Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Klippgatan 14F
  [Område] => Södermalm - Sofia
  [Våning] => 0 av 5, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 37 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 1 976 kr/mån inkl. värme, vatten, gas, k-tv bas och bredband. )

Klippgatan 14F

YTEFFEKTIV FUNKISTVÅA MED HÖG MYSFAKTOR VID NYTORGET

TEXT: GUSTAFSSON FOTO: OZOLLAPA STYLING: MOTHER INTERIOR

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Klippgatan 14F
Område
Södermalm - Sofia
Våning
0 av 5, ej hiss
Rum
2 rum
Area
37 kvm
Förvaltarens information
Avgift
1 976 kr/mån inkl. värme, vatten, gas, k-tv bas och bredband.

Allmänt om fastigheten

El
4 500 kr/år
Försäkring
3 100 kr/år
Total driftskostnad
7 600 kr/år

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1929

Klippgatan 14, Bondegatan 45-47, Borgmästargatan 9, Åsögatan 174, Åsögatan 176 är Brf Ljuset. Ett helt kvarter. Projektet startade med att i november 1928 presenterade HSB fastigheten Ljuset på Södermalm i Vår Bostad, tillsammans med två andra så kallade “oktoberhus”. Namnet kom sig av att de flesta av HSB:s nybyggen då var inflyttnings bara i just oktober månad och bjöd på renodlad funkisstil, utan onödiga dekorationer. Det var under Stockholmsutställningen 1930 som svenska folket på allvar fick upp ögonen för funktionalismen, i folkmun kallad funkis. En stil som vid det laget redan slagit stort i Europa med slätputsade fasader och horisontella fönsterband - inte sällan inspirerade av Atlantångare och andra tekniska landvinningar.

Den västra delen av Ljuset, stod klar för inflyttning 1 oktober 1929. För ritningarna svarade ingen mindre än Sven Wallander. En konstnärsson född år 1890, som efter avslutade studier vid Kungliga Tekniska Högskolan och Konstakademien, kom att ägna stora delar av sin karriär åt HSB. En rörelse som han var med om att grunda och förblev trogen livet ut.

Ljuset är en stor fastighet om 4-5 våningar med en mängd trapphus, som till största del nås från gården. Fasaden pryds nedtill av bandrustik, med en putsad, röd nyans ovanför som enligt uppgift är ursprunglig. Det är även porten mot Borgmästargatan, i trä och glas. I hörnen återfinns stora hörnbalkonger som ursprungligen hade fronter av trådnät.

FÖRENINGEN

Brf Ljuset

Antal lägenheter och lokaler

Brf Ljuset är en äkta förening som äger fastigheterna Ljuset 1 och Ljuset 2. Föreningen upplåter 261 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lägenheter och 16 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts av CEMI Teknik AB.

Renovering i urval

2020 stamspolning, 2019 energideklaration genomförd, 2018 gårdsrenovering, 2017 OVK genomförd, 2016 utvidgat cykelrum, 2015 stamspolning, 2011-2014 fönsterrenovering och omputsning av fasad, 2010 ventilation, stamspolning, renovering av balkonger, omläggning av tak, ombyggnad av vindslokal till lägenheter, 2004 trapphusrenovering, 1996 rör och elstambyte,

Kommande renovering

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig fram till år 2040. Inga större projekt planeras inom den närmaste tiden.

Ekonomi

De långfristiga skulderna ligger på 3 301 kr/kvm/bostadsrättsyta. Snittet på Södermalm ligger kring 6000 kr/kvm. Intäkterna från lokalerna uppgår till ca 1,8 mkr/år. Avgiften betalas månadsvis i förskott, det finns inga beslutade avgiftsändringar.

Städdagar

Föreningen anordnar en städdag på hösten respektive våren.

Tvättstuga

Det finns sammanlagt fyra tvättstugor i källaren: tre bokningsbara och en drop-in. Tvättstugorna har två tvättmaskiner och en torktumlare var.

Gemensamma utrymmen

Den fina innergården är gemensam och under de varma månaderna finns här bord, stolar och grill till förfogande. I föreningen finns det tre gästlägenheter de boende kan hyra. Hyran är 150 kr – 350 kr/natt beroende på storlek. Cyklar förvaras i cykelrummet på Bondegatan 47 eller på innergården. Utöver detta finns två miljörum.

Överlåtelseavgift

Köparen betalar överlåtelseavgift om 1183 kr och en pantsättningsavgift om 473 kr tas ut.

Medlemskap:

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns mellan exempelvis sambos, med 25% som minsta ägarandel. En av ägarna förväntas bo i lägenheten.

Bredband och TV

Bredband ingår i avgiften och levereras av Ownit (1000 mbit/s). Kabel-tv är installerat och levereras av Com Hem.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2019 samt hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Sofo med omnejd är som ett enda stort superlativ! I dessa avslappnade kvarter, finns det verkligen något för alla. Här inleder du med fördel helgen med en skön morgonpromenad i den närliggande Vitabergsparken, som avrundas med en god frukost på kvarterscaféet Pom & Flora. Kanske fortsätter dagen med lite shopping eller en stöd-fika till, i det krog och café täta området som länge varit en av Stockholms mest självklara mötesplatser. Med flera riktigt bra restauranger utanför porten (populära NOOK ligger faktiskt i huset) och Nytorget minuter bort, är det väldigt lätt att vara spontan. Att Skånegatan på senare tid förvandlats till en blomstrande gågata sommartid gör knappast saken sämre. Lägg till det utmärkta kommunikationer, med flertalet innerstadsbussar i närområdet och Medborgarplatsen och Slussen på promenadavstånd.