Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Maria Prästgårdsgata 1C
  [Område] => Södermalm/Kvarnberget
  [Våning] => 3 av 4, ej hiss
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 35 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 1 753 kr/mån Det ingår värme och vatten. Obligatorisk bredbandskostnad om 99kr/mån tillkommer.
)

Maria Prästgårdsgata 1C

1920-TALSCHARM MITT PÅ SÖDER – MYSIG OCH RYMLIG ETTA

Text: Murén Inredning: Copparstad Foto: Boucari

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Markus Elias
VD & Reg Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Sarah Gesarf
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Maria Prästgårdsgata 1C
Område
Södermalm/Kvarnberget
Våning
3 av 4, ej hiss
Rum
1 rum
Area
35 kvm
Avgift
1 753 kr/mån Det ingår värme och vatten. Obligatorisk bredbandskostnad om 99kr/mån tillkommer.

Allmänt om fastigheten

El
2 885 kr/år
Försäkring
2 500 kr/år
Övrigt
2 392 kr/år
Total driftskostnad
7 777 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Övrigt står för gaskostnad

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Mariatorget
Götgatsbacken
Tanto

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Östhlin 1924-1925

Brf Kvarnberget består av 70 lägenheter på adresserna Maria Prästgårdsgata 1 A-D. Arkitekt Josef Östlihn ritade huset som byggdes 1924–1925. Byggnaden är formad som ett U kring en öppen förgård dit en liten trappa leder från gatan. Fasaderna är putsade i olika kulörer och de olika uppgångarna är olika höga. Det är en vacker och välbevarad miljö. Föreningen har flera gemensamma och nyligen renoverade innergårdar. På entrégården har kullersten lagts ihop med nya planteringar – mycket pittoreskt sommartid. På en av innergårdarna finns möjlighet att odla i pallkrage för den som så önskar. Därtill finns uteplats med grill och planteringar på ytterligare en gård. Föreningen har egen källsortering och hjälper till med att köra bort grovsopor någon gång om året. Tvättstuga finns i samma uppgång som lägenheten, och den är mycket väl utrustad med sex tvättmaskiner, två torktumlare och tre torkskåp.

FÖRENINGEN

BRF Kvarnberget i Stockholm

Föreningen

Brf Kvarnberget i Stockholm (org. nr 769604-7161) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Nederland Mindre 19 år 2001. Föreningen består av Maria Prästgårdsgata 1 A-D, och omfattar 66 lägenheter med bostadsrätt och 4 lägenheter med hyresrätt (197 kvm). Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår enligt årsredovisningen 2019 till 23,8 milj kr dvs ca 5275 kr/kvm boarea. Avgifterna höjdes från och med 2019-01-01 med 5% och från och med 2020-01-01 med ytterligare 5%. Inga ytterligare avgiftshöjningar är planerade enligt årsredovisningen 2019. Avgiften betalas månadsvis i förskott. Ett obligatoriskt tillägg om 99 kr/månad för bredband tillkommer på månadsavin.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna Stockholm Service AB.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Com Hem för kabel-tv, och fiberoptiskt bredband via Stockholms stadsnät med en kapacitet på 1Gb.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 183 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Välutrustad tvättstuga med 6 maskiner, två torktumlare och 3 torkskåp, cykelställ, cykelförråd, barnvagnsrum, soprum med källsortering. Föreningen har tre innergårdar, varav en med odlingslådor.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd.

Renoveringar, i urval

2019 stambyte, 2018 målning av ytterfönster i syd- och västerläge, 2017 renovering av portar, 2016 trapphusrenovering, OVK, 2015 ny entré, renovering B-gården.

Planerade renoveringar

F.n. planeras inga större renoveringar. Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2018 och sträcker sig fram till 2068.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument i juli 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På Kvarnberget råder lugnet med staden nära inpå. Läget mitt på Södermalm ger kort gångavstånd till exempel till Mariatorget, Slussen, Götgatan, Medborgarplatsen och Södra station med allt vad det innebär av restauranger, caféer, butiker, service och kommunikationer. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan ett kvarter bort en gågata med många uteserveringar och ett mysigt folkliv. I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden.