Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Bondegatan 74D Gårdshus
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 0.5 av 5, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 49 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 613 kr/mån Inkl. värme, vatten och bredband via Ownit. )

Bondegatan 74D Gårdshus

I FOGELSTRÖMS SPÅR – GÅRDSHUSCHARM FRÅN 1914 I SOFO

TEXT: MURÉN FOTO: ÖSTLING STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Sarah Gesarf
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bondegatan 74D Gårdshus
Område
Södermalm
Våning
0.5 av 5, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
49 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 613 kr/mån Inkl. värme, vatten och bredband via Ownit.

Allmänt om fastigheten

El
6 000 kr/år
Försäkring
2 800 kr/år
Total driftskostnad
8 800 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: AXEL BERGMAN 1914

Huset på Bondegatan 74, Kopparn 9, uppfördes 1915 av Stockholms stad och Daneliistiftelsen, för arbetande, mindre bemedlande kvinnor. Byggnaden ritades av Axel Bergman. Som arkitekt ligger han bakom en hel del flerfamiljshus i Stockholms stad, och många just för olika stiftelser. Innan han öppnade eget kontor bistod han Isak Gustaf Clason under arbetet med Nordiska museet. Kopparn 9 är en stor byggnad i fem våningar och med två gårdsflyglar om fyra till fem våningar. I huset fanns fyra trapphus och i anslutning till dem hade huset två wc på varje bostadsplan, och i källaren fanns tre badrum för de boende att dela på. Köken hade vatten och avlopp och centralvärme var indraget så standarden var ändå hög för att vara ett enklare hus från mitten av 1910-talet. Huset är idag ett fint exempel på ett nationalromantiskt färgat hus och har en fasad putsad i en röd kulör. Ovanför den centralt placerade portalen av ek omgiven av natursten syns texten DANELII-STIFTELSE. Huset har också två spetsiga burspråk och bredvid två rader av balkonger som är trapphusbalkonger till två av trapphusen. Dessa avslutas uppåt av spetsiga gavelpartier. Inte förrän 1978 gjordes en större ombyggnad av huset. Då slogs små lägenheter samman till större och alla fick ordentliga våtrum.

FÖRENINGEN

Brf Kopparn 9

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Kopparn 9. Föreningen upplåter 42 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lägenhet och 2 lokaler (140 kvm) med hyresrätt. Den totala boytan är 3 661,5 kvm. Husen ritades av arkitekten Axel Bergman och uppfördes 1914.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2000 samt tog över tomträtten.

Tomträtt

Föreningen innehar tomträtt. Tomträttsavtalet löper till 2026-12-31 och tomträttsavgälden uppgår till 375 000kr/år.

Förvaltare

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna Service Stockholm AB.

Urval renovering

1978 Stambyte, omfattande ombyggnad sker, med sammanslagning till större lägenheter. 2000 Bostadsrättsföreningen bildas och köper in byggnaden och övertar tomträtten. 2002 Vinden byggs om till 6 st lägenheter samt en ny lägenhet i suterrängplan. Utökning av förrådsutrymmen sker i samtidigt. Förnyelsearbete sker samtidigt med en ny takbeklädnad över långskeppet, målning av övriga takplåtar, nya varvtalsstyrda från fläktar samt nytt hissmaskineri inkl styrsystem. 2003-04 Installering av ny undercentral för fjärrvärme och montering av ny tryckstegringspump för tappvatten. 2005 Balkonger byggs till de flesta av lägenheterna. Omputsning och ny färgsättning på fasaderna samt målning av fönsterna utvändigt och renovering och målning av portarna. Hisskorgarna rustas upp och gården designas m med nya planteringar och nytt markarbete. 2012 Trapphusen renoveras och målas om. 2016 Cykel och barnvagnsrum renoveras och förses med cykelliftar (D-porten) och avsats för barnvagnar (a-porten). 2016-17 Föreningslokalen renoveras och byggs om till övernattningslägenhet. 2018 Delar av taket byts ut samt räcken till vindslägenheternas terrasser installeras, 2019 byte av två takfläktar, OVK-besiktning och energideklaration, partiellt stambyte av en stam i A-porten samt justerat avrinningen på en av altanerna i A-porten. Soprum samt port mot gatan har renoverat.

Kommande renoveringar

2021 Fönsterrenovering.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 7 579 444kr och föreningens totala boyta är 3661,5kvm vilket ger en ca 2070kr/kvm boyta. Föreningens totala lokal yta är 140kvm. Föreningens kassa enligt årsredovisningen 2019 är 2 458 485 kr. Inga avgiftsförändringar är beslutade. Överlåtelseavgiften får uppgå till högst 2,5 % och pantsättningsavgiften till högst 1 % av gällande prisbasbelopp. Överlåtaren av bostadsrätten svarar tillsammans med förvärvaren för att överlåtelseavgiften betalas. Pantsättningsavgift betalas av pantsättaren.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Parkering

Föreningen innehar inga parkerings- eller garageplatser. Boendeparkering längst gatorna, se Stockholm Stads hemsida för mer information.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa.

Städdagar och trappstädning

Föreningen har vår och höststädning gemensamt. Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga

En tvättstuga utrustad med fyra tvättmaskiner (varav en för grovtvätt), två torktumlare, två torkskåp och ett torkrum samt en mangel.

Gemensamma utrymmen

Gården är helt underbar med mkt yta att vistas på. Uteplats med möbler och grill. Sandlåda för de små. Cykelrum och barnvagnsrum finns. Föreningen har även en övernattningslägenhet som finns i källaren.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd om ca 3-4 kvm.

Bredband och Kabel-TV

Kabel-TV via Comhem. Föreningen äger ett nät som vi har avtal med Ownit (www.ownit.se). Bredbands­uppkoppling ingår i månadsavgiften. Genom Ownit finns även möjlighet att köpa IP-telefoni och/eller IP-TV.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande bedöms från fall till fall. Föreningen har idag ett sådant ägande med fördelningen 90/10.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från årsredovisningen 2019, stadgar, föreningens hemsida samt föreningens ordförande 2020-11-06. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du med ett toppenläge i SoFo, endast några minuter från Nytorgets folkliv men i ett lugnt och tyst gårdsläge. Åt alla håll finns trevliga och mysiga restauranger, barer och caféer, men också många parker som Vitabergsparken, Blecktornsparken, Vintertullsparken och Stigbergsparken. Att bo här ger en härlig mix av storstad och närhet till vatten och natur. Busshållplatser cirka 150 meter från lägenheten.