Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Folkungagatan 78, 4 tr
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 4 av 6, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 92 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 4 634 kr/mån inkl. värme och vatten )

Folkungagatan 78

JUGENDTREA MED BURSPRÅK OCH BALKONG I SÖDERLÄGE

FOTO: JOHANSEN STYLING: LINDHOLM TEXT: SCHUMACHER

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Folkungagatan 78, 4 tr
Område
Södermalm - SoFo
Våning
4 av 6, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
92 kvm
Föreningens information
Avgift
4 634 kr/mån inkl. värme och vatten

Driftskostnader

El
5 000 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
8 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Fjällgatan
Promenad, utsikt och glass
Nytorget
Pulsen och restauranglivet
Hammarströms fisk
En pärla runt hörnet på Östgötagatan 31
Wirströms Järn & Färg
Öppet 365 dagar om året
Rot
Fristående matbutik med omtanke som ledstjärna

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sam Kjellberg 1906-1910

Fastigheten Båtsmannen Större 6 på Folkungagatan 78 består av ett gatuhus och ett gårdshus. De första ritningarna till hus på tomten signerades 1906, därefter gjordes nya ritningar 1910 varifrån byggnaderna uppfördes. Arkitekt var Sam Kjellberg. Ovanpå gatuhusets bottenvåning med restauranglokal finns fem bostadsvåningar plus vindsvåning och en putsad beigefärgad fasad med två burspråk. År 2016 bildades Brf Båtsmannen Större 78 tillsammans med grannhuset på Folkungagatan 72. Föreningen består av 33 lägenheter med bostadsrätt och 5 lägenheter och 8 lokaler med hyresrätt, dessutom har man 4 garageplatser (1 ledig just nu) i nummer 78. Gemensam tvättstuga finns i gårdshuset. Innergården har nyligen renoverats till en trivsam plats med pergola, planteringar och utemöbler med både matgrupp och loungemöbler. Här kan grannar träffas och man har en mysig plats för middagar utomhus med vänner. Planteringarna sköts och underhålls av en granne som är trädgårdsarkitekt. För husets yngre invånare finns en liten kiosk att leka i. Trapphuset är också nyligen renoverat i återskapad stil med nytt golv och nya ytskikt och armaturer med modern sekelskifteskaraktär. Automatisk dörröppnare underlättar när man kommer hem med matkassar, barnvagn etc. Hiss finns också.

FÖRENINGEN

Brf Båtsmannen Större 78

Antal lägenheter och lokaler

Brf Båtsmannen Större 78 är en s.k. äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheten Båtsmannen Större 20 och Båtsmannen Större 6 år 2016. Föreningen består av ett gathus och ett gårdshus beläget på Folkungagatan 72 samt ett gathus och ett gårdshus beläget på Folkungagatan 78 och omfattar 33 lägenheter med bostadsrätt, 5 lägenheter med hyresrätt, 5 lokaler med hyresrätt samt 3 garageplatser, mc-plats och elcykelplatser.

Förvaltare

Föreningen förvaltas av Nabo.

Mark

Föreningen äger marken där deras hus står och berörs inte av tomträttsavgäld.

Tv och bredband

Fiberuppkoppling ingår i månadsavgiften.

Parkering

Garage med tre platser finns och en plats kostar 1 800 kr/mån. Infart från Folkungagatan 78. Här finns även plats för mc och elcykel.

Renoveringar

Under 80-talet gjordes större renoveringar då större delen av elinstallationer, vattenledningar och avloppsrör byttes ut. Även fasadrenovering, takrenovering och byte av fönster utfördes. Vidare har värmeundercentralen bytts ut. Under 2018 färdigställdes två vindslägenheter. Slutreglering gav ytterligare en intäkt till föreningen om 270 000 kr. I samband med bygget av vindslägenheterna genomfördes även en renovering av intilliggande tak. Under 2018 färdigställdes även badrumsrenovering stammarna byttes bland annat i denna lägenhet. 2019 balkongbyggnation. 2020 Nyrenoverat trapphus i tidsenliga färger. 2021 installation fiber. 2022 fasadrenovering. Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig till 2050.

Ekonomi

Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar. Föreningen har långfristiga skulder på ca 47,4 mkr och kassa på ca 5 mkr. Föreningen amorterar 150 tkr/kvartal (dvs 600 tkr/år) på lånen och planerar en större amortering på 2 mkr i juni. Lånen balanseras av dolda tillgångar i 5 hyresrätter (452 kvm) och goda intäkter från lokaler. Hyror från lokaler och hyresrätter inbringade ca 1,8 mkr 2020. Vid föreningens bildande genomfördes en besiktning av byggnaderna som fastställde underhållsbehovet för de första tio verksamhetsåren till ca 10 mkr och motsvarande medel avsattes i kassan.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga med maskiner i gott skick (dubbla tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och mangel), samt barnvagnsrum i gathuset, cykelrum samt ytterligare cykelförvaring på gården. På gården finns även grill och sittgrupper.

Juridisk person/delat ägande

Föreningen accepterar ej juridisk person som medlem men tillåter däremot delat ägande.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett källarförråd om ca 2,5 kvm.

Kontroll

Ovanstående uppgifter grundas på årsredovisning 2021 samt kontroll med föreningens styrelse den 25 maj 2022. Uppgift som är av stor vikt för spekulant bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i kvarter omöjliga att tröttna på, i ständig förändring och utveckling. Mitt emellan alla grönområden och parklekar finns alla tänkbara butiker och restauranger. Här lever man ett okomplicerat liv med närhet till allt man behöver. Man har också nära till bra kommunikationer, en stor och välsorterad ICA-butik, saluhall i Söderhallarna, ett flertal biografer och olika bekvämligheter som skomakare, skräddare, kemtvätt och Postnordkontor. Via en kort promenad nås både SoFo-kvarteren samt Mosebacke, Fjällgatan och Slussen.