Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Hornsgatan 158A
  [Område] => Södermalm - Hornstull
  [Våning] => 2, hiss finns
  [Rum] => 1,5 rum
  [Area] => 37 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 1 769 kr/mån Inkl. värme & vatten.
)

Hornsgatan 158A

VÄLPLANERAD JUGENDLÄGENHET MED STUCKATURER OCH HÖGT I TAK

FOTO: OZOLLAPA STYLING: VAN KEPPEL TEXT: MUREN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hornsgatan 158A
Område
Södermalm - Hornstull
Våning
2, hiss finns
Rum
1,5 rum
Area
37 kvm
Avgift
1 769 kr/mån Inkl. värme & vatten.

Driftskostnader

El
1 658 kr/år
Försäkring
2 108 kr/år
Total driftskostnad
3 766 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

King Scoopa glassbar
Hornstulls strand
Tjoget
Långholmen
Ho´s och Indian Garden

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Olof Jonsson 1903

Jonsson. Som arkitekt är han ganska okänd, men har ritat ett trettiotal hus i Stockholms innerstad, merparten runt sekelskiftet 1800–1900. Han har även ritat grannhuset Släggan 11 öster om detta hus, och fasaderna är till stor del samkomponerade arkitektoniskt, men bär olika kulörer. Släggan 12 är ett klassiskt bostadshus i jugendstil och i fem våningar, plus en idag inredd vind. Från våning ett till fyra trappor pryds fasaden av två burspråk.

FÖRENINGEN

Brf Släggan 12

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Släggan 12. Föreningen har 35 lägenheter med bostadsrätt och 3 kommersiella lokaler med hyresrätt. Lokalernas yta är på totalt 218 kvm. Byggnaden ritades av arkitekt Olof Jonsson och uppfördes 1903.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1983.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Ekonomisk förvaltare

Fastum

Renovering

2020, målning och belysning i A-porten, målning av källargolv, stamspolning samt ny tvättmaskin. OVK och Energikontroll har även utförts under året. 2016 Renovering tak mellan B- och C-huset. Relining från källare B-porten. ut mot mot gatan. 2015 Spolning av stammar. 2014 Installation av bergvärme. 2012 Ny uteplats på gården. 2010 Målning av tak och källare. 2003 En stor del av VA-stammarna byttes och under perioden 1990 tills idag har alla stammar bytts eller blivit relinade. 1986/87 Fönsterrenovering. 1984 Byte av elstigar och fasadrenovering.

Kommande renoveringar

Inom tre år kommer fasaden behöva åtgärdas.

Kakelugnar i föreningen

Säljarna av denna lägenhet har eldat i kakelugnarna när de flyttade in 2014. Under sommaren skedde en brand i en lägenhet i föreningen och efter det påminde föreningen att alla kakelugnar har eldningsförbud om inte en besiktning gjorts de senaste åren. Det skickades även ut en förteckning på de med godkända kakelugnar (där var endast några stycken lägenheter med och inte denna). Ett projekt har dragits igång och alla har fått anmäla hur många ugnar de vill få besiktigade och offerter har tagits in. För tillfället verkar inte så mycket hända med projektet men självfallet finns intresse från många att göra det samtidigt för att hålla ned kostnaderna. Besiktning kan även ske på eget initiativ.

Ekonomi

De långfristiga skulderna för föreningen ligger på cirka 1,6 mkr, (ca 836 kr/kvm boyta). Avgift 582 kr/kvm. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp (ca 1183 kr) faktureras säljaren. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp (ca 465 kr) faktureras pantsättaren per pantsättning.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Folksam.

Trappstädning

Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar

Vårstädning någon lördag i maj varje år, som avslutas med mat och dryck på gården.

Tvättstuga

Det finns en tvättstuga belägen i källarplan i samma port med tre tvättmaskiner, två torktumlare, en mangel och ett torkrum. Hissen går ända ner.

Gemensamma utrymmen

Gården har ett trädäck med grill, utemöbler och planteringar. Det finns en cykelkällare med plats för ett 30-tal cyklar, med direkt tillgång från gatan utan trappor. Sopnedkastet finns på gården och i B-husets källare finns ett grovsoprum. Medlemmarna har även tillgång till en gästlägenhet (100 kr/natt) med dusch och toalett, belägen en trappa ner i A-huset. Till lägenheten hör ett källarförråd på ca 3,5 kvm.

Bredband och kabel-tv

Bredband och basututbud kabel-tv levereras av Comhem och ingår i månadsavgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen.

Delat ägande:

Godkänns förutsatt att en av ägarna bor i lägenheten.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och kontaktperson i samband med publicering av lägenheten. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du mitt i Hornstulls myller av restauranger, barer och shopping, men även precis mitt emellan två parker, Tantolunden och Högalidsparken. Du behöver inte heller inte promenera långt för att komma till vatten, på Långholmen, Reimersholme och vid Årstaviken. Hornstulls torg med galleria, caféer, butiker och tunnelbana ligger i kvarteret intill. För den som har bil finns Högalidsgaraget smidigt beläget precis intill huset.