Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Anders Reimers väg 17
  [Område] => Södermalm - Reimersholme
  [Våning] => 0.5 av 7, hiss finns
  [Rum] => 1,5 rum och kök
  [Area] => 47,5 kvm
Förvaltarens information
Enligt lägenhetsregistret 1 rok [Tomtareal] => [Avgift] => 2 952 kr/mån Inkl. värme, vatten. En obligatorisk avgift om 41 kr/ månad tillkommer för bredband. )

Anders Reimers väg 17

REIMERSHOLMES BÄSTA LÄGE - SJÖNÄRA FUNKIS MED BALKONG

TEXT: MURÉN FOTO: OZOLLAPA STYLIST: LINGSELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Sarah Gesarf
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Anders Reimers väg 17
Område
Södermalm - Reimersholme
Våning
0.5 av 7, hiss finns
Rum
1,5 rum och kök
Area
47,5 kvm
Förvaltarens information
Enligt lägenhetsregistret 1 rok
Avgift
2 952 kr/mån Inkl. värme, vatten. En obligatorisk avgift om 41 kr/ månad tillkommer för bredband.

Driftskostnader

El
1 700 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Övrigt
2 500 kr/år
Total driftskostnad
7 200 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Kostnaden under övrigt avser gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Reimersholme hotell
Uteservering, bastu, jazzklubb, försäljning av ekologiska grönsaker. Missa inte deras undangömda naturvinsbar!
Långholmen
Naturen, koloniträdgårdar och strandbad.
Lasse i Parken
Som hämtat från Skansen, ett rött gammalt hus med restaurang, bar och framför allt en underbar sommaruteservering.
Långholmens museum, restaurang och hotell
Här var det fängelse fram till 1960-talet.
Stora Henriksvik och Carlshälls gård
Långholmens historiska caféer – missa inte våfflorna på Carlshäll!

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1943-1945

Brf Pålsundets hus uppförds av HSB och ritades av organisationens chefsarkitekt Sven Wallander. Wallander var även en av grundarna till HSB och har för dem ritat ett stort antal kända byggnader i Stockholm. Nummer 17 ligger längst västerut i raden av fem punkthus längs med Långholmskanalen. Den är en välbevarad 1940-talsbyggnad som inte har genomgått några större förändringar exteriört sedan byggnadstiden. Huskropparna är tvåfärgade i ljusröd och gulorange puts, medan bottenvåningen är klädd i släthuggen natursten. Även trapphuset är värt att nämna med sin spiralformade marmortrappa som omringar husets hiss med vacker karosseripanel. När Reimersholme planlades på 1940-talet förkastade stadsplaneraren Fred Forbat Stockholm stads förslag som innehöll ungefär dubbelt så många lägenheter och hus. Han såg till att husen på ön byggdes med ordentligt avstånd och grönska emellan. Därtill såg landskapsarkitekt Ulla Bodorff till att förstärka känslan av en skärgårdsö med bland annat pilträd vid kanalen och grönskande ekbackar och bevarade klipphällar mellan fastigheterna.

FÖRENINGEN

HSB:s Brf Pålsundet i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Brf Pålsundet i Stockholm äger fastigheterna Räkenholmen 1, 2, 3, 5, 7, 8, 12 och Kronoljan 1. Föreningen upplåter 439 lägenheter med bostadsrätt samt 74 lokaler med hyresrätt. Husen ritades av HSB:s chefsarkitekt Sven Wallander och uppfördes 1942-1945. Föreningen är en s.k. äkta bostadsrättsförening. Föreningens hemsida för mer information, https://palsundet.se/#.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen bildades 1942 och har ägt fastigheterna sedan de byggdes.

Förvaltare

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av HSB.

Renovering

1980-tal: Renovering av fasaden.

1990-tal: Byte av taken på låghusen.

1991-94: Byte av el-stigare och samtliga va-stammar i kök och badrum. Balkongerna renoverades också.

1998: Målning av fönster på höghusen.

2003: Målning fönster på låghusen.

2005: Omläggning av taket på höghusen.

2007: Ovk-besiktning av ventilationen i höghusen.

2009: Fönsterrenovering med byte till energiglas.

2010: Renovering av fönstren och injustering av värmesystemet. Byte av undercentral till fjärrvärme.

2011: Ovk-besiktning av ventilationen i låghusen.

2014: Balkong- och fasadrenovering påbörjades för samtliga fastigheter.

2015: Förbättringsåtgärder gällande ventilationssystemet.

2016: Omläggning av taket.

2017: Installation av fibernätverk. Slutförande av balkong- och fasadrenoveringen från 2014.

2018: Byte tvättutrustning i en tvättstuga. Byte bärlina i en hiss.

Kommande renoveringar

Föreningen planerar att förbättra trapphusen. Underhållsplan infördes för fastigheterna 2011 och uppdateras årligen. Titta under Dokument & Media i högerspalten.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår till 84 mkr vilket ger oss ett nyckeltal på 3 979 kr/kvm. Föreningen visade positivt resultat de två senaste åren (plus 2,05 mkr 2020 samt plus 1,74 mkr 2019). Lokalintäkterna uppgick 2020 till ca 2,3 mkr. Föreningen har beslutat att höja avgifterna med 3% under år 2022.

Avgifter

Värme, vatten och ett grundutbud för kabel-tv ingår. En obligatorisk kostnad för bredband om 41 kr/mån tillkommer avgiften.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Länsförsäkringar.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar två förråd, ett vindsförråd om ca 10 kvm golvyta och ett matkällarförråd på knappt 1 kvm på samma våningsplan som lägenheten.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Det finns 6 tvättstugor i föreningen varav en på samma våningsplan som lägenheten och den har 4 stora tvättmaskiner, 1 torktumlare, 2 stora torkrum. Cyklar och barnvagnar förvaras i särskilda cykel- och barnvagnsrum i källarplan. Föreningen har två gästlägenheter och en föreningslokal som hyrs ut till medlemmar. Det finns även en bastu med relaxrum och en badbrygga, ett gym/motionslokal med pingisbord och träningsutrustning samt en ateljéförening. Föreningen har något så ovanligt som en egen bokningsbar roddbåt, Pållan som kan lånas av de boende.

Garage/p-plats/mc samt kajak/kanotplatser

Föreningen har tre parkeringsplatser samt en garageplats som hyrs ut genom lottdragning när någon blir ledig. (För uthyrning finns 6 mc-platser inomhus, 1 garageplats, ca 15 kajak/kanotplatser i garage.)

Bredband och kabel-tv

Bredband levereras via fiber från Stockholms stadsnät. Samtliga bostäder har 200/200 mbit/s som levereras till en obligatorisk kostnad om 41 kr/mån. Kabel-tv levereras av Comhem och deras bas om ca 15 kanaler ingår i avgiften, därefter kan större paket köpas till.

Medlemskap

Medlemskap i HSB krävs ej.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från Årsredovisningen 2020, stadgar, föreningens hemsida samt från föreningens kontaktperson i april 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På denna adress bor du extremt nära vatten och fyra badbryggor, omgiven av bevarad natur med klippor och hundraåriga ekar och snudd på bilfritt. Här badar man året om från bryggorna och man kan paddla kajak eller låna föreningens roddbåt. På vintern fryser vattnet och man kan åka skridsko eller skidor, eller bara gå tvärsöver isen till Långholmen. På Reimers sydliga udde finns en grönskande backe där det åks pulka på vintern, picknickas på sommaren, och det anordnas aktiviteter som t ex yogapass eller operaföreställningar. Ön har en fantastisk ”bykänsla”. Varje år anordnas en kräftskiva för alla boende, med öns officiella husband – blåsorkestern. Ön har en hönsgrupp för den som vill ha färska ägg, och även en kaningrupp. Initiativet Hållbara Reimersholme (nominerat till Hornstullspriset 2022) jobbar för att Reimersholme ska bli Stockholms mest hållbara stadsdel med ökad biologisk mångfald, och anordnar bland annat Hållbara Reimersholme-dagen med bland annat loppis, tipsrunda om djuren på Reimers och workshops. Men det mest fantastiska med Reimers må ändå vara att man kan ligga på en badbrygga efter ett dopp, för att därefter på tio minuters promenerad komma till stadspulsen, till en film på Bio Rio, en lyxig drink på Tjoget eller äta gott på någon av områdets alla restauranger. Förutom det nära promenadavståndet till Hornstull trafikerar buss 54 och 66 Reimersholme, busshållplatsen ligger tre minuter hemifrån.