Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Hornsgatan 107
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 2, hiss finns
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 85 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 533 kr/mån ink värme, vatten, kabel-TV & bredband )

Hornsgatan 107

Optimalt planerade och nyrenoverade 85 kvm invid grönområden på Södermalm

TEXT:ERIKSSON STYLING:VANKAPPEL FOTO:WICHARDT

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hornsgatan 107
Område
Södermalm - Högalid
Våning
2, hiss finns
Rum
3 rum
Area
85 kvm
Föreningens information
Avgift
3 533 kr/mån ink värme, vatten, kabel-TV & bredband

Driftskostnader

El
3 600 kr/år
Försäkring
3 927 kr/år
Total driftskostnad
7 527 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Lars Bryde 1965

Husen i fastigheten Drakenberg 12 ritades 1965 av arkitekt Lars Bryde. På platsen fanns tidigare en blandad bebyggelse med mestadels mindre företag. Drakenberg 12 är tre klassiska 1960-talshus i sju till nio våningar och med fasader putsade i ljusa nyanser av gult eller rött. Byggnaderna ligger invid Tantolunden och är placerade så ljus och luft ska nå in i alla lägenheter. Arkitekten Bryde gick på KTH och öppnade 1959 sitt eget arkitektkontor. Till hans tidigare arbeten hör den hästskoformade centrumbyggnaden i Rågsved. Till hans senare produktioner hör byggnader i populära Ekensberg. Huset vid Hornsgatan 107 har en stor, öppen och lummig gemensam innergård med en fontän, sittplatser, lekyta och basketplan. I husen finns fyra tvättstugor i markplan, tre gästlägenheter, cykelrum, barnvagnsrum, festlokal och en hobbylokal.

FÖRENINGEN

Brf Draken 12

Föreningen

Brf Draken 12 (769604-0869) är en äkta bostadsrättsförening. Föreningens fastighet, Drakenberg 12, bebyggdes 1967 för Svenska bostäder och arkitekten var Lars Bryde. Föreningen innehar fastigheten med tomträtt; nuvarande avtal löper t.o.m. 2027. Föreningen förvärvade fastigheten 2002 för ombildning till bostadsrätt. På fastigheten finns 3 bostadshus innehållande 300 lägenheter. 13 lokaler (1 703 kvm) och 28 lägenheter upplåtes som hyresrätter (vilket är ett mycket stort dolt kapital).

Renoveringar i urval

2008-2009 Fasader och balkonger. 2010 Hissrenovering. 2010-2013 Byte av spillvattenledningar under husen samt uppfräschning av tvättstugor. 2011 Omläggning av tak, tilläggsisolering mm. 2015 Byte av radiatorventiler och intrimning av värmesystem. 2017 OVK-besiktning. 2019 Underhållsspolning av samtliga avloppsstammar (fortsättning från 2018), statuskartläggning av samtliga lägenheters badrum och avlopp, radonmätning godkänd, statusgenomgång av samtliga hissar. Fastigheten är inte stambytt, inga stambyten är planerade. Vid senaste genomgången 2019 konstaterades att stammarna är i förhållandevis gott skick. När det är dags kommer de att relignas.

Ekonomi

Föreningens ekonomi är god med lokalintäkter årligen. Man har flertalet hyresrätter kvar vilket är ett stort dolt kapital. Belåningsgraden är mycket låg. Föreningen amorterade sedan årsredovisningen för 2019 över 5 mkr på sina skulder och det kommer att synas i årsredovisningen för 2020. Under 2018 sänktes avgiften med 5% och det finns idag inga planer på några avgiftsändringar. Föreningen tar en pantsättningsavgift om 1 % av basbelopp per pant (476 kr) som debiteras pantsättaren samt överlåtelseavgift om 2,5 % av basbeloppet (1190 kr) som debiteras säljaren. Föreningen har inte planerat några större renoveringar, avgiftshöjningar eller upptagit några nya lån sedan den senaste årsredovisningen.

Gemensamma utrymmen

I varje hus finns cykelrum och ett barnvagnsrum. I källaren på Drakenbergsgatan 3 finns en hobbylokal. Föreningen har också flera tvättstugor, en miljöstuga och en lekstuga. Dessutom har föreningen tre evakueringslägenheter som - då de är lediga - går att nyttja som gästlägenheter för de boende (mot en avgift) och en lokal som går att hyra som festlokal (mot en avgift).

Städning

Trappstädning sköts av städfirma.

Förråd

Bostadsrätten disponerar ett källarförråd. Dessutom finns det möjlighet att hyra ytterligare förråd av föreningen f.n är det kö på dem.

Garage

Det finns inget garage som tillhör föreningen, men det finns garageplatser på Lignagatan för 2500 kr/mån.

Bredband och kabel-tv

I fastigheten finns fibernät installerat och föreningen har ett gruppavtal med Ownit. I avgiften ingår 100/100 Mbit. Kabel-TV finns från ComHem.

Medlemskap

Föreningen godkänner ej juridisk person som medlem. Föreningen godkänner delat ägande.

Hemsida

https://www.brfdraken12.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, kontakt med styrelsen 2020-01-08 och årsredovisning 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Mitt i Hornstullspulsen och samtidigt på badrocksavstånd till bad och bastu i Tanto finner vi vårt hem på Hornsgatan 107. Den uttänkta placeringen med utsikt över Tantolunden, dess grönska och kolonistugor ger en härlig kontrast till 1960-talsarkitekturen och stadslivet runt Hornstull med allt vad det innebär av nöjen, restauranger, shopping, service och kommunikationer. Sommartid är Hornstulls marknad och Boulebar begivenheter i närheten. Det är svårt att hitta en mer omtyckt parklek än Draken, med både hundpark, fotbollsplan, fontän och skatepark. Strax intill bostaden ligger omtyckta blomsterhandeln Kaprifol dit hela Södermalm vallfärdar för blomsterinköp.