Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Tavastgatan 14
  [Område] => Södermalm - Mariaberget
  [Våning] => 2 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 48 kvm
förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 431 kr/mån inkl. värme, vatten och basutbud kabel-tv (+ 42 kr/mån i balkongtillägg) )

Tavastgatan 14

VÄLHÅLLEN TVÅA MED HÖRNLÄGE & BALKONG VID SÖDERS HÖJDER

FOTO: JOHANSSON STYLING: LINDHOLM TEXT: HENRIK

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tavastgatan 14
Område
Södermalm - Mariaberget
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
48 kvm
förvaltarens information
Avgift
2 431 kr/mån inkl. värme, vatten och basutbud kabel-tv (+ 42 kr/mån i balkongtillägg)

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Försäkring
4 164 kr/år
Övrigt
2 400 kr/år
Total driftskostnad
8 964 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Posten övrigt avser gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Bageri Petrus
Bästa bageriet med gudomliga bröd och bullar. Smörgifflarna <3
Monteliusvägen
För otroliga vyer (bra plats att spana in nyårsraketer från).
Mariatorget
Går igenom parken varje morgon på väg till t-banan och förundras alltid över de vackra, livfulla planteringarna som byts ut varje månad. Känns som att strosa genom en park i Paris.
Kalf & Hansen
Tror vi hämtat hem mat från Kalf & Hansen minst 50 gånger (alltid Stockhom – Veg med vitlöksmajo). Vällagad ekologisk mat med ingredienser efter säsong.
Folkbaren
Alltid så trevligt att börja kvällen med lite bubbel och folkspan på Folkbaren!

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: N. G. Kjellberg 1932

Det byggdes friskt i kvarteret Katthuvudet i skiftet mellan 1920- och 1930-talet. Här fanns tidigare en mängd äldre byggnader av det lite mindre formatet och dessa revs och fick lämna plats åt moderna stenhus i sex till sju våningar. För att släppa in mer ljus i lägenheterna, planerades den östra delen av kvarteret så att gårdarna öppnade upp sig mot Tavastgatan. Ett av husen som byggdes vid denna tid var Katthuvudet 29 som stod klart 1933 och det ritades av Kjellbergs arkitektbyrå. Kjellbergs arkitektbyrå drevs av N. G. Kjellberg som också arbetade tillsammans med arkitekten Waldemar Conradsson. I början av 1930-talet ritade kontoret ett flertal hus, bland annat på Mariaberget. Under eget namn ritade Kjellberg bland annat Tavastgatan 28 från sent 1930-tal. Fastigheten Katthuvudet 29 är ett typiskt exempel på arkitekturen vid denna tid - i mångt och mycket ett funkishus med kvardröjande klassicistiska drag. Huset har sex våningar med lokaler i bottenvåningen. Fasaden är putsad i en gul nyans med slätputsade fönsteromfattningar i brutet vitt. Den vackra öppna gården delas med grannföreningen på Tavastgatan 16 (även det huset är ritat av samma arkitekt). Föreningen har dessutom goda lokalintäkter i form av det attraktiva läget för lokaler.

FÖRENINGEN

Brf Katthuvudet 29

Antal lägenheter och lokaler

Brf Katthuvudet 29 (org. nr 716418-0940) är en s.k. äkta bostadsrättsförening och bildades 1983. Den består av 23 lägenheter upplåtna med bostadsrätt och 2 lokaler med hyresrätt. Bostadsarean uppgår till 1.076 kvm medan lokalytan är 72 kvm. Föreningen äger marken.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen och bostadsrättstillägg för medlemmar, hos Trygg Hansa.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Brf Ekonomen.

Ekonomi

Föreningen är lågt belånad med långfristiga skulder om ca 2,5 mkr vilket ger ett nyckeltal på ca 2.300 kr/kvm bostadsyta. Lokalintäkterna uppgick 2019 till 144 tkr. Bortsett avskrivningar gör man ett plusresultat likviditetsmässigt. Inga uppgifter om planerade avgiftsförändringar och inga nya lån är upptagna efter årsredovisningen 2019.

Gemensamma utrymmen

Cykelförråd, cykelparkering på gården, sop- och grovsoprum. Tvättstuga med tre tvättmaskiner och torkskåp.

Renoveringar

1990, byte av stammar och elstigar. 2000, renovering fasad. 2008, totalrenovering fönster. 2009, målning av tak samt renovering av vissa plåtdetaljer. 2012, renovering av fastighetens trapphus. 2015, renovering av enstaka fönster i utsatt läge. 2020, spolning avloppsstammar.

Kommande renoveringar

Föreningen har inga större beslutade renoveringar.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett förråd.

Balkongunderhåll

Obligatorisk avsättning för framtida balkongunderhåll om 42 kr/mån.

Bredband/tv

Bredband via Stockholms stadsnät. Kostnad för 100/100 Mbit/s är 199 kr/mån och för 1.000/1.000 Mbit/s 299 kr/mån. Kabel-tv via Com Hem. Basutbudet ingår i månadsavgiften.

Övrigt

Lägenheten är 1 ROK enligt lägenhetsförteckningen.

Kontroll information

Ovanstående information kommer från föreningens dokument samt från styrelsen 2020-12-03. Uppgifter som är av särskild vikt för spekulant bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Tavastgatan är ett av Södermalms äldsta gatunamn och här befinner du dig i vackra och anrika kvarter bland många kulturhistoriskt värdefulla fastigheter. Mariaberget är en av stadens vackraste platser och Bastugatans och Monteliusvägens vyer är några av de mest kända och avporträtterade. Här skådas Riddarfjärden, Gamla stan, Riddarholmen och Stadshuset från första parkett. Tavastgatan är en lugn oas och kullerstenarna gör att biltrafiken är sparsam. Närområdet är restaurang- och cafétätt. Rakt över gatan och snett emot huset ligger till exempel två guldställen, Magnolia och A Bowl.