Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Alströmergatan 32 I, 4 tr
  [Område] => Kungsholmen / Fridhemsplan
  [Våning] => 4 av 4, hiss finns
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 27 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 1 461 kr/mån Inkl. Värme, vatten, tv, bredband och ip-telefoni )

Alströmergatan 32 I

Trivsamt och rymligt på 27 kvadrat – med fri utsikt från högsta våningen

TEXT: ENGSTRÖM STYLING: TUNEMAR FOTOGRAF: REIMER

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Erica Lamberg
Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Alströmergatan 32 I, 4 tr
Område
Kungsholmen / Fridhemsplan
Våning
4 av 4, hiss finns
Rum
1 rum och kök
Area
27 kvm
Förvaltarens information
Avgift
1 461 kr/mån Inkl. Värme, vatten, tv, bredband och ip-telefoni

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Västermalmsgallerian
Shopping och bra mat
Karlbergs slott/kanal
Fina miljöer nära vattnet
Rolambshovsparken med Smedsuddsbadet
Grönområde med badmöjlighet
Badklippor/gångstigar runt Kungsholmen
Bra motionsspår, grönska och bad så nära inpå

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1927

Kvarteret Färjan är ett av HSB:s första bostadskomplex i funktionalistisk tid. De första ritningarna är signerade 1928 och redan 1929–1930 stod komplexet klart. Arkitekt var Sven Wallander, chefsarkitekt på HSB, som ritade det mesta av deras produktion i Stockholm under denna tid. Byggnaden upptar hela kvarteret och består egentligen av två fastigheter, Färjan 10 och Färjan 11, som ritats samman i ett storgårdskvarter. När det var nytt var det Skandinaviens största bostadshus. Huset har oregelbunden form och följer den äldre stadsplanen för området. Fasaderna är på våningsplanen och gatufasaden slätputsade i vitt och mot gården i rött. I bottenvåningen mot Alströmergatan och Svarvargatan finns olika butikslokaler, bland annat närbutiken Benneboden som drivits av samma ägare sedan 1980-talet. Huset är blåklassat i Stockholms stads kulturminnesklassificering, vilket innebär den högsta klassificeringen för byggnader med synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Karin Boye bodde i Färjan under åren kring 1930 och hennes debutroman Astarte skrevs här.

I Brf Färjan finns 487 lägenheter, samtliga bostadsrätter, och 42 lokaler. För de boende finns flera tillgångar, som sju tvättstugor med 19 maskiner (aldrig svårt att få tid), två övernattningslägenheter, föreningslokal, snickeri/verkstad och olika förråd. Byggnaden omringar en fantastisk parkliknande innergård som är en riktig oas. Mitt på gården finns en vacker fontän omgiven av grönska med träd, blomsterplanteringar och gräsytor. Dessutom bärbuskar, rabarber och äppelträd som boende fritt kan gå ut och plocka av. Flera sittgrupper, murade stora grillar, sandlåda och en vacker pergola finns också.

FÖRENINGEN

HSB:s Brf Färjan i Stockholm

Föreningen

HSB:s Brf Färjan i Stockholm (org. nr 702000-6909) är en äkta förening som förvärvade fastigheterna Färjan 10, Färjan 11 och Dykaren 29 år 1930. Föreningen omfattar adresserna Alströmergatan 32, Gjutargatan 1-3, Svarvargatan 2, Svarvargatan 4-6 samt Alströmergatan 51 och Igeldammsgatan 12-14. Föreningen omfattar 490 lägenheter med bostadsrätt och 42 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Lånen för föreningens fastighet ligger på 2 173 kr/kvm boarea. Avgiften betalas månadsvis i förskott. Elkostnad med fast och rörlig avgift debiteras varje enskild lägenhet med faktisk förbrukning kvartalsvis i efterskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB och den tekniska förvaltningen sköts av Spetsudden AB.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Com Hem för kabel-tv (basutbud ingår i månadsavgiften) och ett gruppavtal för bredband via Telenor.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, medan delat ägande om minst 10 % accepteras.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 183 kr av säljaren.

Gemensamma utrymmen

Det finns sju tvättstugor med sammanlagt 19 maskiner varav fem ej bokningsbara, hobbyrum, återvinningsrum, cykelförråd, barnvagnsparkering, föreningslokal som rymmer 30 personer samt två övernattningslägenheter. Föreningen disponerar även den fina stora innergården med flera sittgrupper och grillplatser, fontän samt härliga gräsytor.

Parkering

Det finns 17 st garageplatser på Alströmergatan 51 (ca 1500 kr/mån) och 14 st garageboxar på Svarvargatan 6-8 (ca 2500 kr/mån). Det är kö till platserna, och de olika platserna har olika köer.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd.

Renoveringar

2020 Tvättstugan målas om, ny soprumsdörr för hushållssopor, elmätare, 2019 OVK, radonmätning, energideklaration, hissar i G och I renoveras, vindsprojektet i Dykaren färdigt och lägenheterna sålda, taken på kvarteret Färjan målas, 2018 hissarna i Dykaren renoveras, taket på Dykaren läggs om, stamspolning köksstammar Färjan, 2017 hissarna i A byts, 2016 byte av undercentral, 2014/15 målning av samtliga trapphus, 2013 fönsterrenovering, OVK, 2012 byte av blandare i badrum, portkoder och lås, 2011 element/värme, 2010/2011 fasad mot gatan, 2010 fasad mot innergården, 2009 takrenovering, 2007 renovering av tvättstuga, 1995 fasadrenovering mot gatan, 1994 badrumsstammar, 1973 köksstammar, 1993 el-stigare

Planerade renoveringar

2019-20 stamledningen under hela Färjan, 2020 porttelefon, 2021-2022 balkonger. Föreningen följer en underhållsplan.

Städning och städdagar

Städning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök gärna föreningens hemsida www.hsb.se/stockholm/brf/farjan

OMRÅDET

På Alströmergatan bor du i ett lugnt och trivsamt område utan särskilt mycket trafik. I de närmaste kvarteren finns många pärlor, som glasstillverkaren Fryst, bageriet och caféet Le Petit Boudins och den trevliga butikskombinationen Vintagefabriken och Swedish Nature Collaborations. Här har du nära till både vatten och grönområden vid till exempel Karlbergssjön och Karlbergs slott. På samma nära avstånd når man stadspulsen vid Fridhemsplan och Västermalmsgallerian med många mataffärer, större butikskedjor, restauranger och caféer. Dessutom tunnelbana och många busslinjer. Att promenera eller springa runt Kungsholmens alla fina strandvägar är alltid lika trevligt, och du går också snabbt över Sankt Eriksbron till Vasastan.