutbud kabel-tv )

Kvarngatan 20

VACKER TVÅA ANNO 1893 MED KAKELUGNAR OCH BALKONG I SÖDERLÄGE

FOTO: JOHANSSEN STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Kvarngatan 20
Område
Södermalm/Kvarnberget
Våning
1 av 2, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
71 kvm
föreningens information
Avgift
2 279 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband och basutbud kabel-tv

Driftskostnader

El
4 500 kr/år
Försäkring
1 900 kr/år
Total driftskostnad
6 400 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
2 vuxna och 1 barn

planskiss

ARKITEKTUR 1800-TALETS NYSTILAR

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Anders Gustaf Forsberg 1893-1894

Tomten Nederland Mindre 18 bebyggdes under åren 1893–1894 med ett gathus och ett gårdshus som ritades av arkitekt Anders Gustaf Forsberg. Gathuset är endast tre fönsteraxlar brett och i tre våningar. För ovanlighets skull är gårdshuset större, fyra våningar och två flyglar. Gatufasaden har en kalkstensklädd bottenvåning medan våning två och tre är tegelklädda med kalkstensdetaljer. Huset är ett tidstypiskt 1890-talshus av det mindre slaget som förutom lägenheter har en cafélokal i gatuplanet. Husen moderniserades först på 1980-talet. Då hade byggnaderna varit rivningshotade en tid och bevarade en stor del av sin ursprungliga interiör, till och med gasbelysning i trapphuset. Vid ombyggnaden infördes centralvärme och alla lägenheter fick nya kök och duschrum, bland annat. I Brf Kvarngatan 20 finns 13 lägenheter och två hyreslokaler. Föreningen hyr även ut en lägenhet via en förmedling på tvåårsbasis. Ekonomin är god och i januari 2020 sänktes månadsavgifterna. De boende kan njuta av två innergårdar, en i söderläge en våning ned och en större gård med planteringar, en vacker fontän, sittgrupper och grillmöjlighet.

FÖRENINGEN

Brf Kvarngatan 20

Antal lägenheter och lokaler

Brf Kvarngatan 20 består av 12 lägenheter med bostadsrätt och 1 lägenhet och 2 lokaler med hyresrätt. Föreningen förvärvade fastigheten 2010.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av MBF. Fastighetsskötsel och lokalvård sköts av Foof Health & Shine Sweden AB

Renoveringar

1984-85 fastigheten renoverades med bl a stambyte i kök och badrum samt byte av elstigare. 2012 ny tvättstuga, upprustning innergård, stamspolning, byte ventilationsfläkt innergård. 2014 målning yttertak. 2015 trapphusrenovering och ovk-besiktning. 2018 fönsterrenovering. 2019 stamspolning och renovering hyresrätt.

Kommande renoveringar

Föreningen har inga större planerade renoveringar.

Ekonomi

Föreningen är mycket välskött och ekonomiskt stark. De långfristiga skulderna ligger på ca 1,6 mkr (1 597 kr/kvm lägenhetsyta, en bra bit under snittet på Södermalm som ligger på ca 6 000 kr/kvm för en välskött förening). Föreningen har en kvarvarande hyresrättslägenhet på ca 50 kvm (ca 122 tkr 2019) och 2 hyresrättslokaler (ca 222 tkr 2019) samt 2 oexploaterade vindar. Föreningen genomförde en avgiftssänkning i jan 2020.

Juridisk person

Föreningen accepterar inte juridisk person som medlem. Delat ägande är ok med ett krav på att de som bor i lägenheten ska äga mer än 50 %.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Bahnhof och basutbud kabel-tv via Comhem ingår i månadsavgiften.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Bostadsrätterna. I avtalet ingår styrelseförsäkring samt bostadsrättstillägg för samtliga bostadsrätter.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga, miljöstuga, nyligen upprustad innergård med cykelförråd samt en stor allmän terrass i söderläge

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett vindsförråd om ca 12 kvm.

Kontroll information

Information kommer från kontakt med styrelsen 3 dec 2020 samt årsredovisning 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för spekulant bör stämmas av med föreningen.

OMRÅDET

På denna adress bor du precis där den lilla återvändsgatan slutar och övergår i trappor som leder från Kvarnberget och ner på Högbergsgatan. På berget råder lugnet med staden nära inpå. Läget mitt på Södermalm ger gångavstånd till Mariatorget, Slussen, Götgatan, Medborgarplatsen och Södra station med allt vad det innebär av restauranger, caféer, butiker, service och kommunikationer.