Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Utkiksbacken 22
  [Område] => Gröndal
  [Våning] => 1 av 3, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 53 + 3 kvm
Biarea, utrymme under trappan [Tomtareal] => [Avgift] => 2 224 kr/mån inkl; värme, v/a, ComHems grundutbud för kabel-tv )

Utkiksbacken 22

TIDLÖS TVÅA MED GOTT OM LJUS, UTEPLATS OCH UTSIKT ÖVER MÄLAREN

FOTO: WICHARDT & DALY STYLING: LINDHOLM & NAVIER DECOR TEXT: ENGSTRÖM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Utkiksbacken 22
Område
Gröndal
Våning
1 av 3, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
53 + 3 kvm
Biarea, utrymme under trappan
Avgift
2 224 kr/mån inkl; värme, v/a, ComHems grundutbud för kabel-tv

Driftskostnader

El
3 500 kr/år
Försäkring
1 900 kr/år
Total driftskostnad
5 400 kr/år
Drift räknat på
3 personer

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Carl J Forss 1905

Vid förra sekelskiftet fanns det många områden med hyresvillor i Stockholms närhet, husen vid Ormberget i Gröndal är något av det bäst bevarade. Från denna adress har du inte bara fantastisk utsikt över Mälaren, även de vackra villorna i området ger fina vyer såväl som småstadskänsla. Gröndalsklipporna precis nedanför huset ger möjlighet till ett dopp när säsongen erbjuder. Ytterligare finns badplatsen Trekanten och möjligheterna till promenader längs med vattnet är att rekommendera. För den som har båtintresse finns också en båtklubb i området. I närheten finns också möjlighet att uppleva konst i Färgfabriken samt Vintervikens trädgårdar, med café och restaurang. Själva centrum i Gröndal är levande och mycket trivsamt, här finns mataffär, småbutiker, ett antal caféer och restauranger, och förstås det klassiska konditoriet Lundbergs. Gröndal är omvittnat trivsamt att bo i med småstadskänsla och med boende som har omsorg om området. Närheten till Liljeholmens centrum är också en bekväm detalj i denna adress, där det finns stort shopping- och serviceutbud, liksom tunnelbana och busslinjer för transporter vidare in mot city. Cyklar du når du Hornstull via Liljeholmsbron på cirka tio minuter, och Södermalm ytterligare några minuter bort.

FÖRENINGEN

Brf Taljan 5

Föreningen

Brf Taljan 5 (org. nr 769626-4758) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Taljan 5 år 2013. Föreningen består av ett flerbostadshus beläget på Utkiksbacken 22 och omfattar 8 lägenheter med bostadsrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 7 572 kr per kvm boarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av Fastum.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Com Hem för kabel-tv och bredband.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

En mindre tvättstuga med en tvättmaskin och torktumlare finns i källaren, används sällan då alla bostäder bortsett från en, har egna tvättmaskiner. Mycket trevlig uteplats med fin utsikt, utemöbler och gemensam grill, plats för cyklar finns på gården.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd.

Parkering

Föreningen har 6 p-platser på gården, f n kö, en parkeringsplats kostar 500 kr / månad.

Renoveringar, i urval

Föreningens fastighet totalrenoverades under 2013 med stambyte i kök och badrum samt även el-stammar, två nya bostäder byggdes. Fasad och tak renoverades av tidigare ägare. Fastigheten är i gott skick och föreningen känner inte till några problem med fastigheten.

Planerade renoveringar

Fönster ska renoveras under 2021, i övrigt följer föreningen en underhållsplan, det som ligger inom de närmsta åren är takrenovering (finns i budget). Fasaden kommer att renoveras men inte inom de närmsta 3-7 åren som det ser ut i dagsläget.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i april 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Kvarteret Taljan ligger på en bergssluttning ner mot Mälaren och här ingår tio flerfamiljsvillor. På Utkiksbacken 22 ligger villan Rosenborg och fastigheten heter Taljan 5.Huset byggdes 1906 och är ritat av arkitekt Carl J Forss. Från början fanns butikslokaler i bottenvåningen. Därovan inreddes lägenheter om ett eller två rum, som alla försågs med balkong. Ursprungligen uppfördes huset i Schweizerstil, då med en rikt dekorerad fasad med lövsågade detaljer, balkonger i smidesjärn och elegant prydda gavlar, men dessa byttes ut då hela huset byggdes om i början av 1950-talet. Fasaden förenklades och försågs med slätputs enligt tidens ideal. Fastigheten moderniserades då också, med wc och rinnande vatten i varje lägenhet. Det är fortfarande ett mycket vackert hus, både utvändigt och invändigt. Bevarat är exempelvis det charmiga trapphuset med pärlspont på väggarna och en vackert bevarad spiraltrappa. I huset finns idag åtta lägenheter och stämningen är familjär, här bor du med en fin blandning av engagerade grannar. Till de gemensamma ytorna hör en uteplats med vacker utsikt över Mälaren. Här finns utemöbler och en grillplats, fri för de boende att nyttja. Husets trädgård är uppvuxen och grönskande, här är det lätt att hitta skugga under en björk, eller njuta av blommande blommor. Växtligheten är en del av vyn, liksom känslan av småstad med de vackra trähusen runtomkring. Gröndal är som en by i staden, här finns intresse för att lära känna dem som bor här.