Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Dalagatan 78B
  [Område] => Vasastan
  [Våning] => 2 av 4, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 99 kvm
Enligt uppmätning [Tomtareal] => [Avgift] => 3 822 kr/mån Inkl. Vatten, värme, Kabel TV och bredband )

Dalagatan 78B

VACKER OCH VÄLBEVARAD JUGENDVÅNING MED TRE KAKELUGNAR OCH BALKONG

TEXT: MURÉN STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Sarah Gesarf
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Dalagatan 78B
Område
Vasastan
Våning
2 av 4, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
99 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
3 822 kr/mån Inkl. Vatten, värme, Kabel TV och bredband

Driftskostnader

El
6 600 kr/år
Försäkring
4 674 kr/år
Övrigt
3 000 kr/år
Total driftskostnad
14 274 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
Driftkostnad under övrigt avser gas.

planskiss

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Erik Lallerstedt 1904-1905

Bostadshuset på Dalagatan 78, Midgård 8, ritades av arkitekterna Erik Lallerstedt och Sigurd Westholm. Ritningarna signerades 1904 och året därefter uppfördes huset. Erik Lallerstedt har också ritat den intilliggande Matteuskyrkan (samt ett flertal andra byggnader i Stockholm och ute i landet, där byggnaderna vid Kungliga Tekniska Högskolan räknas till hans främsta verk). Midgård 8 är byggt som ett hörnhus med en flygelbyggnad och tre trappuppgångar, A, B och C. Lägenheterna i uppgång A och B som vetter mot Dalagatan och mot kyrkan fick många stora rum, medan bostäderna i C-uppgången längst in blev mindre. Under tidigt 1920-tal installerades vattenklosetter och samtidigt revs gårdstoaletterna. En omfattande renovering genomfördes under 1940, då vattenburen värme drogs in och köken förseddes med vatten och avlopp. I samband med detta revs många kakelugnar. Hissar installerades i A- och B-uppgångarna under 1950- och 1960-talen. Huset är putsat i en gulbrun kulör och ansluter till kringliggande bebyggelse, med fönster och detaljer målade i rostbrunt. Det har diskreta men fina jugenddetaljer i fasaderna mot gatan och kyrkan, med portomfattningar i huggsten, infällda kakelplattor i fasadens färg, burspråk, listverk och gjutjärnsbalkonger. Mellan huset och den intilliggande kyrkan ligger en liten privat gata. Byggnaden är grönklassad i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att den är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

BRF Dalagård

Föreningen och antal lägenheter:

Brf Dalagård består av 30 lägenheter upplåtna med bostadsrätt, en lokal (73 kvm) samt en lägenhet med hyresrätt. Föreningen är en s.k. äkta bostadsrättsförening och äger fastigheten på adressen Dalagatan 78 A-C. Byggnadens totalyta uppgår till 2 893 kvm. Föreningen registrerades 1919-04-19.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Ekonomi

De långfristiga skulderna enligt årsredovisningen 2020 uppgår till 2 400 000 kr vilket ger en belåningsgrad på ca 849 kr/kvm bostadsrättsyta. Föreningen har en kassa på ca 1 627 888 kr. Inga avgiftsändringar planerade.

Gemensamma utrymmen

Gemensam tvättstuga som är belägen i källaren. Tvättstugan har tre tvättmaskiner, en torktumlare, en mangel samt ett stort torkskåp. Det finns även ett snickarrum i källaren och ett stort cykelförråd samt ett cykelstall med tak på gården.

Urval renoveringar

1979 Stambyten kök. 1987 Omputsning av fasad. 2002 Utvänding målning av fönster. 2007 Renovering av källare, byte av elservicekabel och ny elcentral, ny värmeundercentral. 2008 Omläggning yttertak, installation av säkerhetsdörrar i samtliga lägenheter, ombyggnad av tvättstuga och torkrum, installation av postboxar, inredning av vindsvåningar. 2010 Stambyte badrum. 2010 Byte av elstigar, 3 fas till samtliga lägenheter och montering av elmätare i källaren, indragning av fiber till samtliga lägenheter. 2012 Byte av stamventiler för värmesystemet samt montering av nya termostater, luftnipplar och justering av värmeflödet. 2014-2016 Målning av fönster – utvändigt, montering av spaltventiler i enlighet med OVK krav, partiell omputsning av gårdsfasad, renovering av grind. 2017 Installation av automatiska dörröppnare i A och B portarna. 2019 Vattenläcka från takterrasser och dörrpartier korrigerades. 2020 Låsbyte ( lägenhet & port), balkongbygge.

Planerade renoveringar

2021 Renovering av butikslokal.

Förråd

Tillhörande lägenheten har ett källarförråd om ca 4,5 kvm.

Bredband och kabel-tv

Kabel TV via ComHem och bredband via Stockholms stadsnät, upp till 1000/1000 Mbit/s som ingår i månadsavgiften.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Botema Fastighets AB och den och den tekniska förvaltningen sköts av BoBra Fastighets AB.

Försäkring

Fattigheten är fullvärdeförsäkrad genom Trygg Hansa och ansvarsförsäng för styrelsen.

Delat ägande/juridisk person

Föreningen accepterar inte juridisk person som medlem men godkänner delat ägande.

Överlåtelseavgift och pantsättningsavgift

Överlåtelseavgift får uppgå till högst 2,5 % och pantsättningsavgiften får maximalt uppgå till högst 1 % av det gällande prisbasbeloppet.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från stadgar, årsredovisningen samt föreningens ordförande, maj 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Det är verkligen inte alla förunnat att bo i ett område där det ständigt är liv på gator och torg, utan att det blir stökigt. Den som uppskattar små specialbutiker med hantverksverksamhet, antik- och vintage befinner sig här i ett mecka. Samma sak med utbudet av klassiska restauranger och caféer. Mittemot på Dalagatan finns ”lilla” Ritorno, bageri med liten cafédel, filial till klassiska, charmiga Ritorno på Odengatan. Stinas bageri i kvarteret (på Frejgatan) också mycket bra. Runt omkring finns skomakare, skräddare, kemtvätt, pizzeror och restauranger av olika slag. För lek och aktiviteter ligger Vasaparken nära, med pulkabacke och skridskobana vintertid. Ett besök på Sven-Harrys konsmuseum med fin uteservering är aldrig fel, ej heller närheten till Stadsbiblioteket. Kommunikationsmöjligheterna är de allra bästa. Nedgång till pendeltåg tvärs över gatan, och tunnelbana och massor av bussar vid Odenplan. Sist, men inte minst, att bo samma gata som Astrid Lindgrens gjorde, känns väldigt fint.