Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Palandergatan 51
  [Område] => HAMMARBYHÖJDEN
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 47 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 350 kr/mån Inkl. Värme, V/A & Kabel-tv bas. Obligatoriskt tillägg om 175kr/månad tillkommer för bredband. )

Palandergatan 51

TRIVSAM OCH VÄLPLANERAD FUNKIS MED BALKONG

FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Palandergatan 51
Område
HAMMARBYHÖJDEN
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
47 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 350 kr/mån Inkl. Värme, V/A & Kabel-tv bas. Obligatoriskt tillägg om 175kr/månad tillkommer för bredband.

Driftskostnader

El
3 300 kr/år
Försäkring
2 700 kr/år
Övrigt
3 024 kr/år
Total driftskostnad
9 024 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
Övrigt avser gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

NACKARESERVATET
TBILISIS HÖRNA
MATATELJÉN – PÅ KORT PROMENADAVSTÅND

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Archibald Frid, 1942

Huset på Palandergatan 47–51, Klokryparen 7, uppfördes under åren 1942–1943 och ritades av arkitekt Archibald Frid (1905–2000) som var en produktiv arkitekt, aktiv från 1930-talet till slutet av 1960-talet. Han drev egen verksamhet i Stockholm från 1935 men var även verksam som stadsarkitekt i Mariefred. Klokryparen 7 är ett bostadshus i tre våningar med en rödbrun spritputsad fasad och tre trappuppgångar. En liten trappa leder upp till varje entré.

FÖRENINGEN

Brf Fästingen

Antal lägenheter och lokaler

Brf Fästingen en äkta förening på adresserna Palandergatan 47-51. Föreningen består av ett flerbostadshus på fastigheten Klokryparen 7. Föreningen består av 18 lägenheter varav 17 är upplåtna med bostadsrätt och 1 hyresrätt. Det finns även en hyreslokal i föreningen. Den totalt boytan är 804 kvm och lokalen är 95 kvm. Föreningen registrerades 2008.

Mark

Föreningen har ett tomträttsavtal som omförhandlades i år. Den kommer ökas succesivt och om ett par år landa på ca 140 000kr/år.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning sköts av Bostadsförvaltning Sverige AB.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos IF Skadeförsäkring. Styrelsen är där igenom även ansvarsförsäkrad.

Urval renoveringar

Renovering av tvättstuga, 2021. OVK godkänd, installation av solceller på taket, 2020. Service fjärrvärmecentral, ny vattenledning, OVK-arbete, 2019. Renovering av hyresrätt, elstambyte i hela fastigheten till 3-fas, 2018. Stamspolning, 2016. Fasadrenovering, 2013. Fönsterrenovering (3-glas energifönster), 2012. Takrenovering, 2010. Stambyte, 1996-97. Läs i årsredovisningen för ytterligare information om utfört underhåll.

Kommande renoveringar

Just nu pågår en relining av avloppsstammarna i huset. Port 51 påbörjas i mitten av september och då kommer lägenhetens avlopp vara avstängt i ca 2 veckor. Sent 2021 eller 2022 planeras även målning av trapphus samt byte av ytterportar. En ny energideklaration kommer göras under året då solcellerna börjat producera el. Samtliga kommande renoveringar finansieras genom egna medel från egen kassa, inga nya lån tas upp! Avgifterna planeras vara oförändrade.

Ekonomi

Föreningen har stabil ekonomi och har utfört många kostsamma renoveringar de senaste åren. De har långfristiga skulder på ca 7,4 mkr vilket ger en belåning på ca 8 200kr/kvm boyta. Hyresrätten ses som en dold tillgång och dessutom har föreningen ca 2,8 mkr i kassa & bank. Det finns inga planer på att ta upp ytterligare lån eller förändra månadsavgifterna.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam trädgård utanför huset. Det finns pallkragar att odla i, äppelträd, grillar och utemöbler. En gemensam tvättstuga finns i källaren, utrustad med 2 maskiner, 1 torktumlare samt ett torkrum. Digitalt bokningssystem finns. Det finns även ett cykelförråd.

Parkering

Boendeparkering gäller längst gatorna, se Stockholm Stads hemsida för mer information.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Värme, V/A, kabel-tv bas från ComHem ingår i avgiften. Det tillkommer ett obligatoriskt tillägg om 175kr/månad för bredband. Bredbandet levereras från ComHem, 100/10 mbit. Från och med mars 2021 har medlemmarna elavtal direkt med föreningen och de individuella elavgifterna till Ellevio försvinner. En besparing på ca 1000kr/år per lägenhet.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Köpare betalar överlåtelseavgift om 2,5% av prisbasbeloppet samt en pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet. Föreningen godkänner andrahandsuthyrning samt enligt stadgarna.

Juridisk person, delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns med en minsta ägarandel om 10%.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, stadgar samt senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Föreningens hemsida: https://sites.google.com/view/fastingen/start.

OMRÅDET

Här bor du i ett lugnt område som både är nära stan och naturen. Den friluftsintresserade har nära till både Nackareservatet och Hammarbybacken. Station Skärmarbrink trafikeras av både linje 17 och 18 vilket gör att man tar sig extremt snabbt in till centrala Stockholm. Med cykel tar det tio minuter till Skanstull. Det är också enkelt att ta sig till Globenområdet med shopping, matställen och evenemang. För den som har bil brukar det vara lätt att hitta parkering på Palandergatan.