Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Tornstigen 22B
  [Område] => Sundbyberg
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 53 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 4 304 kr/mån Inkl. värme och vatten. Obligatoriskt tillägg på 239 kr/månad för Bredband och TV. )

Tornstigen 22B

INVID TORNPARKEN - LJUS OCH LUFTIG GAVELTVÅA, MÖJLIG TREA, MED BALKONG

TEXT: MURÉN FOTO: ÖSTLING STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Sarah Gesarf
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tornstigen 22B
Område
Sundbyberg
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
53 kvm
Förvaltarens information
Avgift
4 304 kr/mån Inkl. värme och vatten. Obligatoriskt tillägg på 239 kr/månad för Bredband och TV.

Allmänt om fastigheten

El
2 000 kr/år
Försäkring
1 700 kr/år
Total driftskostnad
3 700 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Nils Sterner

De tre husen på Tornstigen 20–24 ritades som barnrikehus av Sundbybergs stadsarkitekt Nils Sterner. Samtliga lägenheter var 2,5-rummare om 53–59 kvm och hit flyttade familjer med många barn vilka fick subventionerad hyra baserad på antalet barn i familjen. Som mest bodde här över 130 barn i husens 36 lägenheter! I ett av husen fanns också ett daghem. Husen har tre våningar, två trapphus i varje byggnad och fasader klädda i rött tegel, vilket var vanligt vid denna tid. Nils Sterner (1904–1990) var stadsarkitekt i Sundbyberg under åren 1935–1945 och blev därefter chefsarkitekt vid Stockholms fastighetskontor. Han står ensam och i par med andra arkitekter bakom en mängd Stockholmsbyggnader, till exempel Tekniska nämndhuset och nya polishuset på Kungsholmen, centrumanläggningarna i Bagarmossen och Västertorp och radhusområdet Skönstaholm i Hökarängen. Under 1990-talet sålde Sundbybergs kommun fastigheterna och 2003 bildades Brf Tornbacka.

FÖRENINGEN

Brf Tornbacka

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen en äkta bostadsrättsförening och äger Maskinisten 1 i Sundbybergs kommun. Huset ritades 1943 av Nils Sterner. Föreningen består av 37 lägenheter, varav 33 är upplåtna med bostadsrätt (1 803 kvm) och 4 är upplåtna med hyresrätt (218 kvm). Föreningen har även lokaler med hyresrätt (106 kvm), av dessa är det en lokal på 59 kvm som hyrs ut som kontor (genererar en bra intäkt). Resterande 47 kvm är förråd (5-15kvm) som hyrs ut främst till medlemmar till en lägre kostnad. Alla dessa är f.n. uthyrda och vi har inget kösystem. Den totala boytan är 2 021 kvm och den totala ytan är 2 127 kvm.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen ombildades år 2003.

Mark

Till fastigheten hör en tomt på 4 392 kvm. (enligt POS-utdrag). Föreningens tomt innehar tomträtt. Tomträttsavgälden omförhandlas nästa gång vid årsskiftet 2023/2024 och uppgår till 596 000kr.

Försäkring: Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Stockholms Stads Brandförsäkringskontor.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Chinbo AB, en del av Fastum. Den tekniska förvaltningen sköts av POS Fastighetsvård AB.

Garage och parkering: Föreningen har inga egna parkerings- eller garageplatser, med det finns parkering i närheten. Boendeparkering i Sundbybergs kommun kostar 600kr/ månad för område E.

Urval renoveringar

2005 Stamrenovering av samtliga badrum och kök samt nya stammar i källare, Nya ytskikt i samtliga badrum, 2007 Renovering av tak & skorstenar samt ventilationskontroll, 2008 Installation av bergvärmepumpar som komplement till fjärrvärme vilket minskat kostnader för varmvatten och uppvärmning, 2010 Byggnation av balkonger, vilket skapat bättre möjligheter att vistas utomhus samt överlag ökat ljusinsläpp till lägenheterna, 2012 Ytrenovering och ny belysning i samtliga trappuppgångar, 2014 Fiberbredband installerades i samtliga lägenheter, Föreningen äger själva fibern vilket möjliggör byte av leverantör om detta skulle önskas i framtiden, 2016 Stödmuren mellan hus 22 och hus 24 har bytts ut, 2017 Stamspolning och OVK, 2019 Totalrenoverades taken på samtliga tre byggnader, renovering av skorstenarna och i samband med detta så tilläggsisolerades även vindarna, Installation av system för individuell mätning och debitering av el (gemensam el). - Genomfört och i drift, 2020 Fönsterrenovering (installerats solenergi i befintliga karmar.

Kommande renoveringar

Inga kommande renoveringar finns i dagsläget inplanerade.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2019 till 10 852 500 kr, vilket ger cirka 5 100 kr/kvm total yta. Överlåtelseavgiften får uppgå till högst 2,5 % och pantsättningsavgiften till högst 1 % av gällande prisbasbelopp. Överlåtelseavgift betalas av köparen och pantsättningsavgift betalas av pantsättaren.

Avgifter

Inga planerade avgiftsförändringar.

Ingår i avgiften

I avgiften ingår vatten och värme. Bredband och TV ligger som en separat avgift som är obligatorisk för varje lägenhet. Numera betalar man direkt till föreningen för elen. Ingen fast avgift. Det gör att man nu sparar ungefär 2000 kr/år mot tidigare system då man hade eget abonnemang hos Vattenfall.

Förråd

Lägenheten disponerar två förråd, ett källarförråd om cirka 3 kvm samt ett matförråd i källaren ca (1,4m * 0,5m) .

Gemensamma utrymmen

Det finns 2 st. tvättstugor, en i port 20 och en i port 24 där det i vardera tvättstugan finns 2 tvättmaskiner. I ena finns en torktumlare och i den andra finns ett torkrum. Föreningen har även cykelförråd och gemensamma utemöbler samt grillar på gården.

Bredband och TV

Avtal med Bahnhof för Internet och TV-grundutbud via Comhem. Kostnaden ligger som ett obligatoriskt tillägg på månadsavgiften och är 239kr/månad för 1000/1000 Mb. Fast telefoni och utökat TV-utbud kan tecknas av den enskilde.

Delat ägande och Juridisk personer

Delat ägande accepteras. Juridisk person som förvärvat bostadsrätt till en bostadslägenhet får vägras inträde i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, årsredovisningen från 2019, stadgar samt från ordförande. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Sundbyberg – staden i staden. Vid Tornparken bor du med bästa läge, centralt men lugnt och tyst. Högst upp i parken ligger arkitekt Ivar Tengboms fina vattentorn där Delibruket Flatbread serverar delikata pizzor med fin utsikt, ett av alla trevliga matställen i närområdet. Kommunikationsmöjligheterna är suveräna med tunnelbanan (station Duvbo) i kvarteret intill och dessutom finns pendeltåg, tvärbana och bussar, bland annat buss 515 till Odenplan, nära.