Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Bäckvägen 79
  [Område] => Telefonplan - Midsommarkransen
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 38 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 320 kr/mån (inkl. värme, vatten, bredband & balkongtillägg) )

Bäckvägen 79

LJUS OCH VÄLPLANERAD GAVELTVÅA MED BALKONG I SYD

TEXT: MURÉN STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: SPINNELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bäckvägen 79
Område
Telefonplan - Midsommarkransen
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
38 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 320 kr/mån (inkl. värme, vatten, bredband & balkongtillägg)

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
6 474 kr/år
Total driftskostnad
9 474 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Vinterviken
Svandammsparken
Söderbergs bageri
Klättercenter
SATS

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Wejke & Ödéen 1942

På höjden ovanför LM Ericssons nerlagda fabriksanläggning ligger ett antal smalhus omgivna av lummig grönska. Bostadsrättsföreningen Stålpennan består av fem hus som ritades 1939 av Gunnar Wejke och Kjell Ödeen för HSB:s räkning. Byggnaderna uppfördes i etapper och Stålpennan 1 och 2 stod klar 1940, Stålpennan 3 och 5 (detta hus) 1942 och Stålpennan 4, som ritades om 1942, stod klar ca 1944. Wejke & Ödeen drev gemensam arkitektfirma mellan 1935 och 1953 och har ritat flera byggnader av hög klass i både Stockholm och Göteborg, där de gestaltade bebyggelsen på norra Guldheden som visades på utställningen Bo Bättre 1945. De ritade även en rad kontor och kontor åt Skandinaviska Banken runt om i landet.

FÖRENINGEN

HSB:s Brf Stålpennan

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen (HSB) Stålpennan i Stockholm (org. nr 702002-2237) innehar fastigheterna Stålpennan 1, 2, 3, 4 och 5. De fem bostadshusen bebyggdes 1939-45 och är belägna i Midsommarkransen. I föreningens fastigheter finns 60 bostadsrätter samt ett tiotal lokaler som hyrs ut till medlemmar och andra hyresgäster. Husen värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Denna HSB-förening har funnits sedan 1943 men tidigare som bostadsförening med fler hyresrätter.

Mark

Föreningen innehar fastigheterna genom tomträttsavtal, dessa avtal är nyligen omförhandlade 2019.

Förvaltare

Viss ekonomisk och administrativ förvaltning sker av HSB Stockholm. Personligt medlemskap i HSB Stockholm är nödvändigt för föreningens medlemmar enligt stadgarna.

Renoveringar

2020 - tvättstugerenovering. 2019 - Renovering av trapphus och källare med LED-belysning samt nymålning trapphus enl. professionellt framtaget färgsättningsprogram i 40-talsstil. Uppdaterad underhållsplan. 2018 - Installation av lås- och passersystem (med elektroniska nyckeltaggar). Webbokning till tvättstuga, hobbyrum samt lånemaskiner. Nya entrépartier i originalstil samt skärmtak. Installation av brandlarm i allmänna utrymmen. Utbyte av asbestdörrar i källare till branddörrar med glasruta för ökad trygghet. En bilpool med f.n. två elbilar på föreningens parkering. 2017 - Omgjutning och installation av trappvärme i yttre källartrappor. Dränering och isolering av samtliga husgrunder. Upprustning av parkeringen samt utökat med en parkeringsplats. Nya termostater och ventiler till radiatorerna, samt injustering av värmesystem. Rivning av entrésoprum vid samtliga portar. Installation av belysning på parkeringen, i trädgården samt på grillberget. 2015 - Stamspolning. Tillbyggnad av 43 balkonger. Avgasare och nytt expansionskärl till värmesystemet. 2014 - Våtrumsbesiktning. 2013 - Spolning och filmning av avloppens samlingsledningar. 2012 - Ny styr- och reglerutrustning värme och varmvatten. 2011 - Takrenovering. Radonmätning med lågt resultat. 2010 - Ny tvättstugeutrustning. 2009 - Ny tvättstugeutrustning. Godkänd OVK. 2008 - Justering av stamventiler för värmesystemet. Upprättad energideklaration. 2006 - Fasadrenovering av Stålpennan 1,4 och 5. 2004 - Nybyggnad av bastu. 2002 - Fuktmätning i badrum. 2001 - Installation av fjärrvärme. 1999 - Fasadrenovering av Stålpennan 2 och 3. 1985 - Byte av VA-stammar, byte till treglasfönster, byte av elstigare (enfas).

Kommande renoveringar:

Föreningen följer en underhållsplan. Kommande veckor ska trapphus renoveras (bl.a. Bäckvägen 79). 2021 undercentral. Stammarna uppges av föreningen vara i bra skick, men på längre sikt (ca 10 år) så kan det bli ett projekt.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 26 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 3 mkr. Föreningen har även intäkter från hyreslokaler, nästan en halv miljon kr. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 9.700 kr. För närvarande amorterar föreningen ca 348.000 kr/år, vilket är samma belopp som de får in i form av hyresintäkter på lokaler och förråd.

Avgifter

Man har tidigare höjt enligt index och inför 2021 sker det en mindre höjning om 1,2 % med ledning av underhåll som man planerat men som ej utförts under lång tid. Förhoppningen nu är att man inte behöver höja avgiften löpande som tidigare.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand efter styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden. Uthyrning av typen Airbnb tillåts ej.

Försäkring

Föreningen är försäkrad hos Protector med ett kollektivt bostadsrättstillägg för alla hushåll. Du behöver alltså inte teckna ett sådant tillägg själv.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av en anlitad städfirma. Utemiljön sköts av medlemmarna tillsammans. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Tvättstuga

Tvättstugan finns i källaren av Stålpennan 1, med ingång både från Bäckvägen 71 och från gårdssidan. Utrustad med två maskiner, två tumlare, ett torkskåp och en mangel. Den kommer renoveras i maj och får därefter bättre och fler maskiner.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör tvättstuga (Bäckvägen 71), cykelförråd (Bäckvägen 73, Pingstvägen 64), hobbyrum. Föreningen har grillplats, äppelträd och odlingsmöjligheter för dig som medlem. Bastu finns också vid Bäckvägen 73-75.

Sophantering

Hushållssoporna slängs i kärlen vid vändplanen (B73-75). Vid vändplan ligger också huset som rymmer källsortering.

Parkering

Parkeringen har i och med storrenoveringen utökats till 13 st platser varav två är uthyrda till bilpoolsföretaget M (f.d. Sunfleet). Elbilsladdare finns till samtliga platser och motorvärmaruttag till 10 st. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Fiberbredband finns förberett i alla lägenheter genom ett gruppavtal med Ownit AB. Du behöver alltså inte teckna något individuellt avtal. Ett analogt och digitalt basutbud finns för alla via Com Hem. Obligatoriskt tillägg om 100 kr/mån för detta.

Kontroll

Ovanstående grundas på officiell information från föreningen avläst 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På denna adress bor man mitt i triangeln Midsommarkransen – Aspudden – Telefonplan och kan i och med det ta del av alla de restauranger, caféer, små butiker, parker och annat som finns i dessa områden. Till mysiga Vinterviken och bad och klippor vid Mälaren är det heller inte långt. Kommunikationsmässigt kan man välja mellan flera olika tunnelbanestationer, och buss 147 som går till Liljeholmen trafikerar precis intill.