Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Björngårdsgatan 16 B, 4 tr
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 4 av 4, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 64 + 4 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Korrekt term för biarea är "Ej mätvärt utrymme (begränsad takhöjd)". [Tomtareal] => [Avgift] => 3 061 kr/mån inkl. värme, vatten och bostadsrättstillägg )

Björngårdsgatan 16 B

VINDSVÅNING MED KAKELUGN OCH 14 KVM TAKTERRASS I VÄSTERLÄGE

FOTO: SPINNELL STYLING: YNGFALK TEXT: PETTERSSON

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Björngårdsgatan 16 B, 4 tr
Område
Södermalm
Våning
4 av 4, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
64 + 4 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Korrekt term för biarea är "Ej mätvärt utrymme (begränsad takhöjd)".
Avgift
3 061 kr/mån inkl. värme, vatten och bostadsrättstillägg

Allmänt om fastigheten

El
4 000 kr/år
Försäkring
4 500 kr/år
Total driftskostnad
8 500 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Elkostnad uppskattad av mäklaren.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Drop Coffee
Liten mysigt café på Wollmar Yxkullsgatan med fantastiskt kaffe
Bageri Petrus
Best bageriet i Stockholm
Raca Maca
Liten kvarterskorg med fantastiska tapas
Café Cuvée
Kvartersbistro med suveräna smårätter och champagne
Da Luigi
Bästa italienska krogen i kvarteret

Arkitekturen

Arkitekt: Johan Magnus Redtz 1862

Brf Fatburen är en av Stockholms äldsta bostadsrättsföreningar med hus från 1860-talets början. I samband med husens 150-årsfirande 2011-2012 tog föreningen fram en matig jubileumsskrift som presenteras på föreningens hemsida. Byggmästare för Björngårdsgatan 16 B var Johan Magnus Redtz. Redtz var en man med många strängar på sin lyra, han var exempelvis i slutet av 1880-talet vd för Södra Spårvägsaktiebolaget. 1904-1905 moderniserades husen och både 16 A och B fick tidstypiska sekelskiftestrapphus.

Brf Fatburen är en vänlig välskött förening, mån om husens historia med en populär innergård och en stor källarlokal med valvtak med anor från 1700-talet.

FÖRENINGEN

Brf Fatburen

Antal lägenheter och lokaler

Brf Fatburen består av 43 lägenheter med bostadsrätt och 2 lokaler med hyresrätt (fotografer). Föreningen är en s.k. äkta förening och äger marken.

Förvaltning

Ekonomisk förvaltning via Effektiv Förvaltning AB. Fastighetsskötsel och teknisk förvaltning via Cortea Förvaltning. Städning via Berge Städ AB.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrad hos Moderna Försäkringar med bostadsrättstillägg för medlemmarna.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder ligger på ca 11,2 mkr vilket ger oss en belåning på 3 719 kr/kvm bostadsrättsyta. En låg belåning då snittet för en välmående Södermalmsförening ligger på ca 6 000 kr/kvm bostadsrättsyta. Lokalintäkterna uppgick 2019 till ca 197 tkr. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar (avgiften har varit oförändrad i 20 år).

Renoveringar

I mitten av 80-talet gjordes en stor ombyggnad med bl a stambyte. Därefter har fasader, fönster, trapphus etc renoverats i takt med behoven. Ovk och sotning m m görs enligt reglerna. 2009 anslutning till sopsug, installation av Telias fastighetsnät. 2010 ny undercentral för fjärrvärme. 2011 ny tryckstegringspump, fönsterunderhåll och montering av snörasskydd. 2013 ny torkrumsavfuktare, förbättring taksäkerhet. 2014 installation datorstyrning värmesystem, totalrensning avloppsystem.

Kommande renoveringar

Föreningen renoverar en gårdsfasad just nu, i övrigt inget stort inplanerat. Föreningen diskuterar att göra om gården på 16 A men inget är bestämt. Spolning av fastighetens stammar är beställd.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga (två tvättmaskiner, torktumlare och separat torkrum), cykelförråd, bastu och snickerirum samt framförallt en stor lokal med kök och valvtak vilken kan användas för festligheter. Föreningens gård med öländsk kalksten har flera sittgrupper och sällskapsytor.

Delat ägande/juridisk person

Föreningen accepterar delat ägande mellan par eller barn/föräldrar. Juridisk person accepteras ej som medlem.

Takterrass

Obligatorisk balkongavgift för framtida underhåll på 76 kr/mån. Takterrassen är uppmätt till ca 14 kvm.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har precis tecknat nytt avtal med Telia på 1 000/1 000 Mbit/s med en lägre kostnad än tidigare med Comhem. Exakt startdatum för den nya uppkopplingen är inte satt.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett källarförråd på strax över 6 kvm med bra takhöjd.

Kontroll information

Ovanstående information kommer från föreningens hemsida, årsredovisning 2019 samt kontakt med styrelsen 3 september 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för spekulant bör kontrolleras med styrelsen.

OMRÅDET

Med bara ett par kvarter från både Mariatorget och Medborgarplatsen och Södra station bor du mitt på Södermalm, med de bästa kommunikationer och nära det mesta. Slå dig ner på något av områdets många caféer eller botanisera bland det stora utbudet av trevliga restauranger. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan ett kvarter bort en gågata med många uteserveringar och ett mysigt folkliv. I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden.