Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Simrishamnsvägen 12, vån 6 av 6
  [Område] => Hammarbyhöjden/Björkhagen
  [Våning] => 6 av 6, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 54 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 687 kr/mån Obligatorisk avgift om 62 kr/mån avseende fiber tillkommer )

Simrishamnsvägen 12

LJUV FUNKISTVÅA MED HIMLEN RUNT HÖRNET

FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN TEXT: ENGSTRÖM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Erica Lamberg
Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Simrishamnsvägen 12, vån 6 av 6
Område
Hammarbyhöjden/Björkhagen
Våning
6 av 6, hiss finns
Rum
2 rum
Area
54 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 687 kr/mån Obligatorisk avgift om 62 kr/mån avseende fiber tillkommer

Allmänt om fastigheten

El
1 500 kr/år
Försäkring
900 kr/år
Total driftskostnad
2 400 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

DET MYSIGA NYSTARTADE VEGANCAFÉT
SÖDERBYSJÖN
eller ja, hela Nackareservatet är fantastiskt
YOGASTUDIO
PIZZA OCH SUSHIRESTAURANG
CAFÉT
det klassiska gamla caféet som har funnits i alla år där hela området känner ägaren
CATO
en katt som hela området känner som kallas Cato. Den hälsar på pendlarna vid tunnelbanan på morgonen. Helt enkelt är livet i Björkhagen som att bo i en idyllisk liten by fast 10 min från stan.

Arkitekturen

Arkitekt: Carl Edvin Sandberg 1948

Svenska Bostäder började bygga hyreslägenheter i Björkhagen 1946, då med byggherre AB Baltzar Lundström. Sammanlagt byggdes 26 bostadshus, med värmecentral, centraltvätt, bastubad och butiker. De första hyresgästerna flyttade in 1 augusti 1947. Därmed var detta punkthus i gott sällskap när Svenska Bostäder lät uppföra den ett par år senare. Arkitekt var Carl-Evin Sandberg och fastigheten är ett av fyra punkthus i sex våningar som har byggår 1948-1949. Fastigheten, Virvelvinden 1, har en fasad i rött tegel med mönstermurningar runt fönster och port som dekorationer. Huset har utskjutande byggnadskroppar åt två väderstreck, med separata takfall. Generellt får punkthusen vid den här tiden goda ljusförhållanden och fria utblickar från lägenheter runt om då sex eller sju våningar var vanligt, det gäller även detta boende. Entrén är indragen med en stiligt glasad ekport med sidoljus. Balkongerna fick också en dekorativ uppgift till fasaderna, här finns de ursprungliga fronterna av småsinuskorrigerad plåt och dess smäckra smidesräcken bevarade som en fin detalj.

Brf Virvelvinden bildades 2001 består av 108 lägenheter och fyra lokaler, varav två hyrs ut. I huset finns därmed utrymme för en samlingslokal samt en övernattningslägenhet, tillgänglig för gäster i huset. En gemensam tvättstuga finns här, liksom flera grönskande uteplatser och lekplatser.

FÖRENINGEN

Brf Virvelvinden

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Virvelvinden 1 och Orkanen 1. Föreningen består av 108 lägenheter, varav 87 är upplåtna med bostadsrätt och 21 är upplåtna med hyresrätt. Föreningen har även 2 lokaler.Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1948 av arkitekt Carl Evin Sandberg.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen ombildades år 2001.

Mark

Föreningens tomt innehar tomträtt.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB.

Garage och parkering

På gatorna i området råder avgift kl. 7-19, taxa 4. Boendeparkering finns tillgängligt för 500 kr per månad.

Renovering

1997 gjordes stambyte i fastigheterna

1997 elinstallationer moderniserades

1997 hissarna renoverades

1997 balkongerna renoverades

1995 undercentraler monterades

1997 yttertaken renoverades

2010 Ny modern tvättstuga placerad i anslutning till husen

2010 Ny miljöstuga med många sorteringsmöjligheter

2011-jan 2012 Färdigställande av stor samlingslokal i hus 21 och gästlägenhet

2016 Samtliga balkonger i föreningens fyra fastigheter har avlägsnats och ersatts med nya betongplattor och nya högre räcken enligt nuvarande säkerhetsföreskrifter.

Kommande renoveringar

2021 – Byte av maskiner i tvättstugan

2024 – Byte av torkskåp i tvättstugan

2022 – Byte av hissmaskin

2027 – Vidare mer omfattande hissrenovering när det behövs samt byte av fönster

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2018 till cirka 26 milj kr, vilket ger cirka 3 800 kr/kvm boyta. Snittet på en normal belåningsgrad ligger på ca 6 000 kr/kvm. Den sammanlagda ytan för föreningens hyresrätter uppgår till 1 171 kvm med ett betydande marknadsvärde vid en framtida ev. avyttring.

Avgifter

Inga beslutade avgiftshöjningar.

Förråd

Ett större vindsförråd och ett mindre källarförråd.

Gemensamma utrymmen:

I entréplan finns det barnvagnsförråd. Cyklar placeras i cykelställ eller i förråd inomhus i mån av plats. Gemensamhetslokal med ordentligt kök och toalett går att hyras för fest. Finns även övernattningslägenhet som kan hyras för 300 kr per natt. Tvättstuga i separat hus vid vändplanen, utrustad med fyra tvättmaskiner, två torktumlare, två torkskåp och en mangel. Det finns också flera gemensamma uteplatser utanför husen.

TV och bredband:

Husen är anslutna till Com Hem för kabel-TV och bredband samt fiber 1000/1000Mbit från Stockholms Stadsnät

Andrahandsuthyrning:

Får ske efter tillstånd från föreningen.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och årsredovisning, samt har stämts av med styrelsen 2020-09-18. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Björkhagen är ett trivsamt område med gott om 40- och 50-talsarkitektur. De flesta husen här är flerfamiljshus som är byggda mellan 1948 och 1952, men här finns även radhus och nybyggnationer i en fin blandning. Gårdarna är traditionellt byggda med mycket växtlighet, området har gott om uppvuxna träd och parker mellan husen. Björkhagen ligger också granne med Nackareservatet, så här är det nära till skogen; reservatet bjuder på otaliga promenadstråk, bärplockning och badsjöar. Söderbysjöns sandstrand och klippor är härliga, liksom Hellasgårdens bad och bastu året om. Vintertid finns det gott om skidspår runt knuten och Sörmlandsleden går genom Björkhagen, för den som vill vandra längre. Grönområdet Nytorps Gärde runt hörnet är förstås också en tillgång, med öppna ytor och utomhuspool. Kärrtorps IP ligger inte långt borta och i Björkhagen finns också en yogastudio samt ett gym.

Björkhagen kan även stoltsera med Markuskyrkan, ritad av Sigurd Lewerentz räknas den som en av höjdpunkterna i 1900-talets brutalistiska arkitektur och väl värd ett besök. Ytterligare en attraktion är Björkens Konditori som serverar bakelser med anor. Också Bonne Femme stenugnsbageri är att rekommendera i dessa krokar.

Björkhagen ligger längs Linje 17 och det är nära till närliggande förorter, Hammarbyhöjden, Kärrtorp, Bagarmossen och Skarpnäck. Från denna adress har du ett par minuter till tunnelbanestationen och du är vid Slussen på 11 minuter. Cyklar du till stan är du på Söder inom 20 minuter.