Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Maria prästgårdsgata 1A
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 1 av 6, hiss finns
  [Rum] => 4 rum
  [Area] => 107 kvm
Föreningens information. [Tomtareal] => [Avgift] => 4 571 kr/mån Inkl Värme, VA. Obligatoriskt tillägg om 99 kr/mån för bredband. )

Maria prästgårdsgata 1A

I GÖMDA KULLERSTENSKVARTER – FAMILJEVÅNING MED PARDÖRRAR MOT GEMENSAM UTEPLATS

STYLING: TUNEMAR FOTO: SYLWAN TEXT: BECK-REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Oliver Källenfors
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Maria prästgårdsgata 1A
Område
Södermalm
Våning
1 av 6, hiss finns
Rum
4 rum
Area
107 kvm
Föreningens information.
Avgift
4 571 kr/mån Inkl Värme, VA. Obligatoriskt tillägg om 99 kr/mån för bredband.

Driftskostnader

El
11 000 kr/år
Försäkring
3 018 kr/år
Total driftskostnad
14 018 kr/år

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Tanto
För bad och aktiviteter/promenader
Mariatorget
För barer, service/tunnelbana, restauranger och häng
Johan & Nyström café
Haf way in (klassisk bar)
Stikki nikki
För väldigt god glass

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: JOSEF ÖSTLIHN 1924

I slutet av 1910-talet fick den nordiska klassicismen fäste och ersatte därmed de nationalromantiska arkitekturideal som tillsammans med jugendstilen dominerat decenniet. Strama, enkla fasader uppbyggda efter klassicistiska ideal blev snart allenarådande. De var ofta slätputsade eller slammade och sparsamt dekorerade med till exempel festonger, friser, pilastrar och lisener. En detalj som verkligen karaktäriserar dessa hus är tvåluftsfönster med två spröjs i varje båge vilket ger sexrutade fönster. Fastigheten på Maria Prästgårdsgata 1A vilar på en grå, spritputsad sockel och därovan är fasaderna putsade i olika nyanser av rött, gråbrunt och vitt. Från gatan leder några trappsteg upp till gården dit samtliga fyra entréer förlagts. Byggnaden är utformad ungefär som ett U kring en öppen gård och har totalt fyra trapphus. Portalerna är bland annat rundbågiga och omges av huggen granit, och portarna är i trä och glas och dekorativt spröjsade. Fastigheten med beteckningen Nederland Mindre 19 uppfördes under åren 1924–1925 av byggmästarna K G Björk och O M Strandberg efter ritningar av Josef Östlihn. Östlihn föddes år 1882 och utbildade sig vid KTH under åren 1903–1907 och fortsatte därefter sina studier vid Kungliga Konstakademien varifrån han tog sin examen år 1910. Redan år 1909 öppnade Östlihn och Albin Stark arkitektkontor under namnet Östlihn & Stark och ritade ett trettiotal byggnader tillsammans. År 1920 gick de skilda vägar och därefter drev Östlihn eget under 1920–30-talen vilket resulterade i ett hundratal byggnader. Föreningen Brf Kvarnberget är en äkta förening som förvärvade fastigheten år 2001. Föreningen består av Maria Prästgårdsgata 1 A-D, och omfattar 67 lägenheter med bostadsrätt och 3 lägenheter med hyresrätt. Boende har tillgång till - förutom trevliga innergårdar - tvättstuga, soprum samt gemensamt cykel- och barnvagnsrum.

FÖRENINGEN

BRF Kvarnberget i Stockholm

Föreningen

Brf Kvarnberget i Stockholm (org. nr 769604-7161) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Nederland Mindre 19 år 2001. Föreningen består av Maria Prästgårdsgata 1 A-D, och omfattar 67 lägenheter med bostadsrätt och 3 lägenheter med hyresrätt (163 kvm). Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår enligt årsredovisningen 2020 till 23,4 milj kr dvs ca 5100 kr/kvm boarea. Avgifterna höjdes från och med 2019-01-01 med 5% och från och med 2020-01-01 med ytterligare 5%. Inga ytterligare avgiftshöjningar är planerade enligt årsredovisningen 2020. Avgiften betalas månadsvis i förskott. Ett obligatoriskt tillägg om 99 kr/månad för bredband tillkommer på månadsavin.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna Stockholm Service AB.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Com Hem för kabel-tv, och fiberoptiskt bredband via Stockholms stadsnät med en kapacitet på 1Gb.

Gemensamma utrymmen

Välutrustad tvättstuga med 6 maskiner, två torktumlare och 3 torkskåp, cykelställ, cykelförråd, barnvagnsrum, soprum med källsortering. Föreningen har tre innergårdar, varav en med odlingslådor.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift av köparen.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd.

Renoveringar, i urval

2019 stambyte, 2018 målning av ytterfönster i syd- och västerläge, 2017 renovering av portar, 2016 trapphusrenovering, OVK, 2015 ny entré, renovering B-gården.

Planerade renoveringar

F.n. planeras inga större renoveringar. Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2018 och sträcker sig fram till 2068.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument samt föreningens årsredovisning 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök gärna föreningens informativa hemsida för mer information, https://www.brfkvarnberget.se/

OMRÅDET

Här bor du i idylliska kvarter där historiska hus och kullerstensgator är din vardag. Ett rofyllt område samtidigt som närheten till vimlet ligger och lurar när andan faller på. Ett närområde som bjuder på många bra restauranger, caféer och barer som ligger tätt både på populära Swedenborgsgatan och i riktning mot Medborgarplatsen, för att nämna några exempel. Supercentralt men väldigt tyst då lägenheten ligger i en återvändsgränd utan genomfartstrafik. Istället ypperliga kommunikationer vid Mariatorgets tunnelbana likväl som gångavstånd till Slussen och pendeltåg vid Södra Station.