Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Wargentinsgatan 5B
  [Område] => Kungsholmen
  [Våning] => 1 av 6, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 41 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 388 kr/mån )

Wargentinsgatan 5B

OPTIMALT PLANERAD FUNKIS I CENTRALT OCH LUGNT LÄGE

FOTO: JOHANSSON TEXT: LUNDGREN STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Wargentinsgatan 5B
Område
Kungsholmen
Våning
1 av 6, ej hiss
Rum
2 rum
Area
41 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 388 kr/mån

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Restaurang Agnes
Fin kvarterskrog 100 m ifrån lägenheten
Jens&Viktor
Bästa glassen!
Grubbensparken
En riktigt mysig oas för allt från en promenad till en söndagspicknick
Miss Wargentin
Precis utanför grinden finns denna vegetarisk/veganska lunchrestaurang.
KRUBB
Bästa burgaren!

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1932

På tomten Smultronet 5 och granntomten Smultronet 4 uppfördes 1932 en funkisfastighet för Brf Järnvägsmannen som var en HSB-förening. Byggnaderna, tre till antalet, ritades av Sven Wallander, som var chef för HSB:s arkitektkontor och den person som ritade det mesta åt rörelsen vid denna tid. En av byggnaderna har fasad mot Celsiusgatan, en mot Wargentinsgatan och en är ett gårdshus däremellan. Samtliga byggnader har sex våningar och under finns en underbyggd gård där det bland annat finns garage. Husen är i elegant funkisstil sär särskilt portiken mot Wargentinsgatan imponerar. Föreningen strävar efter att återskapa de funkisdetaljer som vid tidigare renoveringar bytts ut eller förverkats. Husen har till exempel målats om i ursprungsfärgsättning, balkongerna fått tillbaka sina småsinuskorrugerade fronter och i trapphuset på Wargentinsgatan har man hittat väggmålningar från 1930-talet som nu tagits fram under flera lager färg och renoverats.

Brf Järnvägsmannen är en stor förening med 417 lägenheter som samtliga är bostadsrätt, samt 23 hyreslokaler. För de boende finns en mängd gemensamma faciliteter som en stor föreningslokal med kök som går att hyra, bastu med dusch och omklädningsrum, fem bokningsbara och två obokningsbara tvättstugor, flera cykel- och barnvagnsförråd och återvinningsrum. Föreningen har ett stort garage i huset där det som boende går att ställa sig på kö för en plats. Innergården är en levande plats med flera sittgrupper och grillar, cykelställ och lekplats. Här finns fler träd, rhododendronbuskage, syrener, magnolior och rosor och rabatter med vårlökar och perenner.

FÖRENINGEN

Brf Järnvägsmannen

Antal lägenheter och lokaler

Brf Järnvägsmannen i Stockholm äger fastigheten Smultronet 3. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. I föreningen finns 416 lägenheter varav samtliga upplåtes med bostadsrätt, storleken varierar från 1 till 5 rok. Det finns även 23 hyresrättslokaler.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten redan 1929.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB Stockholm.

Utförda renoveringar

1982 renoverades fasaden på gamla fastigheten. I samband med detta byttes de ursprungliga träportarna ut mot de idag befintliga portarna i aluminium.

1987-1989 renoverades kungsbalkongerna.

1989 renoverades gården mellan de nya fastigheterna.

1991-1993 byttes el-stigare och samtliga V/A-stammar i kök och bad. Föreningen lät måla om samtliga trapphus samt bytte armaturer i dessa. Under samma period inreddes en ny föreningslokal, två bastur, sju nya tvättstugor inreddes och fastigheternas ventilationsanläggningar renoverades.

1994 målades undersidorna av balkongerna i de nya fastigheterna.

1995-1996 målades samtliga fönster.

1996 iordningställdes och planterades gården invid gamla fastigheten och man installerade säkerhetsdörrar.

1996-1999 byttes samtliga tak.

1997 renoverades stora trappan vid Wargentinsgatan 5 A.

1998 reparerades putsskador på de nya fastigheternas fasad.

1999 målades fönster mot gården i den gamla fastigheten.

2000 installerades en ny fjärrvärmeanläggning och den stora trappan vid Wargentinsgatan 5 E renoverades.

2001 spolades samtliga avloppsstammar i de nya fastigheterna och sex tvättmaskiner installerades i föreningens tvättstugor.

2004 installerades sex torktumlare till föreningens tvättstugor.

2005 installerades nio tvättmaskiner till föreningens tvättstugor.

2006 spolades samtliga avloppstammar i den gamla fastigheten.

2006-2007 renoverades fönster.

2009-2010 renoverades de nya husens fasader mot gård och gata. Balkongerna och balkongräckena på de nya husen renoverades vid samma tillfälle.

2012-214 omfattande renovering av gården.

2013-2014 renovering av garage, gårdsbjälklag samt efterföljande iordningställande av gården. Samma år utfördes en omfattande renovering av föreningens bastuavdelning.

2016 uppförande av balkonger på Zettervallhusets gårdssida. Restaurering av entréerna i Wallanderhusen.

2017 pågående omfattande renovering av föreningens samtliga fönster vilken planeras vara klar till 2019.

Ekonomi

Järnvägsmannen är en gammal och stabil HSB förening. Belåningsgraden är låg med endast 5 973 kr/kvm/bostadsyta. Under 2016 sänktes avgifterna med 5 %.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Överlåtelseavgift

En överlåtelseavgift tas ut om ca 1568 kr som betalas av säljaren. Vid belåning av bostaden tas en pantsättningsavgift ut om ca 672 kr/pant.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via IF försäkring.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Förråd

Till lägenheten finns ett rymligt vindsförråd om ca 2 x 2,5 m golvyta (säljarens uppgift) delvis under snedtak.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har fem tvättstugor som kan bokas och två som ej kan bokas (drop-in). De bokningsbara tvättstugorna är utrustade med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. De ej bokningsbara tvättstugorna är utrustade med tre tvättmaskiner, tre torktumlare, ett torkskåp och en mangel samt torkrum.

I övrigt finns en föreningslokal med kök och plats för 50 gäster som kan hyras till en kostnad om 300 kr/dygn (även en depositionsavgift) samt två nyrenoverade basturum med dusch och omklädningsrum. Basturummen finns i källaren en trappa ner, till vänster om ingången till Wargentinsgatan 5 E. Bokning sker i kalendern som sitter på anslagstavlan i entrén.

Cykelställ finns på gården och det finns även flera cykelrum som är låsta. Barnvagnar får placeras i cykelrummet på Wargentinsgatan.

Dessutom finns en fin, arkitektritad och levande innergård med fem uteplatser, cykelställ, lekplats med sandlåda, flera grillar och utemöbler. Gården har en omväxlande vegetation med stora träd, rhododendronbuskage, rosor, syrener och magnolior som stomme samt vårlökar och perenner till prydnad. På våren blommar trollhassel i rhododendronbuskagen.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen är ansluten till kabel-TV via ComHem och bredband via Ownit (100/100 Mbit/s). Bredbandsavgiften debiteras 65 kr/mån separat på avgiftsavin men är inkluderad i angiven avgift för denna bostad.

Parkering:

Under gården finns ett stort garage med ca 130 platser. Plats kan hyras till en kostnad om ca 2 500 kr/månad. Garageporten och rampen ner nås via Celsiusgatan.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Delat ägande

Delat ägande godkänns men samtliga ägare ska vara bosatta i bostadsrätten.

OMRÅDET

Det centrala läget är en av de största fördelarna med detta boende. Här bor du mitt på östra Kungsholmen, går till Hötorget på en kvart och har en mängd trevliga restauranger, caféer och bagerier i de närmaste kvarteren. Det är även ett lummigt och grönt område med både Polishusparken och Kronobergsparken nära, men även Kungsholms strand och Norrmälarstrand och flera fina motionsstråk längs vattnet. De omgivande kvarteren är levande och trevliga gator med många mindre unika butiker, och Fridhemsplan och Västermalmsgallerian bjuder på varuhus och galleriashopping. Kommunikationerna utgör också ett stort plus, med närhet till både gröna och blå linjen och flera busslinjer. Du har dessutom promenadavstånd till centralen och cityterminalen.