Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Observatoriegatan 9
  [Område] => Vasastan - Norrmalm
  [Våning] => 3 av 5, hiss finns
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 95 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 4 700 kr/mån ink; värme, v/a. Avgiften betalas kvartalsvis [Pris] => 8 750 000 kr Utgångspris )

Observatoriegatan 9

VACKERT OCH VÄLDISPONERAT 1880-TAL MED MYCKET CHARM OCH BALKONG MOT GÅRD

FOTO: EMILSSON STYLIST: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

VISNINGAR

26

nov 2020

torsdag

15.30 till 18.00
Sms:a för tidsbokning - 070-7186395
29

nov 2020

söndag

12.00 till 13.00
Välkommen på visning - boka in dig hos mäklaren om du vill komma!

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Lina Axelsson
Mäklarassistent

Bostadsfakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Observatoriegatan 9
Område
Vasastan - Norrmalm
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
4 rum och kök
Area
95 kvm
Föreningens information
Avgift
4 700 kr/mån ink; värme, v/a. Avgiften betalas kvartalsvis
Pris
8 750 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

El
4 320 kr/år
Försäkring
3 384 kr/år
Övrigt
3 240 kr/år
Total driftskostnad
10 944 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigt: gas

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Sushi Sho
Michelinkrog
Flippin' Burgers
Stockholm godaste burgare
Upplandsgatan
med alla dess små och roliga butiker
Kafé Himlavalvet
på toppen av Observatorielunden
Mowglis kök på Vegagatan
Jättegod och billig mat

ARKITEKTUR 1800-TALETS NYSTILAR

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: P Fristedt 1881

På tomten Stjärnfallet 2 står ett bostadshus och ett litet gårdshus som uppfördes 1880–81. Bebyggelseregistret anger P Fristedt som arkitekt, så även på grannhuset Stjärnhuset 3 på Observatoriegatan 7. Byggherre var Bostadsföreningen Kronan, som strax kom att byta namn till Bf Stjernfallet 2 efter fastighetsbeteckningen. I samma veva byttes också gatans namn, Observatoriegatan hette fram till namnrevisionen 1885 Parisgränd. Bostadshuset består av ett gatuhus med en gårdsflygel samt ett litet gårdshus som ursprungligen var ett stall, men som nu är ombyggt till en lägenhet. Entrén till huset är en före detta körport, hög och bred för att rymma häst och vagn. På våningsplanen i trapphuset minner små igensatta dörrar om svunna tider när huset hade gemensamma toaletter.

FÖRENINGEN

BF Stjernfallet upa

Föreningen

Bf Stjernfallet u p a (org. nr 702002-1494) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Stjernfallet 2 år 1882. Föreningen består av ett flerbostadshus samt ett gårdshus och omfattar 25 lägenheter med bostadsrätt. Marken innehas med äganderätt.

Om bostadsförening

En bostadsförening är en äldre version av bostadsrättsförening men har samma ändamål – att främja medlemmarnas ekonomiska intresse genom upplåtelse av bostadslägenheter under nyttjanderätt och utan tidsbegränsning. Verksamheten regleras under lagen om ekonomisk förening och beskattas som en äkta förening.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 4 654 kr per kvm boarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas kvartalsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av föreningen själva.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med ComHem för kabel-tv och bredband. ComHems grundutbud ingår i avgiften och medlem tecknar eget avtal för bredband.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, delat ägande accepteras så länge majoritetsägaren själv bor i lägenheten.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 5 000 kr av köparen för administration av lägenhetsförteckning samt ny namnskylt på dörren. Pantsättningsavgift uppgår till 1 000 kr.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga på gården utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och en mangel. På gården finns även planteringar, utemöbler och grill att låna samt cykelparkering.

Förråd

Lägenheten disponerar ett rymligt källarförråd.

Renoveringar, i urval

2015 målning och renovering av fönster mot gata, 2012 gård och källare totalrenoveras, gamla stallstatarbostaden byggs om till gårdshus innehållande lägenhet, en ny tvättstuga byggs på gården,2011 hissen sågs över med ny hisskorg, maskineri och dörr, 2010 säkerhetsdörrar installeras, 2009 renovering av hiss, 2006 målning av fönster mot gård, 2004 balkonger byggdes, 2000 stammar och elstigare byts ut, omläggning av tak.

Planerade renoveringar

Underhåll sker löpande, inga större renoveringar på gång.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i oktober 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På denna adress är det nära till det mesta! Du bor mitt i smeten, men ändå på en väldigt lugn gata. Mitt emot porten finns Stockholms bästa hamburgare, Flippin' Burgers, och en väldig massa andra restauranger ligger precis runt hörnet. Inom en radie av 300 meter ligger tre välsorterade mataffärer, en av dem i grannhuset. Det mesta i serviceväg liksom bussar, tunnelbana och pendeltåg , finns vid knutpunkten Odenplan, några minuters gångväg bort. Åt andra hållet når man lika snabbt Drottninggatan och promenerar vidare till city. Grönska behöver man inte heller sakna, Observatorielunden, Tegnérlunden och Vasaparken är tre oaser inom ett par minuter.