Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Oktobergatan 4A
  [Område] => Midsommarkransen
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 92 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
89 kvm enligt lägenhetsregistret. [Tomtareal] => [Avgift] => 5 360 kr/mån Inkl. V/A, basutbud kabel-tv samt bredband. )

Oktobergatan 4A

LJUS OCH LUFTIG JUGENDTREA MED TVÅ KAKELUGNAR

FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Oktobergatan 4A
Område
Midsommarkransen
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
92 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
89 kvm enligt lägenhetsregistret.
Avgift
5 360 kr/mån Inkl. V/A, basutbud kabel-tv samt bredband.

Driftskostnader

Uppvärmning
9 289 kr/år
Försäkring
3 739 kr/år
Total driftskostnad
13 028 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
2 vuxna och 2 barn i hushållet. Hushållsel är inkluderad i uppvärmningskostnaden ovan.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Gunnel & Ruth
Nytt finbageri med fantastiska bakverk.
Piccola Cabina
Ny finpizzeria med underbar milanesisk pizza.
Tellus Pizza
Lokal institution som nu utökat med fin a la carte.
Two Little Spoons
Den perfekta presentaffären.
Svandammsparken och Julikullen
Vi bor mittemellan två härliga parker!

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Albin Brag 1911

Enligt bebyggelseregistret anlitades ett av den tidens ledande arkitektkontor, Hagström & Ekman, samt arkitekten Albin Brag, till att rita de tre kvarteren som utgör Brf Tellusborg. De ligger alla kring den fina parken Julikullen. Nybyggnadsritningarna till byggnaderna saknas, så vem som ritat vad går idag inte att fastställa. Albin Brag var en mycket anlitad arkitekt som bland annat ritade flera större villor, till exempel Villa Pauli i Nacka. Hagström och Ekman var en av de mest produktiva arkitektfirmorna runt sekelskiftet och ritade runt 144 byggnader, många på Östermalm som Strandvägen 7A-C där bland annat Hotel Diplomat ligger. Författaren Kjell Johansson är uppvuxen i föreningen och har skildrat området och livet här i sina böcker. Brf Tellusborgs byggnader är alla likartat utformade med gulputsade fasader, rödmålade fönster och röda plåtklädda tak med detaljer som burspråk och takkupor. Ingen lägenhet är dock den andra lik och det är spännande att komma hem till grannar och se hur bostäderna vuxit fram till det de är idag tillsammans med familjerna som bott i dem. Den här lägenheten ligger i kvarteret Järneken.

FÖRENINGEN

HSB Brf Tellusborg i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Silverpoppeln, Järneken (detta hus) samt Cypressen och dessa bebyggdes mellan 1910-1912. Fastigheterna är K-märkta med grönklassad (Bebyggelsen är särskilt värdefull från historisk/kulturhistorisk och miljömässig eller konstnärlig synpunkt). Föreningen består av 220 lägenheter och 16 hyresrättslokaler. Lokalhyresgästerna är bland annat en cykelaffär, blomsteraffär, kläddesigner, kiosk, gallerier samt bio och restaurang/kafé.

Mark

Föreningen förvärvade fastigheten 1992. Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk och teknisk förvaltning sköts av Nabo.

Urval renoveringar

Under årens lopp har dessa fastigheter renoverats och moderniserats. 2003 renoverades tak och fasad och 2011 målades trapphusen om. 2012 blev tvättstugan renoverad samt gym och bastu. 2015 gjordes OVK-besiktning av samtliga lägenheter. I föreningen byts stammar stegvis i samband med badrum och köksrenoveringar. Detta bekostas av föreningen och sker så smidigt att man ej behöver evakuera lägenheten. Källarstammarna byttes 2015/2016. Takarbeten, 2018/2019. Renovering av trapphus, samt upprustning av tvättstugan i Järneken, 2019. Portrenovering, 2020.

Kommande renoveringar:

Föreningen planerar stamspolning närmsta året. Inget stort renoveringsprojekt finns planerat, endast löpande underhåll.

Ekonomi

Föreningen har länge haft stark ekonomi. De långfristiga skulderna för föreningen ligger på cirka 62 mkr, (ca 3 770 kr/kvm) långt under snittet för området. Det finns även ca 12 MKR i kassa & bank. Det finns inga beslutade avgiftshöjningar (kontrollerat 2021-10-19)

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Se föreningens hemsida för mer information om uthyrning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Folksam. Hemförsäkring tecknas individuellt av bostadsrättshavarna men bostadsrättstillägg ingår kollektivt i föreningens försäkring.

Städning

Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja. En gemensam städdag av gården sker vår respektive höst. Föreningen har även sortering av återvinningsbart avfall, såsom tidningar, glas, kartong, plastförpackningar, grovsopor, aska, batterier samt metall.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en mycket vacker fin och grön trädgård som binder ihop husen i föreningen. Flera uteplatser och grillmöjligheter finns att njuta av. Lekställning och sandlåda finns även till barnen. Tvättstugor samt hobbyrum och bastu som kan nyttjas av medlemmarna. Övrigt finns festlokal samt övernattningsrum på Aprilgatan 8 och ett gym! Övernattningsrummet kostar 200 kronor första natten och därefter 100 kronor följande natt. Föreningslokalen nyttjas avgiftsfritt. Cykelförråd och barnvagnsrum finns i källaren.

Tvättstugor

Det finns två tvättstugor i föreningen på Majstångsvägen 5 samt Ringdansvägen 5. I tvättstugan på Ringdansvägen finns 10 maskiner, 5 torkskåp, 5 tumlare, mangel samt extern centrifug.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Stockholms stadsnät (100Mbit/s) och kabel-tv via Sappa ingår i avgiften.

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen. Delat ägande godkänns.

Parkering

Avgiftsbelagd parkering på gatorna i området. Den som är folkbokförd inom området kan ansöka om boendeparkeringstillstånd hos kommunen.

Hemsida

Läs gärna mer på föreningens informativa hemsida http://www.tellusborg.com

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Midsommarkransen är ett mycket charmfullt och levande område med en fin blandning av byggnader från olika decennier. Här är det svårt att inte trivas. Miljön är kreativ och dynamisk med bland annat ett stort utbud av unika butiker med design och vintage och många caféer och restauranger, till exempel Scandwich med gudagoda mackor och nyöppnade Pita i Parken med godaste döner-kebaben norr om Malmö. Den hundraåriga biografen Tellus ligger i föreningen, med café, jazzkvällar, kulturaktiviteter, barnmatinéer på söndagarna med mera. Nyrenoverade Svandammsparken med sin plaskdamm ligger precis intill huset. Midsommarkransen smälter sömlöst ihop med Aspudden och i förlängningen Gröndal och Vinterviken, så som boende har man nära tillgång till ett stort och lika charmigt område med många roliga ställen, butiker, parker etc, allt på gångavstånd.